Έσβησαν τις σκιές Κεραυνός και Ηροδότου-«Τον αποκαλώ Μάκη, με αποκαλεί Κωνσταντίνο»

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο Μάκης Κεραυνός και Κωνσταντίνος Ηροδότου έσβησαν τις όποιες σκιές το τελευταίο διάστημα υπονοήθηκαν από συγκεκριμένες κατευθύνσεις ως υπαρκτές στις σχέσεις τους, με φόντο τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις πολιτικές ή αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν προς αντιμετώπιση ή άμβλυνση των επιπτώσεων ζωτικής σημασίας ζητημάτων, όπως είναι η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων.

Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν σήμερα, επιβεβαίωσαν την σύγκληση αγωνιών και ανησυχιών, με τον κ. Κεραυνό να τονίζει πως η συνεργασία, η ανταλλαγή απόψεων και οι διαβουλεύσεις θα είναι συνεχείς και πιο συχνή.

«Είχα μια γενική ενημέρωση για τα τραπεζικά θέματα από τον Διοικητή, που όπως γνωρίζετε συμμετέχει στο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και θέλω να τον ευχαριστήσω ξανά για την επίσκεψη και την πολύ παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε», ανέφερε ο Μάκης Κεραυνός.

Ευχαριστίες στον υπουργό Οικονομικών για την πρόσκληση και τον χρόνο του, απηύθυνε με τη σειρά του ο Κωνσταντίνος Ηροδότου. «Εδώ και τέσσερα χρόνια είχαμε μια πολύ καλή και στενή συνεργασία, σε φιλική σχέση κιόλας, η οποία σίγουρα θα συνεχίσει και τώρα υπό την ιδιότητά του ως υπουργός Οικονομικών», σημείωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, συζητήθηκαν διάφορα θέματα, τόσο για τον τραπεζικό τομέα όσο και για το πώς επηρεάζεται η οικονομία από την κατάσταση και τις ενέργειες του τραπεζικού τομέα, αλλά και από τις εξελίξεις που παρατηρούνται εδώ και κάποιες εβδομάδες στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζοντας πως διετέλεσε και στο παρελθόν υπουργός Οικονομικών, όπως και ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής για μια δεκαετία σε μια εμπορική συστημική τράπεζα(σ.σ. Ελληνική), αλλά και για τέσσερα χρόνια μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας, ο Μάκης Κεραυνός τόνισε πως γνωρίζει πολύ καλά μέχρι που φθάνουν οι αρμοδιότητες του υπουργού Οικονομικών.

«Βέβαια ως υπουργός που έχει ευθύνη για την οικονομία του τόπου, μπορώ να κάνω συζητήσεις, μπορώ να κάνω παραινέσεις και υποδείξεις, όχι παρεμβάσεις. Η Κεντρική Τράπεζα είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός και βεβαίως ένας θεσμός όπως η Κεντρική Τράπεζα και ένας άλλος θεσμός όπως το υπουργείο Οικονομικών, βεβαίως πρέπει να ανταλλάζουν απόψεις, βεβαίως πρέπει να συζητούν εποικοδομητικά και παραγωγικά για το καλύτερο παρόν και μέλλον της οικονομίας μας και της κοινωνίας μας», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο ίδιος μήκος κύματος, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου ξεκαθάρισε πως υπάρχει καλή συνεργασία και φιλική σχέση εδώ και τέσσερα χρόνια, η οποία-όπως επισήμανε-θα συνεχίσει. «Άρα, δεν τίθεται θέμα. Αν δείτε και το body language μιλά από μόνο του. Πέραν τούτου, να σας πω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια είμαστε και σε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία, τον αποκαλώ Μάκη, με αποκαλεί Κωνσταντίνο, είμαστε σε αυτό το επίπεδο σχέσης και αυτά είναι τα δεδομένα», διαμήνυσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Επί της ουσίας, ο Μάκης Κεραυνός υπέδειξε ότι η προσπάθεια που δεν γίνεται μόνο στην Κύπρο, είναι να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στις επιτοκιακές πολιτικές των τραπεζών, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να παρέμβει και να καθορίσει επιτοκιακή πολιτική.

«Απλώς τα μηνύματα που παίρνουμε από την οικονομία και την κοινωνία τα μεταφέρουμε, προσπαθώντας να δημιουργηθεί και με το τραπεζικό σύστημα μια καλή σχέση, που να έχει ελπίζουμε και κάποια οφέλη, τα οποία δεν θα επωφεληθούν μόνο οι καταναλωτές, η κοινωνίας και οι δανειολήπτες, αλλά όταν τα πράγματα εξελίσσονται καλά, νομίζω όφελος θα υπάρξει και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα», είπε κ. Κεραυνός.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η θέση τους ήταν θετική και με πολλή κατανόηση.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, κληθείς να πει κατά πόσον ανησυχεί να δημιουργηθεί νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε ότι η ΚΤ κάνει τα σενάρια της «λόγω και της αύξησης των επιτοκίων αλλά και του πληθωρισμού και είμαστε, από εποπτικής άποψης, σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες».

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας