Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

ΙδΕΚ: Μοχλός ανάπτυξης της καινοτομίας το 2022, καταλύτης για το 2023

Στην έμπρακτη αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, στη δημιουργία νέας βιομηχανίας διττής χρήσης και στην πράσινη, γαλάζια και ψηφιακή μετάβαση και ανάπτυξη αποσκοπούν οι στοχευμένες επενδύσεις των χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Ερευνών και Καινοτομίας του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), οι οποίες εντός του 2022 ξεπέρασαν τα 45 εκατ. ευρώ.

Οι νέες δράσεις του ΙδΕΚ για την Ε&Κ περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των προκλήσεων, τη δημιουργία ευκαιριών και μια νέα δομή προγραμμάτων. Ήδη, το ημερολόγιο προσκλήσεων για τα έτη 2022 – 2026 έχει ανακοινωθεί και περιέχει τις στοχευμένες επενδύσεις συνολικού ύψους €150 εκατ.

Σε μια εποχή ριζικών οικονομικών αλλαγών, διεθνών κρίσεων και μεγάλου ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού τομέα αλλά και του κρατικού μηχανισμού, τα προγράμματα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης του οικοσυστήματος, στην ενδυνάμωση της ερευνητικής αριστείας και στην παραγωγή γνώσης.

Μέσα από τα προγράμματα, ενισχύεται επίσης η καινοτόμος επιχειρηματικότητα με στόχο τον θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, η διεύρυνση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και ειδικότερα της νέας γενιάς καθώς και η ανάπτυξη και αναβάθμιση των ερευνητικών και τεχνολογικών υποδομών. Τα προγράμματα εστιάζονται στις προσπάθειες για συνεργασίες μεταξύ του ερευνητικού και επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου και υποστηρίζεται η μεταφορά γνώσης και κατ’ επέκταση η εμπορική αξιοποίησή της. Ψηλά στις στοχεύσεις βρίσκονται ακόμη, η ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και η αύξηση του αριθμού των εταιρειών που καινοτομούν καθώς επίσης και η καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας.

Πρόσθετα, το ΙδΕΚ παρέχει υποστήριξη για την συμμετοχή κυπριακών φορέων και ερευνητών στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» 2021-2027. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα στο πρόγραμμα της ΕΕ για Ε&Κ Ορίζοντας 2020, αντλώντας τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν απορρόφηση κονδυλίων στην ΕΕ. Μέσω των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και του εθνικού δικτύου σημείων επαφής του ΙδΕΚ αναμένεται η διατήρηση και διεύρυνση της επιτυχίας της Κύπρου στο νέο πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη 2021-2027.

Yποβολή και υπογραφή συμβολαίων μέσα σε 8 μήνες

Σημαντική βελτίωση των επιδόσεων του καταγράφει στο μεταξύ το Ίδρυμα, σε θέματα συμβασιοποίησης έργων και καταβολής πληρωμών στο οικοσύστημα Έρευνας & Καινοτομίας (Ε&Κ). Η πρόοδος που καταγράφει το Ίδρυμα αγγίζει δύο βασικά θέματα που απασχολούν τους Οργανισμούς κατά την διαδικασία υποβολής αιτήσεων αλλά και της ίδιας της χρηματοδότησής τους.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο υποβολής και ακολούθως υπογραφής συμβολαίων, το ΙδΕΚ φαίνεται να έχει κάνει σημαντικά άλματα και να ανέπτυξε... ταχύτητες. Σύμφωνα με στοιχεία από το ίδιο το Ίδρυμα, υπήρξε μείωση στο χρόνο που χρειάζεται από την ημερομηνία που υποβάλλει ένας φορέας πρόταση μέχρι και την ημερομηνία που υπογράφει το συμβόλαιο με το ΙδΕΚ. Κατά το 2019, ο απαιτούμενος χρόνος μεταξύ της υποβολής της πρότασης και της ημερομηνίας υπογραφής Συμβολαίου ανερχόταν στους 21 μήνες ενώ το 2022 μειώθηκε σε μόλις 8 μήνες.

Στα 32.7 εκατ. οι πληρωμές του ΙδΕΚ στο οικοσύστημα Ε&Κ

Το δεύτερο πεδίο στο οποίο αντανακλάται αισθητή πρόοδος αφορά στο ποσά που το Ίδρυμα παρέχει στο πλαίσιο των χρηματοδοτούμενων έργων. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το ΙδΕΚ, το ύψος των πληρωμών που καταβλήθηκαν στο οικοσύστημα Ε&Κ Καινοτομίας στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων έργων του ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ. Το ύψος των πληρωμών του ΙδΕΚ, ενώ, το 2020 ανερχόταν στα 15.5 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια του 2021 ανήλθε στα 25.2 εκατ. ευρώ αγγίζοντας μέσα στο 2022 τα 32.7 εκατ. ευρώ.

Προσκλήσεις 6 εκατ. ευρώ

Στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξής του προς το οικοσύστημα Ε&Κ της Κύπρου, το ΙδΕΚ ανακοίνωσε, πρόσφατα, δύο νέες προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού €6 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Next Generation EU για ενίσχυση των κυπριακών επιχειρήσεων. Με στόχο την όσο πιο ευρεία αξιοποίηση του προϋπολογισμού που διατίθεται, το Ίδρυμα θα διαθέσει €1 εκατ. σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν προηγουμένως υποβάλει προτάσεις ως Ανάδοχοι Φορείς στα Προγράμματα του ΙδΕΚ.

Οι προσκλήσεις εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Έρευνα στις Επιχειρήσεις» και αποτελούν ευκαιρία για μικρές, μεσαίες και μεγάλες κυπριακές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέα ή ουσιαστικά βελτιωμένα προϊόντα, υπηρεσίες ή μεθόδους παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο ανέρχεται σε €200.000.

Η υποβολή προτάσεων γίνεται μέσω της πύλης IRIS του ΙδΕΚ και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 24η Απριλίου 2023 και ώρα 13:00.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΙδΕΚ, www.research.org.cy ή να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Συνεργατών του Ιδρύματος, στο τηλ.: 22205000.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου