Π. Λιβανός: Τι κάνει έναν οργανισμό «κατάλληλο για το μέλλον»

«Η ετοιμότητα για το μέλλον βοήθησε τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν αλλά και να ευδοκιμήσουν», ανέφερε ο Πάνος Λιβανός. Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια του Cyta Business Roadshow με τίτλο «CYBER SECURITY & ΙοΤ: Μειώνοντας το Ψηφιακό Ρίσκο με Απλές Λύσεις», ο Principal Manager IoT & MPN της Vodafone Carrier and Partner Services – Enterprise τόνισε την τη δύναμη που έχουν για τις οικονομίες οι ΜμΕ και πως η επιτυχία τους είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση, επηρεάζοντας τις θέσεις εργασίας, την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.

Στο πλαίσιο της παρουσίασής του με τίτλο Vodafone IoT & SME Strategy and Execution», ο κ. Λιβανός, είπε στη συνέχεια πως παρά το γεγονός ότι είναι η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας επηρεάστηκαν περισσότερο από τους μεγαλύτερους ομολόγους τους από την πανδημία, χάνοντας συνολικά το 8% της αξίας το 2020. Και καθώς η κρίση του κόστους ζωής έχει επικρατήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη, ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα. «Το να έχουν έναν συνεργάτη που θα συνεργάζεται μαζί τους για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι κάτι που μας λένε ότι είναι το κλειδί για το πώς οι μικρές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι μπορούν να το επιτύχουν αυτό», σχολίασε.

Ακολούθησε σχολιασμός αποτελεσμάτων έρευνας, μέσω της οποίας προκύπτει θετική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων ψηφιοποίησης και των εμπορικών επιδόσεων. Όμως, όσο μικρότερη είναι η επιχείρηση, τόσο λιγότερο ψηφιοποιημένη τείνει να είναι, διαπιστώνει.

Σε όλη την Ευρώπη, οι ΜμΕ λένε ότι οι 3 κορυφαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι η εύρεση και διατήρηση πελατών, το υγιές και παραγωγικό εργατικό δυναμικό, ο έλεγχος κόστους και επιχειρησιακή απλοποίηση.

Πριν από δύο χρόνια, το Vodafone Business ξεκίνησε μια έρευνα για να ανακαλύψει ποιες επιχειρήσεις είναι καλύτερα προετοιμασμένες για το μέλλον και τι έκαναν διαφορετικά από τις υπόλοιπες.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβανό, προσδιορίστηκαν οι νέες προκλήσεις του επιχειρηματικού κόσμου και έγινε προσπάθεια κατανόησης του πώς οι εταιρείες όλων των μεγεθών ήταν έτοιμες να τις αντιμετωπίσουν. «Αυτή η μελέτη επανεξετάστηκε το 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας του COVID-19 για να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις «έτοιμες για το μέλλον» ήταν πραγματικά καλύτερα προετοιμασμένες για να χειριστούν κρίσεις – και αποδείχθηκε ότι η ετοιμότητα για το μέλλον όχι μόνο βοήθησε τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν αλλά και να ευδοκιμήσουν», είπε. Ακολούθως ανέφερε: «Δύο χρόνια μετά την παγκόσμια πανδημία, είναι σαφές ότι πολλά έχουν αλλάξει. Πήγαμε λοιπόν την έρευνά μας ένα βήμα παραπέρα για να δούμε πώς οι εταιρείες που είναι «κατάλληλες για το μέλλον» διαχειρίζονται επιχειρηματικές, τεχνολογικές και κοινωνικές προκλήσεις – και πώς τα χαρακτηριστικά και η νοοτροπία αυτών των εταιρειών τις βοηθούν να επιτύχουν».

Η έρευνα διεξήχθη σε περισσότερους από 2.500 οργανισμούς σε όλο τον κόσμο ενώ η εταιρεία συνεργάστηκε και με το London School of Economics (LSE) για να αναλύσει τα δεδομένα και για εντοπισμό της σχέσης μεταξύ της προετοιμασίας για το μέλλον και της εταιρικής απόδοσης.

Τι σημαίνει, λοιπόν, να είσαι «Κατάλληλος για το μέλλον»;

Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχουν έξι κοινά χαρακτηριστικά που έχουν αυτές οι επιχειρήσεις: Η θετική στάση στην αλλαγή, η κατανόηση της δύναμης της τεχνολογίας στη λύση των επιχειρηματικών προκλήσεων, η ενσωμάτωση ενεργού σχεδιασμού για το μέλλον, οι λεπτομερείς και έξυπνες επιχειρηματικές στρατηγικές, η ευκινησία και προσαρμοστικότητα και η συνεχής επαφή με τις τελευταίες τάσεις της αγοράς.

«Στη Vodafone Business, κατανοούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί κατά την έναρξη του ταξιδιού τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό και μπορούμε να είμαστε οι συνεργάτες τους που θα τους βοηθήσουν να το ξεκινήσουν», είπε καταληκτικά.

Δειτε Επισης

Apple: Σε ποια χώρα αποσύρει WhatsApp και Threads
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Εκδήλωση CITEA... Στο επίκεντρο η ανάδειξη των μελών του Συνδέσμου
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών
«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One