Cyta: Στην πόρτα εξόδου 400 εργαζόμενοι με το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης

Με ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό και στοχευμένο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης η Cyta προχωρά στον εκσυγχρονισμό της οργανωτικής της δομής, στοχεύοντας στη μείωση του λειτουργικού και εργατικού της κόστους σε συνάρτηση με την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της στο τεχνολογικά συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον δραστηριοποίησής της.

Το σχέδιο, παρά τον εθελούσιο χαρακτήρα του, στόχευσε σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων με κύριο ζητούμενο την ηλικιακή αναδιάρθρωση υπηρεσιών/τμημάτων όπως είναι το γραφειακό, το εξειδικευμένο και το διευθυντικό προσωπικό.

Μέσα στις τρεις εβδομάδες κατά τις οποίες τέθηκε ενώπιον του προσωπικού, το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον από πλευράς εργαζομένων, καθώς γύρω στα 400 άτομα εξεδήλωσαν ενδιαφέρον και πάτησαν το κουμπί της πρόωρης αφυπηρέτησης με την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 8 του μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα αποχωρήσουν εν τέλει στην ολότητά τους όλοι όσοι επέλεξαν να το αξιοποιήσουν.

Και αυτό, όπως υπέδειξαν στο InBusinessNews ενημερωμένες πηγές, αφού στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν με την διεύθυνση του οργανισμού προς επισημοποίηση της ένταξής τους στο σχέδιο, είναι πιθανόν κάποιοι να επιχειρηθεί να μεταπεισθούν, εάν και εφόσον η παρουσία τους στην επόμενη μέρα της Cyta κριθεί ως απαραίτητη. Άλλωστε, αρχικός στόχος που τέθηκε από την διοίκηση του οργανισμού ήταν η έξοδος περί των 200 εργαζομένων μέσω του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης, με το ενδιαφέρον ωστόσο να αποδεικνύεται τελικά περίπου το διπλάσιο.

Σημειώνεται πως το συνολικό κόστος κάλυψης των αποζημιώσεων που θα παραχωρηθούν σε περίπτωση αποχώρησης όλων όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, έχει υπολογιστεί περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ποσό για το οποίο αποστάληκε στο υπουργείο Οικονομικών προς έγκριση συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Επισημαίνεται συναφώς ότι κονδύλι για κάλυψη των αναγκών του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό της Cyta, προϋπόθετε ωστόσο έξοδο σαφώς μικρότερου αριθμού προσωπικού.

Το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως εκπονήθηκε και υλοποιείται σε συνδιαβούλευση με τις συντεχνίες, προβλέπει αποζημιώσεις που ανέρχονται μέχρι και τις 180 χιλιάδες ευρώ-μέγιστο ποσό- αφορολόγητες για έκαστο των εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει συμφωνίας η οποία συνομολογήθηκε μεταξύ της διοίκησης της Cyta και των συντεχνιών, η οργανωτική δομή του οργανισμού προβλέπει ως προς τη σύνθεσή της 60% μόνιμο προσωπικό δημοσίου δικαίου και 40% προσωπικό ιδιωτικού δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, και ενόψει αναγκών που αναμένεται να προκύψουν σε εργατικό δυναμικό από τις αποχωρήσεις μέσω του σχεδίου εθελούσιας εξόδου, η διεύθυνση της Cyta έχει αιτηθεί προς το υπουργείο Οικονομικών όπως της επιτραπούν προσλήψεις για κάλυψη μερίδας αυτών που θα αποχωρήσουν, με το αρμόδιο υπουργείο να ανάβει το πράσινο φως για προσλήψεις που θα καλύπτουν έως το 25% όσων θα αποχωρήσουν πρόωρα. Οι νεοεντασσόμενοι στον οργανισμό δεν θα είναι μόνιμοι, αλλά υπό το καθεστώς των ωρομίσθιων ιδιωτικού και όχι δημόσιου δικαίου.

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»