Bουτιά 37% στη μετοχή της First Republic Bank, παρά την «ένεση» 30 δισ. δολ.

Η αμερικανική First Republic Bank επεκτείνει στις ηλεκτρονικές προσυνεδριακές συναλλαγές τις απώλειες-ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι μετοχές της υποχωρούν μετά την εκ νέου μείωση της πιστοληπτικής ικανότητάς της από την S&P Global, ενώ την πώληση-εξπρές της Credit Suisse στην UBS απέτυχε να κατευνάσει τους φόβους για την υγεία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι μετοχές της First Republic υποχωρούσαν έως και 37% στις προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ, μετά την υποχώρηση-ρεκόρ κατά 72% της προηγούμενης εβδομάδας. Το παράδειγμά της ακολούθεί και η Western Alliance με απώλειες 6,3%, ενώ οι μετοχές των μεγαλύτερων εισηγμένων στη Wall Street τραπεζών, δέχονται επίσης πιέσεις, με τις JPMorgan Chase, Wells Fargo, Bank of America και Citigroup να βλέπουν τις μετοχές τους να υποχωρούν πάνω από το 1%.

Η πρόσφατη κατάρρευση τριών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, έπληξε την εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και πυροδότησε ανησυχίες ότι οι καταθέτες αποσύρουν τα κεφάλαιά τους και βλάπτουν τη ρευστότητα των τραπεζών. Ο δείκτης KBW Bank έχασε 15% της αξίας του την περασμένη εβδομάδα εν μέσω της αναταραχής.

Τα προβλήματα της Credit Suisse, τα οποία οδήγησαν στη συμφωνία της UBS να αγοράσει την ανταγωνίστρια ελβετική τράπεζα - σε μια συμφωνία με διαμεσολάβηση της  κυβέρνησης της Ελβετίας - έναντι 3,2 δισ. δολ., έχουν επιδεινώσει το κλίμα. Η μετοχή της Credit Suisse υποχωρούσε έως και 65% τη Δευτέρα στις συναλλαγές στη Ζυρίχη, ενώ εκείνη της UBS υποχώρούσε έως και 16%.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ δέσμευσαν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα μετρητά για την First Republic την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να περιορίσουν την αναταραχή, αν και οι μετοχές της FR παραμένουν ασταθείς και το κλίμα εύθραυστο.

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες