Eurogate: Θέλει να καταστήσει την Κύπρο περιφερειακό κόμβο μεταφόρτωσης

Να αναπτυχθεί ο τερματικός σταθμός της Λεμεσού σε έναν περιφερειακό κόμβο μεταφόρτωσης που θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική οικονομία, αποτελεί τον κύριο στόχο της Eurogate Container Terminal Limassol Ltd.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurogate Container Terminal Limassol Ltd, Thomas Eckelmann, σε συνέντευξή του στο CBN, αποκάλυψε πως η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με το αρμόδιο υπουργείο για την σχετική ανάπτυξη.

Παράλληλα επισημαίνει πως η ιδανική γεωγραφική θέση της Κύπρου, το άρτια εκπαιδευμένο και ικανό τοπικό εργατικό δυναμικό, το ελκυστικό φορολογικό σύστημα και η στέρεη νομική υποδομή αποτελούν παράγοντες που καθιστούν το νησί ως ελκυστικό μέρος για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για την Eurogate Container Terminal Limassol Ltd, πότε ιδρύθηκε στην Κύπρο και πόσα γραφεία/μέλη προσωπικού διαθέτετε αυτή τη στιγμή;

Η Eurogate Container Terminal Limassol Ltd, ιδρύθηκε το 2016 από τους εταίρους της κοινοπραξίας Eurogate International GmbH, Interorient Navigation Co Ltd και East Med Holdings Ltd. Στην εταιρεία παραχωρήθηκε η εκμετάλλευση του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Λεμεσού. Τον Ιανουάριο του 2017, η εταιρεία ανέλαβε τη λειτουργία του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων και πλέον σήμερα απασχολεί 200 άτομα, εκ των οποίων σχεδόν όλοι είναι Κύπριοι.

Τι πιστεύετε ότι ξεχωρίζει την εταιρεία σας από τον ανταγωνισμό της;

Αρχικά η Eurogate είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη ναυτιλιακή εταιρεία τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη με παρουσία στη Βόρεια Ευρώπη (Γερμανία), στον Ατλαντικό (Μαρόκο) και σε όλη τη Μεσόγειο (Ιταλία, Κύπρος και Αίγυπτος).

Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο όμιλος παρέχει ποιοτικές, αποτελεσματικές και ασφαλείς υπηρεσίες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Γενικότερα όμως, στις λιμενικές λειτουργίες δραστηριοποιείται από το 1865, με την τρέχουσα διαχείριση να βρίσκεται στην 6η γενιά της οικογένειας.

Τέλος, η Eurogate έχει μακρά και επιτυχημένη πορεία στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου.

Πώς σχολιάζετε την εμπειρία σας από την επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου στην Κύπρο; Θα συνιστούσατε την Κύπρο και σε άλλες εταιρείες ξένου ενδιαφέροντος που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν;

Σίγουρα θα συνιστούσα την Κύπρο ως τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η χώρα βρίσκεται σε ιδανική γεωγραφική θέση, διαθέτει άρτια εκπαιδευμένο και ικανό τοπικό εργατικό δυναμικό, ελκυστικό φορολογικό σύστημα και στέρεη νομική υποδομή.

Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Αν και η λήψη αποφάσεων και η εκτέλεση ενδέχεται να είναι αργή κατά καιρούς λόγω γραφειοκρατίας, ωστόσο η Κύπρος συνολικά είναι ένας ελκυστικός προορισμός για τις επιχειρήσεις.

Ποια είναι η άποψή σας για τον κλάδο που δραστηριοποιείστε, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και ποιες είναι οι δυνατότητες για ανάπτυξη;

Επί του παρόντος, οι φορείς εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων δέχονται πολλές προκλήσεις, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουν, τόσο τις επιδεινούμενες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες όσο και το αυξανόμενο κόστος, και κυρίως τους μισθούς, τα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια.

Παρά την οικονομική επιβράδυνση, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να έχει καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και να αναπτυχθεί κατά 2-3% το 2023, υποστηριζόμενη κυρίως από τη σημαντική ανάκαμψη του τουριστικού τομέα. Οι όγκοι των εμπορευματοκιβωτίων συσχετίζονται με την αύξηση του ΑΕΠ και παρόλο που η ζήτηση για αγαθά που προκαλείται από την πανδημία επιβραδύνεται, η ζήτηση για εμπορευματοκιβώτια φορτίου αναμένεται να παραμείνει υγιής μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.

Πού βλέπετε την εταιρεία σας σε πέντε χρόνια; Υπάρχουν άμεσα σχέδια που μπορείτε να μας αποκαλύψετε, για παράδειγμα σχέδια για επέκταση…

Η φιλοδοξία του ομίλου μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς τα πρότυπα απόδοσης, ασφάλειας και περιβάλλοντος προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων και των μετόχων μας.

Επιπλέον, στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τον τερματικό σταθμό σε έναν περιφερειακό κόμβο μεταφόρτωσης που θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική οικονομία. Βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με το Υπουργείο για να οριστικοποιηθεί η διευθέτηση αυτής της πρόσθετης επιχείρησης.

Τέλος, ποιες οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) της Eurogate; Πόσο εστιάζετε στο να είστε μέλος της τοπικής κοινωνίας;

Η Eurogate δίνει μεγάλη έμφαση στις δραστηριότητες ΕΚΕ. Στο πλαίσιο των τοπικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Κοινωνία: Υποστήριξη τοπικών αθλητικών δραστηριοτήτων και έναρξη συμμετοχής των εργαζομένων σε αθλητικές εκδηλώσεις για φιλανθρωπικό σκοπό.
  • Περιβάλλον: Συμμετοχή σε δράσεις για τη διατήρηση του περιβάλλοντος καθώς και υποστήριξη τοπικών πρωτοβουλιών για περιβαλλοντικές δράσεις.
  • Φιλανθρωπία: Υποστήριξη τοπικών οργανώσεων που αφορούν την ευημερία των παιδιών.

Δειτε Επισης

Σύσταση Δικτύου Επιχειρήσεων Καινοτομίας από την ΟΕΒ
Ο νέος πρόεδρος των πολιτικών μηχανικών-Το κεντρικό Δ.Σ. του ΣΠΟΛΜΗΚ για την τριετία 2024-2027
Σημαντικές κοινωνικές δράσεις από ACTTA για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυσή του
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους «Νοιώθω Αυτοπεποίθηση»-Μια συνεργασία Dove και Hope For Children
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διαχειριστών Κοινόκτητων Οικοδομών Κύπρου
Η δύναμη ασφάλειας της CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ κάλυψε τους συμμετέχοντες στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού 2024
EU Heyday: Τρέξτε στον Γύρο της Πάφου 2024 και δείτε τα έργα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας
Ενίσχυση του κυπριακού brand: Μια συλλογική υπόθεση
Η Quadcode παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα Hackathon στην Κύπρο
Δυναμική παρουσία της Πετρολίνα στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού 2024