Δεν βλέπει μετάδοση της τραπεζικής αναταραχής στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ

Η συνεδρίαση των εποπτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Παρασκευή δεν είδε καμία μετάδοση στις τράπεζες της ευρωζώνης από την αναταραχή στην αγορά που έχει τυλίξει την Credit Suisse και ορισμένες τράπεζες των ΗΠΑ, είπε μια πηγή.

Η πηγή, που γνωρίζει το περιεχόμενο της «ad hoc συνεδρίασης» του Ενιαίου Εποπτικού Συμβουλίου, είπε στο Reuters ότι οι εποπτικές αρχές ενημερώθηκαν ότι οι καταθέσεις παρέμειναν σταθερές στις τράπεζες της ευρωζώνης και ότι η έκθεση στην Credit Suisse CSGN.S δεν έχει σημασία .

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αποκαθίσταται το κλίμα

Την ίδια ώρα, αποκαταστάθηκε το κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ύστερα από μια εβδομάδα που αποτέλεσε δοκιμασία για τον τραπεζικό τομέα και μετά τα σχέδια διάσωσης που προσφέρθηκαν σε πολλές αμερικανικές τράπεζες και την Credit Suisse, που θεωρήθηκε ο αδύναμος κρίκος στην Ευρώπη.

Έντεκα μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δεσμεύθηκαν την Πέμπτη να στηρίξουν την First Republic, την 14η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ βάσει ενεργητικού, καθησυχάζοντας τους φόβους των αγορών για μια νέα τραπεζική κατάρρευση ύστερα από αυτές των Silicon Valley Bank, Signature Bank και Silvergate την τελευταία εβδομάδα. Μια προσπάθεια που χαιρετίστηκε από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), το υπουργείο Οικονομικών και δύο χρηματοπιστωτικούς ρυθμιστικούς φορείς, καθησυχάζοντας κάπως τους τρομοκρατημένους επενδυτές για τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

Στην Ευρώπη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν άνοδο 0,89% στη Φρανκφούρτη, 0,72% στο Παρίσι, 1,10% στο Λονδίνο και 1,50% στο Μιλάνο, γύρω στις 11:00 ώρα Ελλάδας, βρίσκοντας στήριξη στο μήνυμα εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που χθες δήλωσε έτοιμη να παρέμβει, εάν χρειαστεί, για να «διαφυλάξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» στην ευρωζώνη.

Στην Ασία, τα χρηματιστήρια επίσης ανέκαμψαν, με το Τόκιο να ενισχύεται κατά 1,2% και το Χονγκ Κονγκ κατά 1,1%.

«Οι ανησυχίες που αφορούν τον τραπεζικό τομέα εξασθενούν αφού οι μεγάλες τράπεζες προσέφεραν τη στήριξή τους στην First Republic και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) έδωσε ‘σανίδα σωτηρίας’ στην Credit Suisse», σχολίασε ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής στην Oanda.

Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης ήταν εμφανείς και στην αγορά κρατικών ομολόγων που ήταν ιδιαιτέρως ευμετάβλητη αυτή την εβδομάδα, αλλά σταθεροποιήθηκε μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για τη στρατηγική της.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό θέλησε επίσης να δώσει διαβεβαιώσεις την Παρασκευή το πρωί. «Οι γαλλικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εξαιρετικά σταθερές», δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης στο BFM Business, και «δεν βρίσκονται στην κατάσταση που είναι ορισμένες αμερικανικές τράπεζες για έναν πολύ απλό λόγο, ότι δεν υπόκεινται στους ίδιους κανόνες».

Από τις 10 Μαρτίου, οι πτωχεύσεις τραπεζών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επανέφεραν το φάσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 που αποσταθεροποίησε την παγκόσμια οικονομία.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης για τραπεζική ένωση: Στόχος η κατάληξη πριν το τέλος του 2023
XAK: Μεγάλες απώλειες των τραπεζικών μετοχών Κύπρου και Ελληνικής
Ηγέτες Ε.Ε.: Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανθεκτικός
Αναδιαρθρώθηκαν δάνεια ύψους €2.733 εκ. το 2022, μη εξυπηρετούμενο σχεδόν ένα στα δέκα
Κ. Ηροδότου: Με σημαντική ρευστότητα ο κυπριακός τραπεζικός τομέας
ΕΤΥΚ: Συμφωνεί με Ηροδότου για αύξηση καταθετικών επιτοκίων
Astrobank: Εισάγει ομόλογα στη νέα αγορά του ΧΑΚ
H τραπεζική κρίση και η «άνοιξη» των crypto με αναμνήσεις από Κύπρο
Δείκτης ΣΠΟΔ: Επιβράδυνση της οικονομίας το 2023 αλλά όχι ύφεση
Κριστίν Λαγκάρντ: Οι κινήσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια και το μήνυμα στις τράπεζες