DBRS: Περιορισμένος ο αντίκτυπος αστάθειας αγορών στην οικονομία Ε.Ε., αλλά...

Ο αντίκτυπος από την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα είναι περιορισμένος, αν και οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας έχουν αυξηθεί, τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, σχολιάζοντας την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών SVB Financial Group και Signature Bank και τις ανησυχίες που προκάλεσε στις αγορές η ελβετική τράπεζα Credit Suisse.

«Οι ανησυχίες της αγοράς θα πρέπει να περιοριστούν, αντανακλώντας τόσο τα θεμελιώδη των ευρωπαϊκών τραπεζών όσο και την έγκαιρη ανταπόκριση (για αντιμετώπιση του θέματος) από τις ευρωπαϊκές αρχές», τονίζει ο καναδικός οίκος.

Κατά την άποψη του οίκου, εάν η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών παραταθεί, αυτό είναι πιθανό να επιβαρύνει τις οικονομικές προοπτικές για την Ευρώπη και να δημιουργήσει ορισμένες προκλήσεις πολιτικής.

Ταυτόχρονα, ο DBRS τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συνολικά, «είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, διαθέτουν καλή χρηματοδότηση και σταθερή καταθετική βάση», σημειώνοντας πως οι απαιτήσεις ρευστότητας είναι αυστηρές.

Ωστόσο, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει ότι η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να αποδυναμωθεί και οι κίνδυνοι ρευστότητας θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν πραγματοποιηθούν μεγάλες εκροές καταθέσεων και οι αρχές δεν ενεργήσουν έγκαιρα, αυξάνοντας τους φόβους μετάδοσης και παρατείνοντας την αστάθεια στις αγορές.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο DBRS βλέπει τις ευρωπαϊκές οικονομικές επιδόσεις να επηρεάζονται μέσω δύο βασικών καναλιών, που είναι πρώτο, η ασθενέστερη εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών, που θα έχει αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση και οι επενδύσεις και δεύτερο η χαμηλότερη πίστωση προς την οικονομία καθώς οι τράπεζες μειώνουν τον δανεισμό ως απάντηση στην αύξηση του κόστους χρηματοδότησής τους.

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ