ΕΚΤ: Συνεδρία για τα επιτόκια με φόντο Credit Suisse, SVB και Signature

Συνέρχεται την Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για θέματα νομισματικής πολιτικής, εν μέσω της οικονομικής αναταραχής που προκαλούν τα προβλήματα στην Credit Suisse στον απόηχο και της κατάρρευσης δύο τραπεζών στις ΗΠΑ (Silicon Valley και Signature Bank).

Αν και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην προηγούμενη συνεδρία είχε εξαγγείλει νέα αύξηση 50 μονάδες βάσης, αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως το ΔΣ της ΕΚΤ να αποφασίσει χαμηλότερη αύξηση, της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

H Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που είναι προγραμματισμένη για τις 15:45 ώρα Κύπρου.

Σε μια προσπάθεια να τιθασεύει τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ από το τέλος του περασμένου Ιουλίου έχει προχωρήσει σε συνολική αύξηση επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters, εν μέσω της αναταραχής για την Credit Suisse, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η ΕΚΤ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να πληροφορηθεί για το ύψος της έκθεσής τους στην ελβετική τράπεζα, οι μετοχές της οποίας υποχώρησαν χθες σχεδόν κατά 25%.

Παράλληλα, οι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας επενέβησαν χθες πετώντας σωσίβιο ρευστότητας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εμβληματική Crédit Suisse, κίνηση άνευ προηγουμένου από την ελβετική κεντρική τράπεζα, καθώς οι μετοχές της τράπεζας κατακρημνίστηκαν με εφιαλτικό τρόπο χθες Τετάρτη, έφθασαν να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο, προτού κλείσουν στο -24,24%.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισεκ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα.

Δειτε Επισης

ΚΕΔΙΠΕΣ: Κατέβαλε άλλα €60 εκατ. στο κράτος-Στα €940 εκατ. το συνολικό ποσό αποπληρωμής
Μείωση 3,7% στο υπό διαχείριση ενεργητικό των Συλλογικών Επενδύσεων το 4ο τρίμηνο
Προανήγγειλε... κινήσεις από τις τράπεζες για τα καταθετικά επιτόκια ο Ηροδότου
Eurobank: Προσηλωμένη στην επένδυσή της στη Βουλγαρία και την Postbank
Ηλεκτρονική κατάθεση επιταγής μέχρι €2.000, μόνο στην Τράπεζα Κύπρου
Ανέκαμψαν μετά την πώληση της SVB οι τραπεζικές μετοχές
ΚΤΚ: Συμβάλλει σε μια πράσινη ευρωπαϊκή οικονομία
Πρωτοβουλίες ΚΤΚ για διαχείριση ΜΕΧ και βελτίωση του τραπεζικού συστήματος
Τax For All: Αρχίζει η λειτουργία του για σκοπούς ΦΠΑ
Επιφυλακή απέναντι στην «αυξημένη αβεβαιότητα» στον χρηματοπιστωτικό τομέα