Έρχεται η κάρτα... αγρότη-Πού στοχεύει το Υπουργείο Γεωργίας

Τη διενέργεια μελέτης με στόχο τη δημιουργία και εισαγωγή της κάρτας αγρότη σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα του τόπου, ώστε να παρέχεται διευκόλυνση κίνησης κεφαλαίου στους αγρότες καθώς επίσης και άλλα παρεμφερή ωφελήματα, εξήγγειλε ο Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος. Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι και η δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων.

Ο κ. Ξενοφώντος είχε την Τρίτη μια πρώτη συνάντηση με την Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής και ανέλυσε στους Βουλευτές τις βασικές του προτεραιότητες , διαβεβαιώνοντάς τους παράλληλα για τη στενή συνεργασία για προώθηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων των αγροτών μας.

Ο Υπουργός είπε ότι αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, όπου πριν ακόμη καταλαγιάσουν οι συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ανέφερε ότι η αύξηση του κόστους ενέργειας σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των εισροών στη γεωργία έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής για τον αγρότη, αλλά και το κόστος επιβίωσης για τον καταναλωτή.

«Ως Κυβέρνηση, έχουμε θέσει ψηλά στις προτεραιότητές μας τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και ενισχύουμε την πολύπλευρη δραστηριοποίηση του, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου», ανέφερε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ενίσχυση της ποιότητας των γεωργικών μας προϊόντων και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους, προς όφελος των παραγωγών και της αγροτικής μας οικονομίας.

Όπως είπε, πρέπει να έχουμε ποιοτικά αλλά και ασφαλή προϊόντα για τους καταναλωτές σε τιμές που να μπορούν απρόσκοπτα να τα προμηθευτούν και ότι προς επίτευξη των στόχων αυτών, υλοποιείται το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 με συνολική χρηματοδότηση ύψους €454 εκατομμυρίων.

Ο κ. Ξενοφώντος διαβεβαίωσε τους Βουλευτές ότι το Υπουργείο του θα εργαστεί για την σταθεροποίηση του αγροτικού εισοδήματος, τη βελτίωση των συνθηκών οικονομικής δραστηριότητας των αγροτών και τη διασφάλιση της παραγωγής ενώ ανάμεσα στους στόχους είναι και η δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνεται και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Εξήγησε ότι μέσα από το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο αναμένεται ότι θα γίνεται καλύτερος προγραμματισμός της παραγωγής και θα ενισχύεται η ασφάλεια των συναλλαγών με την έγκαιρη πληρωμή των αγροτών και τη διαφάνεια στις τιμές.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα περιορίσουμε όσο το δυνατό τη διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης του προϊόντος από την παραγωγή και της τιμής αγοράς από τον καταναλωτή, αποκαθιστώντας με αυτό τον τρόπο μια από τις μεγαλύτερες αδικίες στην αλυσίδα εφοδιασμού και διάθεσης τροφίμων», ανέφερε.

Σε ότι αφορά τον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι θα δημιουργηθεί μηχανισμός ο οποίος θα ελέγχει τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αντίστοιχα, σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης τροφίμων. 

«Θα στοχεύσουμε στον έλεγχο τόσο των προϊόντων που παράγονται στον τόπο μας, όσο και των εισαγόμενων προϊόντων και όσων μεταφέρονται δια μέσου της πράσινης γραμμής από τα κατεχόμενα στη βάση του σχετικού κανονισμού της ΕΕ», ανέφερε.

Ο Υπουργός είπε στους Βουλευτές πως στόχος είναι η βιώσιμη αλιεία και υδατοκαλλιέργεια και ότι θα ενδυναμωθεί ο έλεγχος της παράνομης αλιείας και θα δημιουργηθούν τεχνητοί ύφαλοι ως μέσο εμπλουτισμού της βιοποικιλότητας αλλά και των αλιευμάτων των περιοχών στις οποίες εγκαθίστανται.

Επίσης θα διασφαλιστεί η συνεχής αναβάθμιση των αλιευτικών καταφυγίων, θα ενισχυθεί και θα θεσμοθετηθεί η συνεργασία της Κύπρου με γειτονικές χώρες για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας και ως προς τούτο θα γίνει αγορά σύγχρονου εξοπλισμού και σκαφών για αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης.

Παράλληλα, είπε, θα δημιουργηθούν χερσαίες υποδομές εξυπηρέτησης των μονάδων υδατοκαλλιέργειας.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους