Προϋπολογισμός της ΑνΑΔ: Έσοδα €45,26 εκατ. και έλλειμμα €974.000 για το 2023

Έσοδα ύψους €45,26 εκατομμύρια (€36,6 εκ. το 2022) και έξοδα €46,24 εκ. (€40,5 εκ. το 2022) προβλέπει ο προϋπολογισμός της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) για το 2023 με το υπολογιζόμενο έλλειμμα να ανέρχεται στις €974.000 το οποίο θα καλυφθεί από τα πλεονάσματα του Ταμείου Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό της Αρχής για το 2023, ο Πρόεδρος της ΑνΑΔ Δημήτρης Κιττένης είπε ότι όραμα της Αρχής είναι ο συνεχής εμπλουτισμός του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της οικονομίας και της αγοράς εργασίας και να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ο κ. Κιττένης είπε ότι στρατηγικές επιδιώξεις της ΑνΑΔ για την τριετία 2023 – 2025 είναι μεταξύ άλλων η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού με συνεχή και δια βίου μάθηση των απασχολουμένων, των ανέργων και του αδρανούς εργατικού δυναμικού, η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας που είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στην ανάπτυξη τους και η ενίσχυση της διασφάλισης της ποιότητας και αποτελεσματικότητας του συστήματος κατάρτισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου μας.

Ο κ. Κιττένης είπε ότι τα έσοδα είναι αυξημένα σε σύγκριση με το 2022 λόγω της αναμενόμενης αύξησης των εσόδων από Ταμεία της ΕΕ για τα συγχρηματοδοτούμενα Σχέδια κάτω από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικοτητας και το Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής "ΘΑλΕΙΑ" καθώς και της αναμενόμενης αύξησης των εσόδων από το τέλος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού λόγω της αύξησης της απασχόλησης. 

Ανέφερε επίσης ότι κατά την διάρκεια του 2023 προβλέπεται διάθεση ποσού €1,99 εκ. για 4.800 συμμετοχές σε προγράμματα κατάρτισης για απασχολουμένους και ανέργους για απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, έναντι δαπάνης €7,78 εκ. για τη συμμετοχή 20.210 ατόμων για την περίοδο 2021-2026.

Αναφέρθηκε επίσης σε προγράμματα κατάρτισης για απασχολούμενους και ανέργους για απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία (ποσό €416.000), για προγράμματα κατάρτισης που σχετίζονται με τη γαλάζια οικονομία και για προγράμματα κατάρτισης ανέργων για απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας.

Αναφέρθηκε επίσης ότι θα διατεθεί ποσό €27,84 εκ. για επιχορήγηση 65.900 συμμετοχών εργοδοτουμένων και ανέργων σε προγράμματα μεταξύ άλλων αρχικής κατάρτισης που αφορά στελέχωση επιχειρήσεων με αποφοίτους τριτοβάθμισας εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων σε οργανισμούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικούς οργανισμούς και ιδρύματα αλλά και για προγράμματα συνεχούς κατάρτισης.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΑνΑΔ αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση της δομής της Αρχής και σε αναβάθμιση εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου που κατέχουν προσόντα πανεπιστημιακού επιπέδου αλλά και στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας του οργανισμού με ποσό ύψους €682.000.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Κιττένης είπε ότι δεν γίνεται αγορά υπηρεσιών για κάλυψη μόνιμων αναγκών της Αρχής.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές