Κυριάκος Κόκκινος: Ο Υφυπουργός που έβαλε την Κύπρο στη ψηφιακή εποχή

Σε ένα κόσμο όπου η τεχνολογία, η καινοτομία και η έρευνα, οδηγούν τα κράτη σε οικονομικές αυτοκρατορίες, κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να ακολουθήσει τις παγκόσμιες τάσεις, αν όχι και να ηγηθεί σε αυτές.

Η Κύπρος, κατά την τελευταία τριετία βρέθηκε από τις χαμηλές θέσεις των παγκόσμιων δεικτών, ανάμεσα στους μεγαλύτερους παίκτες. Η σύσταση και διαδρομή του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, αποτέλεσε τον καταλύτη μίας πολύ σημαντικής προσπάθειας, που στο τέλος της ημέρας απέφερε τεράστιο όφελος στην καθημερινότητα του πολίτη και ουσιαστικές εξοικονομήσεις για το κράτος.

Διαβάστε ακόμα: 

Το Υφυπουργείο δημιουργήθηκε τον Μάρτιο 2020, με όραμα να καταστεί η Κύπρος μια δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία με βασικούς πυρήνες ώθησης την έρευνα, την επιστημονική αριστεία, την καινοτομία, την τεχνολογική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, αλλά και να αποτελέσει περιφερειακό κέντρο στους βασικούς αυτούς τομείς.

Η υλοποίηση της αποστολής του κρίνεται ως ζωτικής σημασίας για το κράτος, καθώς θέτει τον οδικό χάρτη για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και φιλικού προς τον πολίτη κράτους και μίας δυναμικής ψηφιακής οικονομίας, όπου κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα ευδοκιμούν και θα ευημερούν. Παράλληλα, κύριο μέλημά του αποτελεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η ενδυνάμωση της θέσης και της φωνής της Κύπρου σε καίρια ζητήματα στα κέντρα λήψης αποφάσεων στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

Ο πρώτος Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, υπήρξε αναμφίβολα και χωρίς καμία δόση υπερβολής, ο άνθρωπος που έβαλε για τα καλά την Κύπρο στον ευρωπαϊκό χάρτη της έρευνας και της καινοτομίας, που μέσα από το προσωπικό του όραμα, το οποίο μεταλαμπάδευσε με απόλυτη επιτυχία στο σύνολο των λειτουργών του Υφυπουργείου του, άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για την μετάβαση της Κύπρου στη ψηφιακή εποχή.  

Διαβάστε εδώ: Κόκκινος: Έργα και ημέραι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου

Το ταξίδι έχει ξεκινήσει

Από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του, το Υφυπουργείο βρέθηκε αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις και κυρίως το... τέρας της πανδημίας. Τρία χρόνια αργότερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά, οι μεγάλες προκλήσεις αντιμετωπίστηκαν και το Υφυπουργείο έχει επιτύχει πολλά, με απτά και ουσιαστικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία του τόπου. Αποτέλεσμα, το αίσθημα ικανοποίησης από πολίτες, επιχειρήσεις, αλλά και τους δημόσιους οργανισμούς και τα στελέχη τους. Στο Υφυπουργείο είναι πλέον υπερήφανοι και αισιόδοξοι για το μέλλον της Κύπρου, μία χώρα που θα έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο, ψηφιακό κράτος, που εξυπηρετεί, ενδυναμώνει και στηρίζει τον πολίτη.

«Ένα μέλλον με έξυπνη, βιώσιμη ανάπτυξη, νέες και ελκυστικές ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους μας, και μία κοινωνία ευημερούσα και χωρίς αποκλεισμούς. Έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, και αυτά είναι μόνο η αρχή», αναφέρει χαρακτηριστικά στο InBusinessNews ο αρμόδιος Υφυπουργός Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος τονίζει για ακόμη μία φορά, ότι «το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει ξεκινήσει, και είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσει, για να κτίσουμε ένα σταθερό οικοδόμημα, την Κύπρο του αύριο».​

Μεγάλα άλματα

Ο επικεφαλής του Υφυπουργείου και η ομάδα του θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς η Κύπρος δεν βρίσκεται πλέον στο ίδιο σημείο που ήταν παλαιότερα, σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ως κράτος έχουμε επιτύχει μεγάλα άλματα σε αυτούς του τομείς, τα οποία δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς τολμηρές μεταρρυθμιστικές πολιτικές, αλλά και την αξιοποίηση της τεράστιας δυναμικής του τοπικού μας οικοσυστήματος, τα ποικίλα επιτεύγματα του οποίου μας κάνουν όλους περήφανους καθημερινά.

Αυτή η σύμπραξη, κράτους και οικοσυστήματος, αποτελεί η πεμπτουσία της Έρευνας και της Καινοτομίας (Ε&Κ), τομείς οι οποίοι σε οριζόντιο πυλώνα ανάπτυξης, δημιουργούν τις κατάλληλες εκείνες προϋποθέσεις που θα καθιερώσουν τη χώρα μας ως διεθνώς αναγνωρισμένο κόμβο καινοτομίας, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας.

Ενδεικτικά να αναφερθεί, ότι εντός του 2022, η Κύπρος, κατατάχθηκε ανάμεσα σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και άλλες χώρες της Ευρώπης, ως χώρα Strong Innovators, στην έκθεση European Innovation Scoreboard 2022, έχοντας καταγράψει τη μεγαλύτερη βελτίωση επιδόσεων πανευρωπαϊκά τα τελευταία χρόνια. 

Πλέον, δεν αμφισβητείται ότι το οικοσύστημα Ε&Κ στην Κύπρο, εξελίσσεται, μεγαλώνει και ενδυναμώνεται, ενώ η καινοτόμος επιχειρηματική δραστηριότητα ενισχύεται και διευρύνεται, με τις δυνατότητες να είναι απεριόριστες.

Όσον αφορά σε θέματα συνδεσιμότητας, η Κύπρος έχει μεν επιτύχει ένα πραγματικό άλμα σύμφωνα με τον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2022, όπου η χώρα μας κατατάγηκε το 2022 στη 12η θέση από την 24η όπου βρισκόταν το 2021, υστερούμε όμως δε σημαντικά σε συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων Gigabit. 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι περί τα τέλη Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί σχέδιο επιχορήγησης τέτοιων συνδέσεων από νοικοκυριά, το οποίο και έχει προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια από το Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος του Αύριο», ενώ εντός του 2023 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για επέκταση των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων σε υπο-εξυπηρετούμενες περιοχές, με κρατική επιδότηση €35 εκατομμυρίων.

Η δύναμη της Κύπρου σε Ε&Κ, δεν σταματάει εκεί και ομολογουμένως δεν υπάρχει… φρένο. Στη χώρα μας βρίσκονται παγκοσμίου επιπέδου ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα, φιλοξενώντας 7 από τα 38 συνολικά Κέντρα Αριστείας που χρηματοδοτήθηκαν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Ορίζοντας 2020 και Ορίζοντας Ευρώπη, ταλαντούχο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό καθώς και μία ραγδαία αναπτυσσόμενη κοινότητα νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Η στήριξη για τη συνέχεια πρέπει να προέρχεται- όπως γινόταν μέχρι τώρα- και από κυβερνητικής πλευράς. Μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), συνεχίζεται η διάθεση κονδυλίων εκατομμυρίων, στηρίζοντας νέους και νέες ερευνήτριες, ενισχύοντας περαιτέρω τις υποδομές και δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε τομείς αιχμής, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση του επιστημονικού έργου με την επιχειρηματική καινοτομία.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κόκκινος «στόχος μας, η έρευνα, όπου απασχολούνται πέραν των 2,500 εργαζομένων, να μεταφράζεται σε προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας».

Έργα και μέλλον

Το 2022, τα έργα του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, έφθασαν στο ζενίθ τους και προετοίμασαν το δρόμο για το 2023. Στην πορεία του Υφυπουργείου, υλοποιήθηκαν πολλά και αξιοσημείωτα έργα, με κάποια από αυτά να βάζουν τις βάσεις για το μέλλον.

Κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2023, δρομολογήθηκε η υλοποίηση έργων πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ, όπως τα δημόσια νοσηλευτήρια, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Υγείας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΚΑ) και ο Έφορος Εταιρειών.

Κομβικό σημείο, ο ανασχεδιασμός του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζονται και αναπτύσσονται πλέον ψηφιακές υπηρεσίες, στη βάση πολιτοκεντρικής φιλοσοφίας, και με την εμπλοκή των ίδιων των πολιτών. Και κυρίως, αναθεωρώντας ολόκληρο τον τρόπο υποβολής και διαχείρισης των διαφόρων αιτήσεων, απλοποιώντας τις σχετικές διαδικασίες και μειώνοντας τη γραφειοκρατία και συνεπακόλουθα και την ταλαιπωρία που υφίσταντο μέχρι σήμερα οι πολίτες.

Ψηφιακό κράτος δεν νοείται φυσικά χωρίς τη δική του διαδικτυακή πύλη, και για αυτό το λόγο, δημιουργήθηκε το gov.cy, δίνοντας νέο, ψηφιακό αέρα. Εκεί οι πολίτες μπορούν να βρουν δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες και σε μεταγενέστερο στάδιο οι νέες κρατικές ιστοσελίδες, των οποίων ο ανασχεδιασμός έχει επίσης ξεκινήσει, με τα υψηλότερα πρότυπα σχεδιασμού, χρηστικότητας, προσβασιμότητας και ασφάλειας, και με περιεχόμενο απλό, σαφές, χρήσιμο για τον πολίτη και πάντα επικαιροποιημένο.

Το Υφυπουργείο αναγνωρίζει ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα ήταν χωρίς όφελος, εάν οι πολίτες δεν βρίσκονταν σε θέση να μπορούν να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές οδούς του κράτους. Για αυτό ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων αφιερώνεται στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών και των εργαζομένων. Αυτό επιτυγχάνεται, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Κυβέρνηση αλλά και μέσω μίας νέας πλατφόρμας από όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα διαθέσιμα προγράμματα κατάρτισης αλλά και να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό.

Όπως εξηγεί ο κ. Κόκκινος, «όλα αυτά, πρακτικά, μεταφράζονται σε μια αναβαθμισμένη εμπειρία για τον πολίτη, ενώ παράλληλα ενισχύουν την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα της κρατικής μηχανής και οδηγούν στην εξοικονόμηση πολύτιμων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων».

 

Προκλήσεις του χθες και σήμερα

Η μετάβαση από ένα κράτος που ήταν βαθιά θαμμένο στη γραφειοκρατία για δεκαετίες σε μια πιο ψηφιακή εποχή, δεν επιτυγχάνεται εύκολα και όπως σχολιάζει ο κ. Κόκκινος, «είναι γεγονός πως κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια ενέχει ποικίλους κινδύνους και προκλήσεις».  

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που έφερε η πανδημία αποτελούν μία ξεχωριστή περίπτωση, αλλά ανέβασαν αρκετά το πήχη της δυσκολίας, ιδιαίτερα για έναν Οργανισμό που εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκε και χρειάζεται χρόνο να βρει τα πατήματά του, να στελεχωθεί, να οργανωθεί και να λειτουργήσει σωστά και αποδοτικά. Εκ των υστέρων, το Υφυπουργείο τα κατάφερε σε σημαντικό βαθμό. Ο εκσυγχρονισμός συστημάτων και υπηρεσιών, αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα επιτυχίας, μαζί με τον ανασχεδιασμό διαφόρων χρονοβόρων διαδικασιών, ούτως ώστε να είναι πιο ευέλικτες και αποδοτικές.

Αφού στα πρώτα χρόνια αρκετοί τομείς πέρασαν σε νέα ψηφιακή εποχή με τη βοήθεια του Υφυπουργείου, έμειναν οι μεγαλύτερες προκλήσεις.

Πρώτη και αξιοσημείωτη πρόκληση, είναι ο δημόσιος τομέας, που τα... κολλήματα του παρελθόντος βάζουν «κυρτώματα» στην πορεία που έχει σχεδιαστεί από το Υφυπουργείο Έρευνας. Βεβαίως, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας βρίσκεται εδώ, εντούτοις υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, και τα οποία συνδέονται, άμεσα με την αλλαγή κουλτούρας που απαιτείται για μία επιτυχή μεταρρύθμιση.

«Μία αλλαγή που μπορεί να έχει το μεγαλύτερο αποτύπωμα σε όφελος όμως και τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας στην πράξη. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και αποφασιστικότητα. Γι’ αυτό χρειάζεται να εστιάσουμε σε αυτό τον πυλώνα, ώστε να επιφέρουμε μια διαχρονική αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας, ανεξαρτήτως κυβέρνησης», τονίζει ο Υφυπουργός.

Ενισχυτικά, εξηγεί ο κ. Κόκκινος, για να βοηθηθεί αυτή η μετάβαση θα είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου θεσμού που θα συντονίζει και θα διαχειρίζεται τους παράγοντες και τα δεδομένα που επηρεάζουν συνολική μεταρρύθμιση του κράτους.

Ακόμα μία καίριας σημασίας πρόκληση, είναι η παιδεία στην Κύπρο, στην οποία ο κ. Κόκκινος υποδεικνύει πως πρέπει να εστιάσουμε. «Όταν αναφέρομαι στην πτυχή της παιδείας δεν εννοώ μόνο την εκπαίδευση. Εννοώ τον τρόπο σκέψης, τη νοοτροπία μας ως λαός. Στόχος μας πρέπει να είναι η διαμόρφωση πολιτών με κριτική και δημιουργική σκέψη, που να προβληματίζονται, να αμφισβητούν, και να μπορούν να προσαρμόζονται σε μεταβαλλόμενες συνθήκες».

«Να βλέπουμε μπροστά»

Εννοείται ότι σε αυτή την παρθενική και πολύ πρόσφατη πορεία του Υφυπουργείου θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα διαφορετικά και να γίνουν αναλύσεις. Εκ των υστέρων προφήτες και εκ του ασφαλούς θα έλεγε κανείς. Ωστόσο, ο πλέον αρμόδιος και το άτομο που έζησε πιο έντονα αυτή τη διαδρομή, προσεγγίζει τα πράγματα διαφορετικά.

«Δεν ωφελεί να αναλογιζόμαστε τι θα κάναμε διαφορετικά, αλλά να βλέπουμε μπροστά, να αξιολογούμε τα δεδομένα, να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να προβάλλουμε εισηγήσεις και προτάσεις για συνεχή βελτίωση και πρόοδο», σημειώνει, και προσθέτει: «Χρειάζεται σίγουρα να συνεχίσουμε με πιο γοργούς ρυθμούς για να επιτευχθεί ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της χώρας. Να συνεχίσουμε να υλοποιούμε δράσεις σε όλους τους άξονες της ψηφιακής μετάβασης παράλληλα, να μην εφησυχάζουμε και να στοχεύουμε ακόμη υψηλότερα».

Το Υφυπουργείο διαθέτει πλέον θεμέλια για μία ολιστική αλλαγή, που οδηγεί σε νέο πυλώνα της οικονομίας βασισμένο στη γνώση και την τεχνολογική ανάπτυξη, που να διευρύνει και να ενδυναμώνει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και να αναβαθμίζει τη καθημερινή ζωή των πολιτών.

«Είμαι βέβαιος πως η αναγκαιότητα της αλλαγής αυτής αναγνωρίζεται από όλους και ευελπιστώ πως η χώρα μας θα συνεχίσει αυτή την πορεία που έχουμε προδιαγράψει με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς, σε όλους τους πυλώνες του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου-Έρευνα, Καινοτομία και Ψηφιακό Μετασχηματισμό», υπογραμμίζει ο κ. Κόκκινος.

Η επόμενη μέρα... 

Όσο για τον ίδιο και πού θα τον βρει η επόμενη μέρα με την επερχόμενη αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας; Μέχρι και την τελευταία ημέρα παράδοσης του χαρτοφυλακίου του προσηλωμένο στα καθήκοντά του. 

«Η επόμενη μέρα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, σίγουρα θα με βρει ενεργό μέλος της κοινωνίας, ένα πιστό στρατιώτη στη μάχη για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος-πιο πράσινου, πιο ψηφιακού και χωρίς αποκλεισμούς.

Θα συνεχίσω με όρεξη, θετικότητα και δημιουργικότητα να προσφέρω έργο, την εμπειρία και όλες τις δυνάμεις μου για να επιτευχθεί η αλλαγή που όλοι επιθυμούμε. Μία αλλαγή που θα διανοίξει νέους ορίζοντες για τη χώρα μας, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της στο διεθνές στερέωμα και θα αγγίξει τη ζωή του κάθε πολίτη και τη δραστηριότητα της κάθε επιχείρησης», υποδεικνύει. 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν