AstroBank: Συζήτηση για την επιστροφή της οικονομίας στην ομαλότητα

Τα αίτια, καθώς και οι επιπτώσεις από τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που διοργάνωσε η AstroBank, σε συνεργασία με την Global Τraining και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Life Changing Ideas του Πανεπιστήμιου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Καθηγητής Οικονομικών του London Business School, Ηλίας Παπαϊωάννου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της AstroBank, Μιχάλης Σαρρής.

Η συζήτηση άγγιξε τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα κράτη στη διάρκεια του έτους, όπως ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις επιτοκίων και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και η αβεβαιότητα που προκαλούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε το γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας είναι οι μεγάλες οικονομικές ανισότητες στο εσωτερικό των χωρών και υπογραμμίστηκε η ανάγκη εξάλειψής τους. Όπως αναφέρθηκε, η κυπριακή οικονομία επιδεικνύει ανθεκτικότητα, χρειάζεται όμως στόχευση της δημοσιονομικής πολιτικής για προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του πληθωρισμού, οι δύο συνομιλητές υπογράμμισαν ότι έχει ήδη αρχίσει να αποκλιμακώνεται, όμως οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν προσεκτικές παρακολουθώντας τις εξελίξεις, προτού προβούν σε αποφάσεις μείωσης των επιτοκίων. Η εκτίμηση του Καθηγητή Ηλία Παπαϊωάννου είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιμείνουν στα ψηλά επιτόκια, μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, παίρνοντας το ρίσκο και μιας ενδεχόμενης ύφεσης. Το γεγονός ότι η ανεργία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, προσδίδει σιγουριά στην αποφυγή μιας βαθιάς ύφεσης.

«Είναι μείζονος σημασίας να επιστρέψουμε σε μία κατάσταση όπου δεν θα ανησυχούμε για πολέμους. Είναι μείζονος σημασίας να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μιχάλη Σαρρή.

Η συζήτηση ανέδειξε, τέλος, τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η πορεία της οικονομίας της Κίνας και την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων, με την υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία να στρέφονται πλέον σε μία πιο προστατευτική πολιτική, με περισσότερη εγχώρια παραγωγή και στην οικοδόμηση μιας καινούριας βιομηχανικής πολιτικής.

Δειτε Επισης

Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ