Το στοίχημα για κράτος πρόνοιας και η σφραγίδα της Αναστασίας Ανθούση

«Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που καλωσορίζω σήμερα την κα Αναστασία Ανθούση στο νεοσύστατο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ως την πρώτη Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δημιουργία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στις συνεχείς δράσεις της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας… Είμαι βέβαιη ότι με τις ικανότητες, τις εμπειρίες, την εργατικότητα και τον ζήλο που σας διακρίνει, αλλά και με τη συνεργασία της Διεύθυνσης και του αξιέπαινου και πεπειραμένου προσωπικού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, θα επιτύχετε στο έργο που έχετε αναλάβει».

Με τα λόγια αυτά η αείμνηστη τέως υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου υποδεχόταν την Αναστασία Ανθούση ως πολιτική προϊστάμενη του νεοσύστατου τότε Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, τον Ιούλιο του 2021. Ενός Υφυπουργείου που η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη οραματίστηκε, προώθησε και υλοποίησε, έχοντας στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων της τη δημιουργία ενός ουσιαστικού, αποτελεσματικού και ισχυρού κράτους πρόνοιας, που να παρέχει υψηλού επιπέδου προσβάσιμες, προσιτές, φιλικές και εξατομικευμένες υπηρεσίες, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών της. Στόχος, το κράτος να βρεθεί δίπλα σε κάθε πολίτη και σε κάθε κοινωνική ομάδα, παρέχοντας σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη ένα θαλπερό πλαίσιο κοινωνικής στήριξης και εξασφαλίζοντας την αξιοπρεπή διαβίωση του συνόλου της κοινότητας.

Ήταν ένα στίγμα πορείας, το οποίο ακριβώς η Αναστασία Ανθούση φρόντισε από την πρώτης κιόλας στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της να καταστήσει ξεκάθαρο ότι θα ακολουθούσε, αποφασισμένη να φέρει με επιτυχία εις πέρας το έργο το οποίο επιφορτιζόταν να υλοποιήσει. «Είμαι πλήρως συνειδητοποιημένη ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα», δήλωνε με πλήρη ευσυνειδησία στις 9 Ιουλίου 2021, μιλώντας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή διαβεβαίωσής της. Ήταν για την ίδια σαφές από τη στιγμή που αποδέχθηκε τον τιμητικό διορισμό της ως η πρώτη Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, πως ο δρόμος που ανοιγόταν μπροστά της δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Εξάλλου, ξεκάθαρη ήταν και η συμβουλή της μακαριστής Ζέτας Αιμιλιανίδου, όταν της παρέδιδε το καυτό χαρτοφυλάκιο της πρόνοιας: «Ο στόχος όλων μας είναι κοινός: Η βοήθεια και η στήριξη στους συνανθρώπους μας».

Η κ. Ανθούση καλείτο να συνεχίσει το πλούσιο έργο που της παρέδιδε η Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε ένα νεοσύστατο νευραλγικό Υφυπουργείο, να συνενώσει Υπηρεσίες και να βρει τις φόρμουλες που θα βελτίωναν την εξυπηρέτηση των πολιτών και θα ενδυνάμωναν το κράτος πρόνοιας, προς όφελος όλων των ευάλωτων συνανθρώπων μας.

Σήμερα, περίπου ενάμιση χρόνο μετά, η πρώτη Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία, έχοντας προλάβει στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα να βάλει την προσωπική της σφραγίδα και να παράξει μαζί με τους συνεργάτες της ένα αξιέπαινο έργο, να θέσει μέσα από τα βήματα που έγιναν προς την κατεύθυνση υλοποίησης της αποστολής του Υφυπουργείου τις βάσεις για μεγαλύτερα άλματα στο μέλλον.

Πρώτη πρόκληση η οργάνωση του Υφυπουργείου

Οι δυσκολίες υπήρχαν στο προσκήνιο εξ αρχής. Το Υφυπουργείο έκανε πρεμιέρα, έχοντας στο δυναμικό του μόνο τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ τον Ιανουάριο του 2022 μεταφέρθηκε η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και μόλις τον Ιανουάριο του 2023 ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός με τη μεταφορά του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.

Την ίδια ώρα, η πρώτη μεγάλη πρόκληση ήταν η στελέχωση του Υφυπουργείου με διοικητικό και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό και ο καθορισμός οργανογράμματος. Χρειάστηκαν κάποιες βδομάδες, αν όχι μήνες, για να καλυφθούν οι νευραλγικές θέσεις και να αρχίσουν να προωθούνται οι πολιτικές που είχαν τεθεί ως προτεραιότητα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και την ίδια την Υφυπουργό. Παρά τις αρχικές αντιξοότητες, μπήκαν τα θεμέλια και πλέον όλοι εργάζονται για την υλοποίηση δράσεων με στόχο ένα δυνατό κράτος μέριμνας.

Υπερασπίσου το παιδί…

«…γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα», έγραψε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Η Αναστασία Ανθούση, που από πολύ νεαρή ηλικία ασχολήθηκε ενεργά με τον εθελοντισμό και έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία για τα παιδιά, τοποθέτησε την ευημερία των παιδιών, από τη βρεφική ηλικία, ως ύψιστη προτεραιότητά της. Με σημαία την πεποίθησή της ότι τα παιδιά είναι η ελπίδα και το μέλλον μιας κοινωνίας, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας έδωσε από νωρίς το πρόσταγμα για την ανάπτυξη επιμέρους δράσεων για την υλοποίηση της πολιτικής της Κυβέρνησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας των παιδιών.

Με απώτερο στόχο κάθε παιδί, χωρίς κοινωνικό-οικονομικές διακρίσεις, να έχει εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης, το Υφυπουργείο επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη δομών και αύξηση διαθεσιμότητας θέσεων, σε συνεργασία πάντοτε με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ενδεικτικά, μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων, το 2022 δόθηκε συνολική χορηγία ύψους €3.2 εκ. για τη λειτουργία 130 προγραμμάτων φροντίδας παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, παγκύπρια.

Επιπλέον, αντλώντας χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος…Το Αύριο», υλοποιήθηκαν και δρομολογήθηκαν ουσιαστικές δράσεις που αντανακλούν στις κοινωνικές προκλήσεις και στοχεύουν στη στήριξη των παιδιών και, κατ’ επέκταση, του θεσμού της οικογένειας.

Μεταξύ άλλων, επί υπουργίας της, η κ. Ανθούση εφάρμοσε το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι τεσσάρων ετών, με επένδυση €16 εκ. ετησίως. Ταυτόχρονα, προώθησε, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026 και με δαπάνη που ανέρχεται στα €17.5 εκ., τη σταδιακή δημιουργία ή/και επέκταση 30 δομών, με προτεραιότητα τις περιοχές όπου, μετά από χαρτογράφηση που διενεργήθηκε, διαφάνηκε ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη για αύξηση των διαθέσιμων θέσεων. Επιπλέον, προχωρά η δημιουργία 18 νέων δημόσιων δομών φιλοξενίας παιδιών, εφήβων με διαταραχές διαγωγής, ατόμων με αναπηρίες και ατόμων που χρήζουν μακροχρόνιας φροντίδας, με ποσό ύψους €13 εκ..

Η συνοχή και η συνέχεια μιας κοινωνίας εξαρτάται από τα παιδιά. Η κάλυψη των βασικών τους αναγκών και η διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες δωρεάν εκπαίδευσης, περίθαλψης, στέγασης, φροντίδας, κτλ, περιορίζει το ενδεχόμενο τα παιδιά αυτά να οδηγηθούν στην ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Με αυτό κατά νου, το Υφυπουργείο, ως η συντονιστική Αρχή, ετοίμασε και υιοθέτησε, σε συνεργασία με τα ίδια τα παιδιά, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά 2022-2030, στο οποίο περιλαμβάνονται συνολικά 93 δράσεις σε έξι πυλώνες που υλοποιούνται ή θα εφαρμοστούν από οκτώ Υπουργεία.

Βασικός πυλώνας του έργου του Υφυπουργείου είναι η διαχείριση και η προφύλαξη των παιδιών, των οποίων η φροντίδα αναλαμβάνεται από το Κράτος, όταν το φυσικό οικογενειακό τους περιβάλλον κριθεί ακατάλληλο για τα παιδιά και το συμφέρον τους. Η γονική ευθύνη του κράτους σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι μόνο σχήμα λεκτικό. Η ευαλωτότητα και οι ιδιαιτερότητες των παιδιών αυτών είναι μεγαλύτερες και, για αυτό, η διαχείρισή τους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Η ευθύνη του κράτους είναι διπλή και οφείλει να διασφαλίζει υγιές περιβάλλον και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πέραν των βελτιωτικών έργων που έγιναν στις υποδομές των Παιδικών Στεγών, έχει δρομολογηθεί η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Ανάμεσα σε άλλες τροποποιήσεις νόμων, το ενδιαφέρον της κ. Ανθούση επικεντρώθηκε στην εκπόνηση νέας νομοθεσίας για τη ρύθμιση της αναδοχής. Ως κοινωνικός θεσμός προστασίας των παιδιών, η αναδοχή στη χώρα μας δεν είναι δυστυχώς διαδεδομένη. Εκείνο που η Υφυπουργός πέτυχε με τη νέα νομοθεσία είναι η ενίσχυση του ρόλου και της φωνής του ίδιου του παιδιού σε όλα τα στάδια της αναδοχής, το οποίο εξασφαλίζει το σωστό συνταίριασμα παιδιού-ανάδοχης οικογένειας, έτσι ώστε να προστατεύεται το συμφέρον του παιδιού, πολλαπλασιάζοντας τα ψυχο-κοινωνικά οφέλη για αυτό.

Οι ηλικιωμένοι ως διαμορφωτές της κοινωνίας

Η αναγνώριση της προσφοράς των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μιας σύγχρονης κοινωνίας, επιβάλλει τον αμέριστο σεβασμό και την εκτίμηση ολόκληρης της πολιτείας. Το δικαίωμα στην υγιή και αξιοπρεπή γήρανση είναι αναντίλεκτο και οποιαδήποτε Κυβέρνηση οφείλει να το προφυλάσσει με έμπρακτες δράσεις.

Μια σημαντική δράση που προώθησε η κ. Ανθούση, ήταν ο επανασχεδιασμός του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, αποσκοπώντας στην απλοποίηση των διαδικασιών για την παραχώρηση του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων. Διατηρώντας ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες που επιτρέπουν τη στοχευμένη παραχώρηση του Επιδόματος, το Σχέδιο κατοχυρώνει ότι κανένας χαμηλοσυνταξιούχος δεν λαμβάνει λιγότερα από €710 για μονήρη νοικοκυριά και €1.210 για ζεύγος χαμηλοσυνταξιούχων.

Ως ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, οι ηλικιωμένοι πρέπει να προστατεύονται από τον κίνδυνο κοινωνικής περιθωριοποίησης. Κατά την υπουργική της θητεία, η Αναστασία Ανθούση προώθησε, ανάμεσα σε άλλα, αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις στέγες ευγηρίας. Σκοπός είναι η θεσμοθέτηση της συνεργασίας ανάμεσα στις διάφορες Υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων, ώστε η προσέγγιση να είναι ολιστική και οι έλεγχοι να γίνονται από τα αρμόδια άτομα, για να επιτυγχάνεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Σε συνέχεια αυτού, στο επίκεντρο των πολιτικών του Υφυπουργείου για τα άτομα τρίτης ηλικίας, βρίσκεται και η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, υπό τον συντονισμό του Φορέα Τρίτης Ηλικίας που επανασυστάθηκε, η οποία να καλύπτει όλες τις εκφάνσεις των κοινωνικών τους αναγκών και να περιλαμβάνει τα θέματα υγείας, ευημερίας, αξιοπρεπούς διαβίωσης, ψυχοκοινωνικής και άλλης μορφής στήριξης, κλπ.

Ένας καλύτερος κόσμος για τα άτομα με αναπηρίες

Λόγω της προηγούμενης της εμπειρίας στο Υπουργείο Υγείας και τη στενή της σχέση με τα οργανωμένα σύνολα των ασθενών, η κ. Ανθούση ήταν γνώστης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν διαχρονικά τα άτομα με αναπηρίες. Σε συνεννόηση με τους Υπουργούς Εργασίας, παρακολουθούσε τις ενέργειες που γίνονταν σε συνεργασία με τους οργανωμένους εκπροσώπους των ατόμων με αναπηρίες. Για αυτό και η μεταφορά του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες στο Υφυπουργείο μόλις πριν από δύο μήνες, και, κατ’ επέκταση, η συνέχιση των πολιτικών έγινε ομαλά.

Η πρώτη πράξη της Υφυπουργού ήταν να συνεχίσει τις ενέργειες για να ολοκληρωθεί η δρομολογημένη αναθεώρηση της νομικής βάσης για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες, τόσο σε σχέση με την αξιολόγηση όσο και σε σχέση με τη διασύνδεση της επιδοματικής πολιτικής προς ορισμένες κατηγορίες αναπήρων με το ΕΕΕ. Στόχος είναι η δημιουργία μιας εξειδικευμένης νομοθεσίας που θα καλύπτει τα άτομα με αναπηρία σε όλους τις εκφάνσεις της ζωής τους.

Παράλληλα, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες βρίσκεται στο στάδιο καταρτισμού σχεδίου παροχής υπηρεσιών προσωπικού βοηθού σε άτομα που πιστοποιούνται με αναπηρία. Επιδίωξη είναι η θέσπιση διαδικασίας αξιολόγησης και αναγνώρισης ωρών φροντίδας σε άτομα ανάλογα με την αναπηρία τους και η παροχή αυτής της φροντίδας από επαγγελματίες που θα εργοδοτούνται από οργανωμένους φορείς.

Έντονη διεκδίκηση των συνδέσμων ατόμων με αυτισμό ήταν η θέσπιση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Η έγκριση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Αυτισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, έφερε χαμόγελα ικανοποίησης. Καλύπτοντας ολόκληρο το εύρος των αναγκών των ατόμων με αυτισμό, από την έγκαιρη διάγνωση μέχρι και την παροχή υποστήριξης για πλήρη κοινωνική συμμετοχή, η Στρατηγική για τον Αυτισμό, επιδιώκει να διασφαλίσει όλα τα εργαλεία για μια υγιή και παραγωγική ζωή μέσα στην κοινότητα για τα άτομα με αυτισμό.

Ευρύτερα, ο σχεδιασμός της Υφυπουργού για τα άτομα με αναπηρίες, δίνει μεγάλη έμφαση στην αποϊδρυματοποίησή τους και την ενσωμάτωσή τους στην κοινότητα. Εξ ου και σταδιακά δημιουργούνται δομές-μικρά σπίτια ενταγμένα στην κοινότητα, στα οποία φιλοξενούνται άτομα με κινητική, νοητική ή άλλη αναπηρία.

Φρένο στους «επιδοματίες»

Ευθύς μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Αναστασία Ανθούση διαπίστωσε αυτό που λίγοι τόλμησαν να πουν δημόσια: Η υφιστάμενη επιδοματική πολιτική εν έτει 2023, παρά τον κοινωνικό της προσανατολισμό, χρήζει εκ βάθρων αναδιάρθρωσης και ευθυγράμμισης με σύγχρονα ευρωπαϊκά μοντέλα κοινωνικής πολιτικής. Οι μακροχρόνιοι λήπτες επιδομάτων και η εξάρτησή της διαβίωσής τους αποκλειστικά από τα επιδόματα, αυξάνει το ποσοστό του αδρανούς εργατικού δυναμικού και πλήττει την κοινωνική συνοχή και, κυρίως, την οικονομία της χώρας.

Στοχεύοντας στην κοινωνική επανένταξη όσων έχουν ανάγκη για υποστήριξη, εκπονήθηκε και θεσμοθετήθηκε με Υπουργική Απόφαση το Πρόγραμμα Κοινωνικής Παρέμβασης. Η εν λόγω πολιτική, η οποία ήδη άρχισε να εφαρμόζεται, αποτελεί μέτρο κοινωνικής ενεργοποίησης και άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της επανένταξης των ατόμων που λαμβάνουν ΕΕΕ στην αγορά εργασίας, καθώς και της διαχείρισης οποιωνδήποτε ψυχοκοινωνικών παραγόντων, οι οποίοι δύναται να λειτουργούν ανασταλτικά για την επιτυχή κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Απώτερος σκοπός του Προγράμματος Κοινωνικής Παρέμβασης είναι η έγκαιρη και εξατομικευμένη παρέμβαση και η συνεργασία με τους αιτητές ή δικαιούχους του ΕΕΕ, ούτως ώστε να αποφευχθεί η παγιοποίηση του καθεστώτος τους ως λήπτες επιδοματικής βοήθειας.

Η πρόκληση της διαχείρισης των αιτητών ασύλου

Παρά τις κατηγορίες που διατυπώνονται για την παραχώρηση επιδομάτων στους αιτητές ασύλου, τα οποία κατατάσσουν την Κύπρο στις πρώτες επιλογές των πλείστων μεταναστών, η Αναστασία Ανθούση επιμένει στην άποψη που έχει σχηματίσει προσωπικά, ότι δηλαδή η χώρα μας δεν αποτελεί ελκυστικό προορισμό λόγω της οικονομικής ενίσχυσης που δίνεται μέσω των επιδομάτων, αλλά εξαιτίας άλλων παραγόντων, όπως είναι η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων.

Παρόλα αυτά, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας μερίμνησε ώστε να μπουν αυστηροί περιορισμοί και έλεγχοι στο σύστημα παροχής Υλικών Συνθηκών Υποδοχής, μειώνοντας τον κίνδυνο εκμετάλλευσης του συστήματος από αιτητές. Ανάμεσα στα μέτρα που λήφθηκαν είναι και η διασύνδεση των μητρώων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να γίνεται άμεση ενημέρωση για τους αιτητές ασύλου που εργοδοτούνται νόμιμα και να τους αποκόπτονται οι παροχές.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του συντονισμού με τα Τμήματα του Υπουργείου Εργασίας εντατικοποιήθηκαν και ενισχύθηκαν οι έλεγχοι από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, με στόχο τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και τον εντοπισμό των ατόμων εκείνων που εργοδοτούνται παράνομα, συνεχίζοντας να λαμβάνουν επιδόματα από το Κράτος. Ως αποτέλεσμα της θεσμοθέτησης μηχανισμών ελέγχου, από τον Οκτώβριο 2021 μέχρι τον Δεκέμβριο 2022, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ανέστειλε την παροχή Υλικών Συνθηκών Υποδοχής σε σχεδόν 6.000 αιτητές ασύλου, μειώνοντας σημαντικά τη μηνιαία δαπάνη.

Σε συνέχεια αυτών των ενεργειών και για καλύτερη ευελιξία και αμεσότητα, καταργήθηκε η καταβολή επιδομάτων μέσω επιταγών και προωθήθηκε η υλοποίηση της διαδικασίας πληρωμών με τη χρήση προπληρωμένης κάρτας, η οποία θα έχει συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση (διαδίκτυο, στοιχήματα, κατεχόμενες περιοχές), διασφαλίζοντας έτσι ότι θα εξυπηρετεί τον πρωταρχικό της στόχο.

Παράλληλα, μια σημαντική πρόκληση για την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας αποτέλεσε η επέκταση των θέσεων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων αιτητών διεθνούς προστασίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για ολόκληρο το 2021 καταγράφηκαν 659 νέες αφίξεις ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ για το έτος 2022, οι νέες αφίξεις ανήλθαν σε 967 και το ετήσιο κόστος ανήλθε σε €7.75 εκ. (2022). Σήμερα, βρίσκονται υπό την κηδεμονία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας 1.200 περίπου ασυνόδευτοι ανήλικοι στα διάφορα προγράμματα που λειτουργούν για τον σκοπό αυτό, παγκύπρια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Ανθούση ανέλαβε προσωπική πρωτοβουλία και, κατόπιν συνεννόησης με εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας του Βατικανού και της Οργάνωσης St. Joseph, έχει δρομολογηθεί η δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων υπό την αιγίδα της Οργάνωσης, ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί η γέφυρα για μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ιταλία, προς αποσυμφόρηση των δομών στην Κύπρο.

Οι διαδικασίες, η απουσία συντονισμού και οι αναχρονιστικές πρακτικές

Ούσα δημόσια υπάλληλος για πέραν των 20 ετών, η Αναστασία Ανθούση είχε πλήρη επίγνωση του βραχυκυκλώματος που μπορεί να προκαλέσει η γραφειοκρατία, η προσκόλληση στην τήρηση της ιεραρχίας και των διαδικασιών και οι αντιδράσεις στις αλλαγές.

Γνώριζε πως η σύμπραξη Υπηρεσιών και ο μεταξύ τους συντονισμός είναι ουσιαστικής σημασίας, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον ανθρώπινο πόνο και τη στήριξη των ευάλωτων, όπου δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Ιεραρχώντας τις προτεραιότητές της, η ζυγαριά έγερνε εμφανώς υπέρ των αναγκών των πολιτών και ήταν έτοιμη να παλέψει για την ικανοποίησή τους.

Παρά τις δυσκολίες που είχε το προσωπικό, το οποίο είχε εγκλωβιστεί στις δύσκαμπτες διαδικασίες που επικράτησαν για πολλά χρόνια, η Αναστασία Ανθούση διέκρινε τον επαγγελματισμό και την ενσυναίσθησή τους. Δεξιότητες που μπορούσαν να αναδειχθούν περισσότερο, εάν τους δίνονταν τα κατάλληλα εργαλεία.

Η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, η αναθεώρηση νομοθεσιών και πρακτικών, ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιακή μετάβαση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων, η δημιουργία των Σημείων Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας και τηλεφωνικού κέντρου της ΥΔΕΠ, η διασύνδεση των Υπηρεσιών του Υφυπουργείου με Υπηρεσίες και Τμήματα άλλων Υπουργείων, η εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών στα πρότυπα άλλων κρατών, συγκαταλέγονται στις βελτιωτικές ενέργειες που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση. Πολλά μπορούν να γίνουν για προσαρμογή στις συνθήκες του σήμερα που επιβάλλει η συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία.

Σεβασμός και ανθρωπιά

Η ίδια έδωσε το άπαν των δυνάμεών της για να βοηθήσει τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, αν και πιστεύει έντονα ότι πάντοτε μπορούν να γίνουν περισσότερα. Εκείνο που εκ του αποτελέσματος φαίνεται, είναι πως η Αναστασία Ανθούση κατά την 20μηνη θητεία της ως η πρώτη Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας πορεύτηκε με ενσυναίσθηση, ευαισθησία και σεβασμό προς την αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη, χωρίς ταμπέλες και χωρίς διακρίσεις.

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame