Εργοδότες: Μισό βήμα ο εκσυγχρονισμός της απασχόλησης από τρίτες χώρες

Περίπου 16 χρόνια καθυστέρησε ο εκσυγχρονισμός της πολιτικής για την απασχόληση ξένου προσωπικού, ενός ζητήματος που αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις εν μέσω έλλειψης προσωπικού και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Ανάμεσα σε άλλα, το ποσοστό των ξένων εργατών που δικαιούται μια επιχείρηση να εργοδοτεί, αν δεν μπορεί να βρει ντόπιο ή κοινοτικό προσωπικό και εφαρμόζει συλλογικές συμβάσεις, αυξάνεται στο 50%.

Ο επιχειρηματικός κόσμος χαιρετίζει τη νέα επικαιροποιημένη πολιτική, την οποία υιοθέτησε το απερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο τη διασφάλιση ξένου εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ τονίζουν ότι υπήρξε στασιμότητα 16 ετών και καθυστέρηση στην απλοποίηση των διαδικασιών και τη βελτίωση του πλαισίου το οποίο διέπει την απασχόληση ξένου προσωπικού, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν αναμένεται να επιλυθεί το πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού.

«Έχουμε καθυστερήσει»

Βοηθητική, αλλά όχι τη λύση του προβλήματος θεωρεί ο γ.γ. του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, τη νέα επικαιροποιημένη πολιτική για την απασχόληση ξένου προσωπικού που υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Εμείς θεωρούμε ότι είναι σωστή και θα έπρεπε να γίνει διότι υπάρχει έλλειψη σε πολλούς κλάδους. Ίσως περισσότερο στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, αλλά υπάρχει έλλειψη και στη βιομηχανία και το εμπόριο και σε άλλους τομείς», υπογραμμίζει σχετικά στο InBusinessNews, τονίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη, κάτι το οποίο γνωρίζει και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Η διαδικασία για αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού από Κύπρο, είναι συνεχής, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιακκής.

Εξηγεί ακόμη ότι, αφού αποδεδειγμένα οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν ικανοποιητικό αριθμό ατόμων- έως και ανύπαρκτο- για να εργαστούν, τότε η στρατηγική για ξένους εργάτες έχει καθυστερήσει αρκετά.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΚΕΒΕ, οι επιχειρήσεις έχουν επανειλημμένα αναζητήσει προσωπικό από Κύπρο, χωρίς αποτέλεσμα.

Το ζήτημα φαίνεται να εντείνεται, καθώς το 50% των ξένων ναι μεν είναι κάποια βοήθεια για τις επιχειρήσεις, αλλά δεν συμπληρώνει το πλήρες προσωπικό που χρειάζεται συνολικά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πάλι να υπολείπεται η επιχείρηση προσωπικό. Σχολιάζει επίσης ότι οι επιχειρήσεις προτιμούν να εργοδοτούν άτομα από την Κύπρο, καθώς το κόστος είναι χαμηλότερο από τη μεταφορά ξένων εργατών από το εξωτερικό και είναι πιο χρονοβόρο. «Η φόρμουλα έχει πρόβλημα, αλλά αν μην τι άλλο έχει ανοίξει η διαδικασία», σημειώνει ο κ. Τσιακκής.

Βγαίνοντας από την στασιμότητα 16 ετών

Τουλάχιστον αναμενόμενο χαρακτηρίζει ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου τον εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολιτική, η οποία εισήχθη το 1992 και προσαρμόστηκε ελαφρώς το 2007.

«Μετά από 16 χρόνια κι έπειτα από πολλές καθυστερήσεις, επικαιροποιείται η πολιτική για ένα ζήτημα που έχει τεράστια σημασία για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη του τόπου», αναφέρει ο κ. Αντωνίου, εξηγώντας ότι «γίνεται μισό βήμα μπροστά, βελτιώνοντας σε μερικά σημεία την προϋπάρχουσα κατάσταση.

Σύμφωνα με τις εργοδοτικές οργανώσεις, η νέα πολιτική διασφαλίζει απολύτως την προστασία των δικαιωμάτων Κυπρίων και κοινοτικών εργαζομένων, οι οποίοι παραμένουν προτεραιότητα στην αγορά εργασίας.

Εξάλλου, έμμεσα ενθαρρύνεται η εύρυθμη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και η ενίσχυση της πυκνότητάς τους στις επιχειρήσεις, όπως προνοεί σχετική οδηγία της Ε.Ε., συμβάλλοντας στη διασφάλιση της εργατικής ειρήνης.

Η ΟΕΒ αναμένει να δει στην πράξη την εφαρμογή της πολιτικής, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν κενά, ελλείψεις και αδυναμίες.

«Στόχος είναι να υπάρχει μία ενδεικτική εικόνα με την εφαρμογή της πολιτικής μέχρι το τέλος του χρόνου για να δούμε αν θα χρειαστούν βελτιωτικές κινήσεις ή/και αν θα κριθεί αναγκαία περαιτέρω φιλελευθεροποίηση», υπογραμμίζει σχετικά ο κ. Αντωνίου.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για την απλοποίηση των δεδομένων και την επιτάχυνση των διαδικασιών απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ εξηγεί ότι θα χρειαστεί χρόνος για να διαφανεί η αποτελεσματικότητα της νέας επικαιροποιημένης πολιτικής.

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης