Συνταξιοδοτικό δημόσιων υπαλλήλων: Ποιους καλύπτει και η φιλοσοφία

Στη δημιουργία ειδικού ταμείου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων βασίζεται το Νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων, το οποίο και αποτέλεσε ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την εκδήλωση «Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού στο νέο περιβάλλον της Δημόσιας Υπηρεσίας».

Η Πρώτη Λειτουργός Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, Θούλα Τρύφωνος δήλωσε πως στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου (Αρ. 81.387/13.9.2016) και μετά από διάλογο με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως προς τις παραμέτρους που το διέπουν, έχει εισαχθεί νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων.

Το Σχέδιο θεσμοθετήθηκε και τέθηκε σε ισχύ με την ψήφιση, στις 16.12.2022, του περί Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμου του 2022 (N. 210(I)/ 2022) και καλύπτει τους μόνιμους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους και συμβασιούχους της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το Σχέδιο διέπεται από τις βασικές πρόνοιες του Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων που διέπουν την καταβολή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων από την 1.1.2013 και μετά.

Ο σχεδιασμός του νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων, εδράζεται στη φιλοσοφία λειτουργίας Ταμείων Προνοίας κι αυτό γιατί βασίζεται στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου από το οποίο θα χρηματοδοτείται το Σχέδιο Συντάξεων. Το Ειδικό Ταμείο θα τυγχάνει διαχείρισης από τον Υπουργό Οικονομικών και θα χρηματοδοτείται στη βάση εκατέρωθεν αποκοπών, δηλαδή, θα συγχρηματοδοτείται από τους δικαιούχους και τον εργοδότη.

Παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του, η κ. Τρύφωνος είπε πως το Σχέδιο είναι απλό ταμείο καθορισμένων εισφορών, χωρίς οποιασδήποτε μορφής κατοχύρωση που χρηματοδοτείται από εκατέρωθεν εισφορές από τον εργοδότη και τον εργοδοτούμενο με ποσοστό ύψους 5% επί των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών του μέλους. Το ποσοστό χρηματοδότησης δύναται να αναπροσαρμόζεται μελλοντικά, δεν αξιοποιείται για δανεισμό από τη Δημοκρατία ή τα μέλη του Σχέδιου και το ενεργητικό του δύναται να επενδύεται από την Επιτροπή Επενδύσεων.

Σε μέλος του Σχεδίου που έχει συμπληρώσει 5 ή περισσότερα έτη υπηρεσίας και ο διορισμός του έχει επικυρωθεί καταβάλλονται κατά την αφυπηρέτησή του Σύνταξη και Εφάπαξ Ποσό που υπολογίζονται ως ακολούθως:

thoula2

Σημειώνεται τέλος, ότι η λειτουργία του θα παρακολουθείται από Επιτροπή Παρακολούθησης που θα συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, ενώ, θα αποτελείται από εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών και εκπροσώπους της ΠΑΣΥΔΥ, ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.

Δειτε Επισης

Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης