Γιατί είναι λάθος το πρόστιμο για το κράνος ποδηλάτου

Από χτες, 1η Φεβρουαρίου 2023, η Κύπρος έγινε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), και η τέταρτη παγκοσμίως, η οποία βάζει σε εφαρμογή νομοθεσία περί αναγκαστικής χρήσης κράνους για ποδηλάτες. Από χτες η Κύπρος κάνει ένα τεράστιο βήμα πίσω σε ό,τι αφορά την βιώσιμη αστική κινητικότητα. Ένας νόμος οπισθοδρομικός και καταστροφικός ο οποίος έχει καταργηθεί ήδη προ πολλού σε χώρες ανά το παγκόσμιο – πιο πρόσφατα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη το 2017, και στη Μάλτα το 2018 – αφού υπερεκτιμά την προστασία στην οποία παρέχει το κράνος στους ποδηλάτες, και υποτιμά τα πολλαπλά οφέλη της ποδηλασίας ως τρόπο μετακίνησης.

Είμαστε μια ομάδα πολιτών οι οποίοι δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά, ακαδημαϊκά και εθελοντικά με την προώθηση ποδηλάτου/μικροκινητικότητας, την βιώσιμη αστική κινητικότητα, την οδική ασφάλεια, και κατ’ επέκταση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Έχοντας παρακολουθήσει διεξοδικά τις διαδικασίες, εκφράζουμε την απογοήτευση μας για την απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης με εμπειρογνώμονες, και την προκλητική τροποποίηση νομοθεσίας βασισμένη σε προσωπικές εκτιμήσεις, εις πλήρη απουσία δεδομένων όπως αριθμός ποδηλατών στους δρόμους πριν και μετά, πού και υπό ποιες συνθήκες γίνονται συγκρούσεις τις οποίες το κράνος ενδέχεται να αποτρέψει κ.ο.κ. Συγκρούσεις με εμπλεκόμενους ποδηλάτες στο οδικό δίκτυο της Κύπρου γίνονται λόγω λανθασμένου σχεδιασμού διασταυρώσεων, προγραμματισμού φώτων τροχαίας, υψηλών ορίων ταχυτήτων και κάκιστης οδικής συμπεριφοράς. Το αναγκαστικό κράνος για τους ποδηλάτες, δεν είναι λύση για τίποτε από τα παραπάνω. 

Τοποθετούμαστε ενάντια στην αναγκαστική δια νόμου χρήση κράνους και όχι στην χρήση κράνους κατ’ επιλογήν. Αποδεδειγμένα, τέτοια νομοθεσία ποινικοποιεί την χρήση ποδηλάτου, προκαλεί μείωση στον αριθμό ποδηλατιστών και μεταφέρει την ευθύνη για την απουσία ασφαλών υποδομών στους χρήστες. Οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές και θα φέρουν σημαντικό πλήγμα στην ποδηλασία ως τρόπο μετακίνησης στην Κύπρο. Ως ενεργοί πολίτες θα παρακολουθούμε την εφαρμογή της νομοθεσίας, και παράλληλα θα προσπαθούμε να επαναφέρουμε τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το συντομότερο με στόχο την κατάργηση του νόμου. 

Η ποδηλασία ως τρόπος μετακίνησης στις πόλεις μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη, άμεσα και έμμεσα. Πάνω από 50% των μετακινήσεων στις Ευρωπαϊκές πόλεις αφορούν διαδρομές κάτω των 5 χιλιομέτρων και ένας μεγάλος αριθμός από αυτές μπορούν να πραγματοποιούνται με εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (ποδήλατο, e-bike, περπάτημα, e-scooter ή συνδυασμός μέσων). Γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου και θα φέρνει άμεση βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, συνεισφέροντας παράλληλα στην καταπολέμηση της κακής ποιότητας του αέρα και της ηχορύπανσης. Επίσης τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στην δημόσια υγεία από την αύξηση της σωματικής άσκησης μέσω της επιλογής πιο ενεργών τρόπων μετακίνησης, έχουν αποδειχθεί επιστημονικά σε εκατοντάδες μελέτες, καθώς και τα οφέλη σε εργοδότες, με τους εργαζόμενους να είναι πιο παραγωγικοί και να λείπουν λιγότερες ημέρες λόγω ασθένειας. Τα οικονομικά οφέλη για τους καταναλωτές περιλαμβάνουν την μείωση των εξόδων για καύσιμα, συντήρηση, επιδιόρθωση και ασφάλιση αυτοκινήτων.

Η στροφή σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης θα βοηθήσει επίσης στην προσπάθεια της Κύπρου να πετύχει τους στόχους της για μείωση της εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μειώνοντας έτσι τα δικαιώματα ρύπων που καλείται να αγοράσει η κυβέρνηση κάθε χρόνο. Το συμπέρασμα είναι ότι σχεδιάζοντας ένα οδικό δίκτυο όπου ο άνθρωπος αντί το αυτοκίνητο είναι στο επίκεντρο, οι πόλεις μας γίνονται καλύτερες, πιο ασφαλείς και πιο υγιείς για όλους.

 

Μαρίνα Κυριάκου: Πολεοδόμος - Urban planner, Δήμαρχος Ποδηλάτου Λευκωσίας 

Φρόσω Χριστοφίδη: Cycling Advocate/ Industrial Ecologist

Dr. Ilaria Geddes: Ειδική Επιστήμονας - Urbanist

Ιάσων Σενέκκης: Ερευνητικός Συνεργάτης - Υποψήφιος Διδάκτορας Επ. Ασφ. & Υγείας

Στέφανη Δημητρίου: Μηχανικός Περιβάλλοντος - Βώσιμες πόλεις

Δειτε Επισης

#deinfluencing δηλαδή… θα σου καταστρέψω το brand!
Δεν αρκούν τα κρατικά χρήματα για τον κυπριακό αθλητισμό
Η θέση της τεχνητής νοημοσύνης στην εξέλιξη της διά βίου μάθησης
Τηλεπικοινωνίες και πληθωρισμός
Οι επιλογές της κυβέρνησης για την στεγαστική πολιτική στην Κύπρο
Οι τιμές του χαλκού ανεβαίνουν, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ελλείψεις
Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Εταιρική δέουσα επιμέλεια και βιωσιμότητα
Η άνοδος των επιτοκίων προκαλεί κραδασμούς στον τομέα των ακινήτων
Το μεγάλο στοίχημα των Επαρχιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης