Ξεκαθαρίζει ο Πετρίδης για ΕΕΠ και Εστία-«Είναι υποχρεωμένες»

Οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων (ΕΕΠ) που αγοράζουν ΜΕΔ από τράπεζα που συμμετέχει στο Σχέδιο Εστία είναι υποχρεωμένες να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς υλοποίηση της έγκρισης του Σχεδίου, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης με αφορμή τη σχετική δημόσια συζήτηση που γίνεται επί του θέματος.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Πετρίδης, οι πρόνοιες του περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου είναι σαφείς και δεσμευτικές για τα μέρη και επαρκείς για ανάληψη από τις ΕΕΠ όλων των υποχρεώσεων και διεκπεραίωση των ενεργειών που τους αναλογούν ως ο αγοραστής/νέος πιστωτής πιστωτικής διευκόλυνσης που έχει εγκριθεί στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτή είναι και η θέση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, η οποία εκφράστηκε μετά από σχετικό παράπονο και την οποία ο Κωνσταντίνος Πετρίδης-όπως σημειώνει- υιοθετεί πλήρως.

«Θεωρώ επίσης», τονίζει, «ότι ουδεμία διαδικασία εκποίησης θα κινηθεί είτε από τραπεζικό ίδρυμα είτε από ΕΕΠ, το οποίο καλύπτεται είτε από το Εστία είτε από το σχέδιο δόσης έναντι ενοικίου. Σχετική είναι συνεννόηση που έγινε στο παρελθόν μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Συνδέσμου Τραπεζών».

Καταλήγοντας, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης καλεί όλες τις Εταιρίες Εξαγοράς Πιστώσεων να προχωρήσουν άμεσα στη διεκπεραίωση εργασιών που αφορούν αιτήσεις στο Σχέδιο Εστία, πάντοτε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως ο Αρμόδιος Φορέας του Σχεδίου, προς αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας του πολίτη.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης για τραπεζική ένωση: Στόχος η κατάληξη πριν το τέλος του 2023
XAK: Μεγάλες απώλειες των τραπεζικών μετοχών Κύπρου και Ελληνικής
Ηγέτες Ε.Ε.: Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανθεκτικός
Αναδιαρθρώθηκαν δάνεια ύψους €2.733 εκ. το 2022, μη εξυπηρετούμενο σχεδόν ένα στα δέκα
Κ. Ηροδότου: Με σημαντική ρευστότητα ο κυπριακός τραπεζικός τομέας
ΕΤΥΚ: Συμφωνεί με Ηροδότου για αύξηση καταθετικών επιτοκίων
Astrobank: Εισάγει ομόλογα στη νέα αγορά του ΧΑΚ
H τραπεζική κρίση και η «άνοιξη» των crypto με αναμνήσεις από Κύπρο
Δείκτης ΣΠΟΔ: Επιβράδυνση της οικονομίας το 2023 αλλά όχι ύφεση
Κριστίν Λαγκάρντ: Οι κινήσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια και το μήνυμα στις τράπεζες