Stress test 2023: Τα σενάρια για την Κύπρο

Ανάπτυξη 2,5% και μεγέθυνση του ΑΕΠ με ρυθμό 3,1% το 2024 και το 2025 προβλέπει για την Κύπρο στο βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για το 2023, το οποίο θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλύπτοντας 99 συνολικά εποπτευόμενες τράπεζες.

Η ΕΚΤ εξετάζει 57 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο της τακτικής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ).

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ θα διενεργήσει δική της άσκηση για 42 τράπεζες μεσαίου μεγέθους (δεν περιλαμβάνονται στο δείγμα της ΕΑΤ), στην οποία θα συμμετέχουν η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα. Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούλιο του 2023.

Η ΕΑΤ θα συντονίσει την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τις εθνικές εποπτικές αρχές, οι οποίες θα τη διενεργούν εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία και τα υποδείγματα της ΕΑΤ, ενώ τα σενάρια που παρέχει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ).

Το σενάρια για την Κύπρο

Στο βασικό σενάριο, η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% με την ανάπτυξη να επιταχύνεται στο 3,1% το 2024 και το 2025.

Στο δυσμενές σενάριο, το 2023 η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό, 1,6% φέτος με τη συρρίκνωση να επιταχύνεται σημαντικά στο 4,6% το 2024, ενώ η οικονομία προβλέπεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς το 2025.

Ο πληθωρισμός το 2023 θα ανέλθει στο 3,3% το 2023 και θα υποχωρήσει στο 1,7% και στο 1,8% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα, ενώ στο δυσμενές σενάριο, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,5% φέτος και θα υποχωρήσει στο  4,3% και στο 5,3% αντίστοιχα.

Ο ρυθμός της ανεργίας στο βασικό σενάριο θα διαμορφωθεί στο 6,5% φέτος και θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 5,9% το 2024 και στο 5,5% το 2025. Στο δυσμενές σενάριο, η ανεργία προβλέπεται να ανέλθει στο 7,2% φέτος και να επιδεινωθεί περαιτέρω στο 9,5% το 2024 και να κορυφωθεί στο 12,5% το 2025.

Σε σχέση με τα οικιστικά ακίνητα, το βασικό σενάριο προβλέπει αύξηση των τιμών κατά 3,7% φέτος με επιβράδυνση των τιμών στο 1,4% και 1,5% το 2024 και στο 2025 αντίστοιχα. Στο δυσμενές σενάριο, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων προβλέπονται να υποχωρήσουν στο 1,5% και να βυθιστούν κατά 6,5% το 2024, με τη μείωση των τιμών να επιβραδύνεται στο 0,1% το 2025.

Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων στο βασικό σενάριο παρουσιάζουν ήπια αύξηση με 1,8% την περίοδο 2023 – 2025, ενώ στο δυσμενές σενάριο προβλέπονται να καταποντιστούν με ρυθμό -8,9% με το ρυθμο μείωσης να περιορίζεται στο 5,8% το 2024 και 2,1% το 2025.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, στην άσκηση του 2023, για πρώτη φορά, οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν καθορισμένες παραμέτρους για τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες. Μια άλλη καινοτομία είναι ότι οι τράπεζες θα αναφέρουν τις προβλέψεις τους για αναμενόμενες ζημίες σε τομεακό επίπεδο με βάση προβολές των σεναρίων που αφορούν συγκεκριμένους τομείς.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διασφάλισης ποιότητας των στοιχείων που υποβάλλουν οι τράπεζες, η ΕΚΤ θα διενεργήσει εξέταση εις βάθος των ανοιγμάτων μοχλευμένης χρηματοδότησης για επιλεγμένες τράπεζες με σημαντικές δραστηριότητες μοχλευμένης χρηματοδότησης.

Δεν τίθεται θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας

Η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει ότι, όπως και τα προηγούμενα έτη, στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2023 δεν τίθεται θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας.

Αντ’ αυτού, αναφέρεται, η άσκηση παρέχει σημαντικές πληροφορίες που ενσωματώνονται στη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation process - SREP) για κάθε ίδρυμα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θα χρησιμοποιηθούν ως σημείο εκκίνησης για τον καθορισμό των κατευθύνσεων P2G (όπως προβλέπεται στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΑΤ για την SREP και τις εποπτικές ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων).

«Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, οι τράπεζες με σοβαρή μείωση κεφαλαίου υπό το δυσμενές σενάριο θα πρέπει γενικά να αναμένουν υψηλότερο επίπεδο κατευθύνσεων P2G σε σύγκριση με τράπεζες των οποίων τα αποτελέσματα είναι καλύτερα», τονίζεται.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»