Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Οι τιμές αυξάνονται, αλλά οι προοπτικές είναι μικτές-Τα στοιχεία για το 3ο τρίμηνο του 2023

Η Ask Wire, συνδυάζοντας την τεχνογνωσία στον τομέα των ακινήτων με την τεχνολογία, δημοσίευσε τη νέα έκδοση του Ask Wire Index για το 3ο τρίμηνο του 2023 για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων.

Ο δείκτης Ask Wire καλύπτει όλες τις περιοχές και τους κύριους τύπους ακινήτων, με στοιχεία από το 4ο τρίμηνο του 2009.

Παγκύπρια, σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12,2% για τα διαμερίσματα, 4,6% για τα σπίτια, 4,4% για τα γραφεία, 1,2% για τα εμπορικά ακίνητα, 8,8% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα, 3,7% για τις παραθεριστικές κατοικίες και μειώθηκαν κατά 1,5% για τις αποθήκες.

Συνολικά, σε τριμηνιαία βάση οι αξίες αυξήθηκαν κατά 2,2% για τα διαμερίσματα και κατά 1,3% για τα γραφεία. Η αξία πώλησης παρέμεινε σταθερή για τα σπίτια, τα εμπορικά ακίνητα και τις αποθήκες. Όσον αφορά τα παραθεριστικά διαμερίσματα, οι αξίες αυξήθηκαν κατά 0,8% και παρέμειναν σταθερές για τα παραθεριστικά σπίτια.

Όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2022 υπήρξε αύξηση 13.3% για τα διαμερίσματα, 9.2% για τα σπίτια, 6,6% για τα εμπορικά ακίνητα, 9.9% για τα γραφεία, 13.4% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα και 11.0% για τις παραθεριστικές κατοικίες.

Για τις αποθήκες παρατηρήθηκε μείωση κατά 0.6%. Σε τριμηνιαία βάση οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 1.8% για τα διαμερίσματα, 0.1% για τις κατοικίες, 0.8% για τα εμπορικά ακίνητα και 3.2% για τα γραφεία. Στις αποθήκες παρατηρήθηκε μείωση κατά 1.1%. Όσον αφορά τα παραθεριστικά διαμερίσματα και τις παραθεριστικές κατοικίες, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 3,3% και 0.3%, αντίστοιχα.

Ο Παύλος Λοΐζου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ask Wire, σχολίασε ότι «η αυξητική τάση των αξιών των ακινήτων και των ενοικίων από το 3ο τρίμηνο του 2022 δεν επιβραδύνεται, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών στη Λεμεσό και τη Λάρνακα.

Παρόλα αυτά, η πολιτική αστάθεια στην περιοχή, ο πληθωρισμός και ο συνδυασμός αυξημένων επιτοκίων και υψηλών τιμών/ενοικίων έχουν δημιουργήσει ένα σταθερό, αν και υψηλό, όριο αγοράς. Σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2023, αναμένουμε ότι οι τιμές των οικιστικών ακινήτων θα παραμείνουν αρκετά σταθερές, παρά τη δυνητικά χαμηλότερη ζήτηση και τον μειωμένο όγκο συναλλαγών. Αναμένουμε επίσης ότι οι τιμές των εμπορικών ακινήτων θα τεθούν υπό πίεση, καθώς οι εναλλακτικές επενδύσεις παρέχουν ελκυστικές αποδόσεις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο».

Για αναλυτικότερα στοιχεία για την αξία των πωλήσεων και των ενοικιάσεων ανά περιοχή, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://ask-wire.com/insights/

Παγκύπρια: Τριμηνιαία ποσοστιαία μεταβολή στις αξίες ακινήτων (2ο τρίμηνο 2023 με 3ο τρίμηνο 2023)

ASK WIRE 1

Παγκύπρια: Ετήσια ποσοστιαία μεταβολή στις αξίες των ακινήτων (3ο τρίμηνο 2022 με 3ο τρίμηνο 2023)

ASK WIRE 2

Δειτε Επισης

Καταθετικά προϊόντα ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου)
Πέντε ξεχωριστά εστιατόρια σε πύργους (photos)
Το InBusinessNews στο Re:Invent της AWS-Συμμαχίες τιτάνων με επίκεντρο το Al
Κρις Θεοφιλίδης: Η αναπτυξιακή πορεία της Celestyal και οι προοπτικές του τομέα της κρουαζιέρας
Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ
Τζούλι Φίσερ: Ελκυστική αγορά για αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας η Κύπρος-Τι διαβεβαίωσε τον Χριστοδουλίδη
Μηδενική ανοχή σε πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο και δράσεις αποκατάστασης της φήμης της χώρας
Η λήξη του μειωμένου ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία εκτόξευσε τις πολεοδομικές αιτήσεις
Προϋπολογισμός 2024: Πρόσθετες πιστώσεις, μειώσεις και μεταφορές προτεινόμενων πιστώσεων
Συστάσεις και εισηγήσεις Δημοσιονομικού Συμβουλίου στην Κυβέρνηση-Οι κίνδυνοι και η ανησυχία