VitaTrace Nutrition: Σε ρόλο πρωταγωνιστη

Η VitaTrace Nutrition δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της διατροφής των ζώων και συγκεκριμένα στην παραγωγή προμειγμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, συμπληρωμάτων ζωοτροφών, στην εμπορία κτηνιατρικών φαρμάκων και τροφών κατοικίδιων ζώων καθώς και προσθετικών. Σε ένα τομέα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής, Κυριάκος Αγκαστινιώτης, η εταιρεία καταφέρνει να πρωταγωνιστεί και να διακρίνεται.

H εταιρεία ιδρύθηκε το 1978 από τον Ευριπίδη Αγκαστινιώτη και άλλους τρεις συνεταίρους. Τότε θεωρήθηκε και υπήρξε πρωτοπόρος, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς δεν υπήρχε άλλη επιχείρηση στις περιοχές αυτές, που να παρασκευάζει προμείγματα χρησιμοποιώντας προσθετικά και να παράγει κτηνιατρικά φάρμακα. Η αρχή ήταν αρκετά δύσκολη, αλλά η εταιρεία κατάφερε να αναπτυχθεί, να συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς επιχειρήσεις του τομέα και να πρωταγωνιστήσει. Σήμερα, ο ετήσιος κύκλος εργασιών της αγγίζει τα €25 εκατ..

Σεβασμός στον ανταγωνισμό

Το μέγεθος της αγοράς προσθετικών ζωοτροφών στην Κύπρο ανέρχεται συνολικά στα €25 εκατ.. Σημαντικό στοιχείο του κλάδου αποτελεί το γεγονός ότι δεν παράγονται κτηνιατρικά φάρμακα στην Κύπρο. Αυτό κάνει όλες τις πολυεθνικές εταιρείες να συνωστίζονται σ’ ένα μικρό νησί, με αποτέλεσμα ο κλάδος να είναι πολύ ανταγωνιστικός.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αγκαστινιώτης, όλες οι εταιρείες, οι οποίες παράγουν αυτούσια προσθετικά, τα εξάγουν στην Κύπρο και μερικές κυπριακές επιχειρήσεις τα βιομηχανοποιούν, μετατρέποντάς τα σε προμείγματα και συμπληρώματα διατροφής.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Vitatrace Nutrition αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό με σεβασμό. Μεγαλώνει κι επεκτείνεται συνεχώς σε νέες αγορές, προχωρώντας παράλληλα σε διεύρυνση των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει προς όφελος του Κύπριου κτηνοτρόφου και καταναλωτή, της υγείας και ευημερίας των ζώων. Πρόσφατα, μάλιστα, ίδρυσε στην Αίγυπτο θυγατρική εταιρεία, με σκοπό να εμπορεύεται μόνη της τα προϊόντα της

Εντός κι εκτός Κύπρου

Τα προϊόντα της εταιρείας χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τη χρήση τους:

α) Διατροφικά προϊόντα για χρήση σε ζωοτροφές, όπως, ιδιοπαραγώμενα προμείγματα βιταμινών/ιχνοστοιχείων και συμπληρωματικές ζωοτροφές, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, οργανικά οξέα, ένζυμα και άλλα προσθετικά ζωοτροφών. β) Κτηνιατρικά φάρμακα για παραγωγικά και κατοικίδια ζώα. γ) Διαγνωστικά μηχανήματα και αναλώσιμα για κτηνιατρικές κλινικές. δ) Τροφές κατοικίδιων ζώων. Η εταιρεία προσφέρει, επίσης, αναλυτικές υπηρεσίες για ζωοτροφές, προσθετικά και κτηνιατρικά φάρμακα μέσω του ιδιόκτητου εργαστηρίου της, αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες διατροφής και διαχείρισης κτηνοτροφικών μονάδων. Η διάθεσή τους γίνεται στην Κύπρο, αλλά σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών της VitaTrace Nutrition εξάγεται σε χώρες, όπως, Ελλάδα, Ρουμανία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Λίβανος, Ιορδανία, Κατάρ, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ιράκ, Συρία, Πακιστάν, Λιβύη και Μπαγκλαντές. Το μερίδιο αγοράς που κατέχει στις κυπριακές εξαγωγές του κλάδου αγγίζει το 80% - 90%.

Η επιχείρηση διατηρεί σημαντικές συνεργασίες, αντιπροσωπεύοντας τις κορυφαίες εταιρείες στους συναφείς κλάδους, όπως, τις DSM Nutritional Products, Evonik Industries, Nuevo, ADM (Pancosma), Aliphos και Celtilait, Bewital (rumen protected products), Nutrion στον τομέα των προσθετικών, στον κλάδο των κτηνιατρικών φαρμάκων τις Zoetis, Huvepharma και Andres Pintaluba και τέλος τη Royal Canin, την κορωνίδα στις τροφές κατοικιδίων.

Ποιότητα και βιωσιμότητα

H εταιρεία εφαρμόζει εδώ και 25 χρόνια τα διεθνή πρότυπα ποιότητας ISO:9001, ISO:22000 για την ποιότητα και ISO:45001 για την ασφάλεια στην εργασία από οίκους του εξωτερικού που ασχολούνται με τον τομέα. Έχει επίσης διαπιστευθεί για το πρότυπο ISO: 17025 για συγκεκριμένες εργαστηριακές αναλύσεις από την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη, οι έλεγχοι και οι ορθές εφαρμογές κανονισμών και νομοθεσιών από την εταιρεία βρίσκονται σε πολύ ψηλό επίπεδο, όπως επίσης το μέτρο ασφάλειας των προϊόντων της και κατ’ επέκταση των τροφίμων. Η συνεχής εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες είναι κανόνας για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, όπως οι παραγωγοί ζωοτροφών, προσθετικών, έμποροι φαρμάκων, κτηνοτρόφοι, σφαγεία, γαλακτοκομεία και τυροκομεία, ώστε τα τρόφιμα να φτάνουν ασφαλή στο τραπέζι του Κύπριου καταναλωτή. Για την καλύτερη διασφάλιση της ποιότητας η εταιρεία χρησιμοποιεί καινοτόμες πρακτικές παραγωγής στο εργοστάσιό της και εκμεταλλεύεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό την ψηφιακή τεχνολογία.

Εντός του επόμενου έτους θα υλοποιηθεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους €700 χιλιάδων, με στόχο την αναβάθμιση και βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας στο εργοστάσιό της με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας κατά 25%.

Στο κεφάλαιο της βιώσιμης ανάπτυξης, εκτός του ότι η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με το πρότυπο ISO:14001 για την περιβαλλοντική διαχείριση, λαμβάνει και άλλα μέτρα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της. Συγκεκριμένα, ανακυκλώνει το 60% των αποβλήτων της και μέσω εγκαταστημένων φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 84kva, καλύπτει το 40% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια. Απώτερος στόχος είναι να ανακυκλώνει το 80% των αποβλήτων και να καλύπτει το 70% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2028 ενόψει της εφαρμογής της πράσινης μετάβασης.

Έρευνες και διακρίσεις

Η εταιρεία έχει βραβευθεί επανειλημμένως για τις δραστηριότητές της:

· Τρεις φορές με το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού.

· Με το βραβείο Ποιότητας της ΚΕΠ.

· Με το βραβείο Βιομηχανία/Μεταποίηση το 2012 και το 2016 στα IN Business Awards.

Επιπλέον, είναι η μόνη κυπριακή εταιρεία του κλάδου που συμμετείχε σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ στον τομέα της διατροφής και της υγείας των ζώων. Μεταξύ αυτών, το Prohealth - Sustainable intensive pig and poultry production, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, πενταετούς διάρκειας, που έγινε ποτέ και το πρόγραμμα Healthy livestock - Tackling antimicrobial resistance through improved livestock health and welfare, το οποίο είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών και κινεζικών κρατικών ινστιτούτων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και εταιρειών.

Για το επόμενο διάστημα, στόχος της εταιρείας είναι να συνεχίσει να προσφέρει στους πελάτες της λύσεις μέσω ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, στηριζόμενη πάντοτε στην εμπειρογνωμοσύνη της και ακολουθώντας τις επιστημονικές εξελίξεις του κλάδου.

Εταιρικά στοιχεία

Διευθύνων Σύμβουλος: Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης

Προσωπικό: 64 άτομα

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Προπυλαίων 18, 2033, Στρόβολος

Κεντρικό τηλέφωνο: 22426527

E-mail: reception@vitatrace.com

Ιστοσελίδα: www.vitatrace.com

Δειτε Επισης

Τα 10+1 tips για το μέλλον της κυπριακής βιομηχανίας
Α.Π. Γεωργιάδης Λτδ: Με ασφάλεια και ευθύνη
Elysée Irrigation Ltd: H πρασινη δυναμη
Muskita Aluminium Industries: Στις πρώτες του κοσμου