Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Έρευνα Marc για το κάπνισμα: Το τσιγάρο ανήκει στα μουσεία

Μειωτική τάση του αριθμού καπνιστών καταδεικνύει η 2η Παγκύπρια έρευνα για το κάπνισμα που διεξήγαγε η Marc για λογαριασμό της PHILIP MORRIS CYPRUS, στην οποία συμμετείχαν 801 νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, η τεχνολογία και η επιστήμη αναδεικνύεται ως καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή εναλλακτικών του τσιγάρου προϊόντων καπνού.

Συγκεκριμένα, ένας στους τρεις Κύπριους (30,1%) συνεχίζει να καπνίζει (ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 2022 κατά 1.2%), παρά το γεγονός ότι 9 στους 10 (86,6%) ανησυχούν για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία τους. Την ίδια στιγμή, 8 στους 10 (79.8%) καπνιστές δηλώνουν ως βασικό κίνητρο για τη διακοπή του, τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία και την φυσική κατάστασή τους. Αναφορικά με τα εναλλακτικά προϊόντα το 86.3% των ερωτηθέντων (αυξημένο κατά 1.9% σε σχέση με την περσινή έρευνα) δηλώνει ότι η τεχνολογία και η επιστήμη πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά την επιλογή τους.

Πέραν της υγείας, σημαντικές εμφανίζονται να είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Συγκεκριμένα, 6 στους 10 (61.1%) μη καπνιστές ανέφεραν πως ενοχλούνται από την καπνιστική συνήθεια του/της συντρόφου τους, ενώ σχεδόν το 64,9% από αυτούς το θεωρούν ως μια ξεπερασμένη συνήθεια με τον καπνό (21.9%), την οσμή στο χώρο (20.1%), την αναπνοή του καπνιστή (17.8%) και τη μυρωδιά στα ρούχα (15.1) να αποτελούν τους πιο ενοχλητικούς παράγοντες.

Παρόλα αυτά η έρευνα αναδεικνύει μία σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης των καπνιστών σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού. Μόλις 1 στους 5 (21,8%) καπνιστές δηλώνει πλήρως ενημερωμένος σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα παρά το γεγονός ότι 8 στους 10 (80,9%) δηλώνουν ότι θα πρέπει να τυγχάνουν επαρκούς ενημέρωσης και πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις αντί του καπνίσματος. Το 37% (αυξημένο κατά 4.6% σε σχέση με πέρσι) του συνόλου του πληθυσμού δηλώνουν ότι ενημερώνονται για αυτά τα προϊόντα από φίλους και γνωστούς.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής της PHILIP MORRIS CYPRUS, δήλωσε: «Εντείνουμε τις προσπάθειες για μία Κύπρο απαλλαγμένη από το τσιγάρο μέχρι το 2030. Με όχημα την επιστήμη και οδηγό την τεχνολογία, οι άνθρωποι της PHILIP MORRIS CYPRUS εργαζόμαστε καθημερινά γι’ αυτόν τον στόχο αλλά δεν μπορούμε να τον πετύχουμε μόνοι μας. Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Πολιτείας και των ρυθμιστικών αρχών, μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτάχυνση όσων καταδεικνύει περίτρανα η έρευνα της MARC: Tο τσιγάρο ανήκει στα μουσεία».

Δειτε Επισης

Ο όμιλος Υπεραγορών MAS φέρνει στους μικρούς αγωνιστές τη χαρά, με χρώματα αγάπης
Η Harman Kardon παρουσίασε στο κοινό των Αρχιτεκτονικών Βραβείων τα νέα της ηχεία
Πνευματικά Δικαιώματα: Τα κριτήρια που καθορίζουν τις αμοιβές
DHD Insurance: Ενημερωτική ημερίδα για την αξιολόγηση κινδύνων για τις σύγχρονες επιχειρήσεις
Αμοιβές καλλιτεχνών: Έτοιμα τα μαγαζιά να συνεργαστούν-Ποιες οι κόκκινες γραμμές
Όλα όσα έγιναν στα 2α Κυπριακά Βραβεία Αρχιτεκτονικής (photos)
Πνευματικά δικαιωμάτα: Oι συμφωνίες, οι διαφωνίες και ο κομβικός ρόλος μιας απούσας Βουλής
Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου: Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων βασικό κομμάτι της βιομηχανίας
Μ. Παναγίδης: Η Πνευματική Ιδιοκτησία είναι συνυφασμένη με το επιχειρείν
Το ARIS A Really Inspiring Space υποδέχεται την XM ως χορηγός