Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Στο 5,4%, από 5%, αναβάθμισε το ΔΝΤ την ανάπτυξη της Κίνας το 2023

Στο 5,4% αναβάθμισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την Τρίτη τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2023, επικαλούμενο την ενίσχυση της κατανάλωσης και τα πρόσφατα μέτρα πολιτικής που ανακοίνωσε το Πεκίνο.

Ύστερα από μια δύσκολη χρονιά για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, υπήρξαν θετικές ενδείξεις στις τελευταίες εβδομάδες, με την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου να είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Το Ταμείο ανακοίνωσε ότι αναμένει πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί κατά 5,4% φέτος, σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση για 5,0%, αναβαθμίζοντας παράλληλα και τις προβλέψεις του για τις προοπτικές ανάπτυξης του 2024 στο 4,6%, από 4,2%.

Η Gita Gopinath, πρώτη Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ότι η αναβάθμιση αντανακλά «μια ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, ιδίως της κατανάλωσης, μετά το άνοιγμα της οικονομίας».

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,9% την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο και λίγο πιο χαμηλότερο από τον στόχο της κινέζικης Κυβέρνησης για ανάπτυξη «περίπου 5%» για το έτος - έναν από τους χαμηλότερους στόχους της Κίνας εδώ και πολλά χρόνια.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε μόλις κατά 3,0% πέρσι - πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο του 5,5% - καθώς η ανάπτυξη «στραγγαλίστηκε» από τα δρακόντεια μέτρα κατά της Covid-19.

Μια σειρά από δυσμενέστερα οικονομικά στοιχεία κατά το πρώτο εξάμηνο - παρά την άρση των περιορισμών για μηδενικό Covid στο τέλος του 2022 - οδήγησαν την Κυβέρνηση να παρουσιάσει σειρά στοχευμένων μέτρων τόνωσης της οικονομίας με στόχο να στηρίξει βασικούς τομείς, ιδίως αυτόν της προβληματικής βιομηχανίας ακινήτων.

Τον Οκτώβριο το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει κρατικά ομόλογα ύψους ενός τρισεκατομμυρίου γιουάν (137 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για να ενισχύσει τις δαπάνες για υποδομές.

Δειτε Επισης

Ο Πρόεδρος της Κίνας συναντά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%
Πέραν των 5 χιλ. ατόμων με αναπηρία ξεκίνησαν δουλειά στη Βουλγαρία εντός 2023
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ για φορτία ρωσικού πετρελαίου-Στο στόχαστρο τρεις οντότητες και τρία πετρελαιοφόρα
Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑ» της Γαλλίας, με αρνητικές προοπτικές
ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα