Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Επένδυση $250 εκατ. σε κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξετάζει η Σαουδική Αραβία

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται σε συνομιλίες για επένδυση τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων δολαρίων στην κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Human Horizons Group, ανέφεραν πρόσωπα με γνώση του θέματος στο πρακτορείο Bloomberg, ως μέρος των προσπαθειών του βασιλείου να χτίσει μια εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων θα μπορούσε να αγοράσει μερίδιο στην εταιρεία με έδρα τη Σαγκάη αποτιμώντας την στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσαν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί το συντομότερο φέτος, αλλά θα μπορούσε να αναβληθεί για αργότερα καθώς οι όροι δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένοι, είπαν. Δεν έχουν ληφθεί ακόμη, πάντως, οριστικές αποφάσεις.

Η Human Horizons, η οποία διερευνά στρατηγικές επιλογές, ζυγίζει την επιλογή να συγκεντρώσει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια από ιδιώτες επενδυτές για να ενισχύσει την ανάπτυξή της, ανέφεραν οι πηγές. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με την UBS και τη Morgan Stanley για μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά, μετέδωσε το Bloomberg.

Οι εκπρόσωποι του κρατικού σαουδαραβικού fund και της Human Horizons αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οποιαδήποτε επένδυση από το fund θα γινόταν εν μέσω ενός καταιγισμού συμφωνιών που ανακοινώθηκε από το βασίλειο στον τομέα ως μέρος των προσπαθειών διαφοροποίησης της οικονομίας από τη "μονοκαλλιέργεια" του πετρελαίου. Αυτό περιλαμβάνει μια συμφωνία 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Human Horizons, της οποίας τα κορυφαία αθλητικά οχήματα HiPhi κοστίζουν έως και 800.000 γιουάν (126.000 δολάρια).

Μέχρι στιγμής φέτος, η πλούσια σε πετρέλαιο Σαουδική Αραβία έχει δώσει πράσινο φως σε ένα εργοστάσιο παραγωγής για την εγχώρια μάρκα EV, Ceer, και άνοιξε ένα άλλο με την εδρεύουσα στην Καλιφόρνια Lucid Group. Τον περασμένο μήνα, η Hyundai Motor συμφώνησε να αναπτύξει ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων κοντά στη Τζέντα, σε συνεργασία με το fund.

Μια συμφωνία με την Human Horizons θα ήταν επίσης ακόμη ένα παράδειγμα ενίσχυσης των δεσμών της Σαουδικής Αραβίας με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο. Μετά την επίσκεψη-ορόσημο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο βασίλειο τον Δεκέμβριο, τα κινέζικα στελέχη έχουν ενθαρρυνθεί να αναζητήσουν επενδύσεις στον Κόλπο και έναν πιθανό ρόλο στο Vision 2030 - το σχέδιο της σαουδαραβικής κυβέρνησης να μεταμορφώσει την οικονομία της.

Εν τω μεταξύ, οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων προσελκύουν επενδύσεις καθώς προωθούνται εξαγωγικά, με την BYD να επεκτείνεται επιθετικά στην Ασία, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη, μαζί με εταιρείες όπως η Nio και η SAIC Motor, στην οποία ανήκει η MG.

Η Stellantis έκλεισε τον περασμένο μήνα συμφωνία 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μερίδιο στην κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Zhejiang Leapmotor Technology, ενώ η Volkswagen τον Ιούλιο συμφώνησε να αναλάβει μερίδιο 700 εκατομμυρίων δολαρίων στην Xpeng.

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%
Πέραν των 5 χιλ. ατόμων με αναπηρία ξεκίνησαν δουλειά στη Βουλγαρία εντός 2023
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ για φορτία ρωσικού πετρελαίου-Στο στόχαστρο τρεις οντότητες και τρία πετρελαιοφόρα
Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑ» της Γαλλίας, με αρνητικές προοπτικές
ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα
Παράταση τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην Ιταλία για γονείς
Αργεντινή: Η νέα ΥΠΕΞ λέει πως η χώρα της δεν θα ενταχθεί στην ομάδα BRICS