Μειώθηκαν και υποχώρησαν στα €2,08 δισ. τα ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα

Μείωση κατά €16 εκατομμύρια παρουσίασαν οι συνολικές μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) στο τραπεζικό σύστημα στο τέλος Αυγούστου του 2023, υποχωρώντας στα €2,08 δισεκατομμύρια από €2,10 δισ. στο τέλος του προηγούμενου μήνα, με τις συνολικές προβλέψεις των τραπεζών να ανέρχονται στο 52,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), τα οποία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, τα συνολικά δάνεια στο τραπεζικό σύστημα αυξήθηκαν κατά €70 εκατ. στο τέλος Αυγούστου, στα €24,39 δισ. από €24,32 δισ., με αποτέλεσμα ο δείκτης ΜΕΧ ως προς τα συνολικά δάνεια να διαμορφωθεί στο 8,6%, από 8,7% τον προηγούμενο μήνα.

Τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών παρέμειναν στα €1,66 δισ. στο τέλος Αυγούστου και αντιστοιχούσαν στο 6,8% των συνολικών δανείων.

Οι συσσωρευμένες προβλέψεις του τραπεζικού συστήματος αυξήθηκαν στο €1,20 δισ. τον Αύγουστο του 2023, από €1,19 δισ. τον Ιούλιο του 2023, εκ των οποίων το €1,09 δισ. αφορούσε τις ΜΕΧ, με το ποσοστό κάλυψης να διαμορφώνεται στο 52,5%.

Μείωση, κατά €37 εκατ. παρουσίασαν τα συνολικά αναδιαρθρωμένα δάνεια, τα οποίο διαμορφώθηκαν σε 1,92 δισ. και αντιστοιχούσαν στο 7,9% των συνολικών δανείων. Οι αναδιαρθρωμένες χορηγήσεις που συνεχίζουν να ταξινομούνται ως μη εξυπηρετούμενες υποχώρησαν στα €941 εκατομμύρια, έναντι €946 εκ. προηγούμενο μήνα.

Τα επιχειρηματικά ΜΕΧ μειώθηκαν κατά €10 εκ. και διαμορφώθηκαν στα €0,86 δισ. τον Αύγουστο του 2023, από €0,87 δισ. τον Ιούλιο του 2023 και αντιστοιχούσαν στο 7,3% των συνολικών επιχειρηματικών ΜΕΧ. Οι συνολικές προβλέψεις για τα επιχειρηματικά ΜΕΧ ανήλθαν στο 68,6%.

Τα αναδιαρθρωμένα επιχειρηματικά δάνεια, που συνεχίζουν να κατατάσσονται ως μη εξυπηρετούμενα, μειώθηκαν στα €464 εκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών τον Αύγουστο του 2023 μειώθηκαν κατά €7 εκ. σε €1,18 δισ. και αντιστοιχούσαν σε 11,1% των συνολικών δανείων των νοικοκυριών. Οι συνολικές προβλέψεις έναντι των ΜΕΧ των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στο 39,7%.

Τα αναδιαρθρωμένα δάνεια των νοικοκυριών ανήλθαν στα €690 εκ., εκ των οποίων τα €443 εκ. συνεχίζουν να ταξινομούνται ως μη εξυπηρετούμενα.

Δειτε Επισης

Το κληρονομικό δίκαιο στην Κύπρο... Η διαθήκη, τα καταπιστεύματα και η σειρά των κληρονόμων
ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Το brand story της Loacker και τα 40 χρόνια παρουσίας στην κυπριακή αγορά
Cali Resort: Το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο της Louis Hotels για ενήλικες (photos)
Tο ψηφιακό τοπίο των τραπεζών: Τα μυστικά των πρωταγωνιστών για επιτυχή μετασχηματισμό
Προχωρά με τον διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ο Πρόεδρος-«Δύο-τρία πρόσωπα στο μυαλό μου»
Νόμος για απεγκλωβισμό των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων-Τι προνοεί και τι αλλάζει
Στα χέρια των καταναλωτών το e-kalathi με ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή-Τι προβλέπει ο νόμος