Δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών στην αγορά πετρελαίου

Έτοιμη για τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία απώλεια βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου, τη στιγμή που ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν έχει επεκταθεί και υπάρχει, παράλληλα, αναμενόμενη μείωση της ζήτησης.

Το Brent εξισορρόπησε μέρος των απωλειών αυτών την Παρασκευή, αφού τα δεδομένα της αγοράς εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των αναλυτών και ενισχύουν την πιθανότητα παύσης των αυξήσεων των επιτοκίων από την Fed.

Οι αγορές, παράλληλα, κατέγραψαν άνοδο, καθώς η ισοτιμία του δολαρίου κατέγραψε μείωση.

Όσο για την πολεμική σύγκρουση στο Ισραήλ-Χαμάς, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως έχουν περικυκλώσει, πια, την Γάζα και δεν πρόκειται να τεθεί επί τάπητος θέμα κατάπαυσης του πυρός.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε έκκληση για περισσότερο χρόνο χάριτος έτσι ώστε να διαπραγματευτεί η απελευθέρωση περισσότερων ομήρων οι οποίοι κρατούνται από τη Χαμάς.

Παρά τις εκκλήσεις αυτές, υπάρχουν ενδείξεις και πιθανότητας εξάπλωσης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, κάτι το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά τις αγορές «μαύρου χρυσού».

«Το γεγονός πως η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα έχει ξεκινήσει χωρίς την μέχρι τώρα επέκταση του πολέμου έχει δημιουργήσει ελπίδες πως τα προβλήματα στην αγορά πετρελαίου θα αποφευχθούν», ανέφερε ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Βιβέκ Νταρ, προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή του Ιράν στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς θα οδηγήσει αρχικά τα futures του Brent στα $100/βαρέλι».

Το αργό έχει ως επί το πλείστον καταγράψει μείωση αφού ο πόλεμος δεν έχει θέσει σε κίνδυνο την προσφορά στην περιοχή η οποία αποτελεί και την πηγή του 1/3 της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει πολλούς αναλυτές στην προσήλωση στην πλευρά της ζήτησης.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, η βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας, η οποία αποτελεί και τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου του κόσμου, κατέγραψε μείωση τον περασμένο μήνα, τη στιγμή που τα αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζουν και καταγράφουν αυξητικές τάσεις, δύο μακροοικονομικά τεκταινόμενα τα οποία σαφώς επηρεάζουν τις τιμές καθοδικά.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

«Ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών για Great Sea Interconnector, προσανατολίζεται σε συμμετοχή η Κ.Δ.»
Διορία μέχρι 31 Μαρτίου στη Chevron για βέλτιστο σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη»
Great Sea Interconnector: Κερδίζει έδαφος η μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ.-Στα 100 εκατ. το ποσό που θα καταβάλει
Ξεκαθαρίζει για Chevron ο Λετυμπιώτης-«Υπάρχει συμφωνία για τα επόμενα βήματα»
Ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία κρατών της περιοχής για τον Euroasia
Πολλαπλά οφέλη για τη γεωργία από την εγκατάσταση αγροφωτοβολταϊκών
Coral Cyprus (Shell Licensee): Μια εντυπωσιακή κοινωνική και περιβαλλοντική δράση
Διαγωνισμό μίσθωσης γης για έργα ΑΠΕ προκήρυξε η ΑΗΚ
Κηροζίνη και φέτος από τα πρατήρια μέσω κερματοδέκτη
Συστήνεται νέα εταιρεία ειδικού σκοπού για την ηλεκτρική διασύνδεση-Πώς μπαίνουν στην εξίσωση τα ΗΑΕ