Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στόχος της πολιτείας η ανάπτυξη και επανακατοίκηση των ορεινών περιοχών

Στόχος της πολιτείας είναι η ανάπτυξη και επανακατοίκηση των ορεινών περιοχών, η ενίσχυση της κοινωνικής καινοτομίας και η δημιουργία ακμάζουσας περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης των ορεινών περιοχών, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εγκαινιάζοντας την πλατεία  της κοινότητας Κοράκου το πρωί της Κυριακής.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι όσον αφορά τις ορεινές περιοχές, η κυβέρνηση δρα βάσει ενός στρατηγικού πλάνου και σχεδιασμού που θα δημιουργήσει τις προοπτικές οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της υπαίθρου.

Γι’ αυτό σημείωσε, εξάλλου, ότι και η κοινότητα Κοράκου εντάσσεται στα στεγαστικά σχέδια ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, που αφορούν οικονομική ενίσχυση από το κράτος για απόκτηση κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση. Συγκεκριμένα, η Κοράκου εντάσσεται στην κατηγορία «εξόχως ορεινές και εξόχως μικρές και απόμακρες κοινότητες/περιοχές», που λαμβάνει και τη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση.

Ταυτόχρονα, η κοινότητα εμπίπτει στο Σχέδιο Στήριξης των κατοίκων απομακρυσμένων από αστικά κέντρα κοινοτήτων, με στόχο τη διευκόλυνση πρόσβασής τους σε αυτά καλύπτοντας από πλευράς της Πολιτείας μέρος του κόστους μετάβασης.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στις αρχές του 2024 αναμένεται να προκηρυχθούν αναθεωρημένα και πιο ενισχυμένα σχέδια και στοχευμένες δράσεις, όπως η β’ φάση του δρόμου Δένιας – Αστρομερίτη, υποδομές για παιδιά και για θέματα υγείας, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση για επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Νοεμβρίου, μετά από εισήγηση βουλευτών.

Ανακοίνωσε, ακόμα, ότι θα ανταποκριθεί στο αίτημα του κοινοτάρχη για οικονομική ενίσχυση για αντιμετώπιση δυσκολιών, με το ποσό των €25.000.

Αναφορικά με την πλατεία που εγκαινιάστηκε, είπε ότι τέτοια ουσιαστικά έργα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Κοινοτήτων με την εκτελεστική εξουσία, με κοινό στόχο τη στήριξη και ενίσχυση της υπαίθρου της Κύπρου. 

«Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, αλλά και άλλα έργα στην Κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή, αναμένεται να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και παράλληλα να διατηρήσει και να παροτρύνει και νεαρά ζευγάρια όχι μόνο να παραμείνουν στην περιοχή, αλλά και να προσελκύσει περισσότερους», σημείωσε, αναφέροντας ότι η ενίσχυση της υπαίθρου με έργα είναι υποχρέωση της πολιτείας.

Συνεχάρηκε τον κοινοτάρχη Άγγελο Καραμάνη και το κοινοτικό συμβούλιο για την «αποφασιστικότητα και τον ζήλο» τους.

Το έργο αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού ανάπλασης του Παραδοσιακού Πυρήνα της Κοινότητας και περιλαμβάνει την κατασκευή μικρού αμφιθέατρου χωρητικότητας 150 ατόμων, αναψυκτήριου, παιχνιδότοπου και εξωραϊστικές εργασίες στον εφαπτόμενο δρόμο έμπροσθεν του αμφιθέατρου.

Το έργο το κόστος του οποίου ανήλθε στα €1,19 εκ., συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία σε ποσοστό 90%  αθροιστικά, 45% από ΕΕ και 45% από την Κυπριακή Δημοκρατία, και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοράκου, σε ποσοστό 10%.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η ανάπλαση έγινε με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, ενώ για την υλοποίησή της χρησιμοποιήθηκαν υλικά δαπεδόστρωσης από την  πέτρα του Τροόδους και πλάκες από πέτρα Μιτσερού και ανεπίχριστο σκυρόδεμα, «υλικά που δίνουν έναν χαρακτήρα παραδοσιακό στο όλο έργο, ομορφαίνοντας ακόμη περισσότερο την κοινότητα», είπε.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας έχει κατασκευάσει έναντι του κεντρικού αμφιθεάτρου, αίθουσα κοινοτικού διαλόγου, με επιπρόσθετο κόστος €210.000, το οποίο ολοκληρώθηκε εντός του 2022.

Το κεντρικό αμφιθέατρο, η αίθουσα κοινοτικού διαλόγου, ο μεταξύ τους δρόμος και ο περιβάλλοντας χώρος της εκκλησίας, έχουν σχεδιαστεί ώστε να ενοποιούνται σε μια ενιαία πλατεία, φιλική προς το φυσικό περιβάλλον, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κοινότητας.

«Οι ορεινές μας περιοχές γίνονται πιο ανταγωνιστικές, πιο ελκυστικές, βιώσιμες και φιλικές προς τους πολίτες», ανέφερε, τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι πλατείες στις μικρές κοινότητες, ως χώροι κοινωνικής συνάθροισης και συναναστροφής των κατοίκων, τόποι συνάντησης για τη νεολαία, χώροι ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων και δραστηριοτήτων.

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»
Πράσινο Βουλής σε συμπληρωματικές πιστώσεις άνω των €390 εκατ. στον προϋπολογισμό
Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στο ΧΑΚ
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 η ανεργία στην Κύπρο-Υποχώρησε στο 5,8%
Νόμιμος ο διορισμός της Λουκίας Χριστοδούλου ως προέδρου της ΕΠΑ για 2η θητεία
Οι τρεις πιο σοβαροί κίνδυνοι για την οικονομία... Έρευνα του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας
Εξουσιοδότηση μελών στις συντεχνίες για πιθανές κινητοποιήσεις στην ΑΗΚ