Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας για θέματα ναυτιλίας

Οι γεωπολιτικές προκλήσεις ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην 8η άτυπη Τριμερή Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Μάλτας για ναυτιλιακά θέματα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, στο ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στην Αθήνα.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας Χρήστος Στυλιανίδης υποδέχθηκε τις κυβερνητικές αντιπροσωπείες της Κύπρου, με επικεφαλής την Υφυπουργό Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρίνα Χατζημανώλη, και της Μάλτας, με επικεφαλής τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Κεφαλαιουχικών Έργων, Dr. Aaron Farrugia.

Στο επίκεντρο της άτυπης τριμερούς συνάντησης βρέθηκαν οι γεωπολιτικές προκλήσεις, οι πολιτικές για την απανθρακοποίηση και η βελτίωση της ασφάλειας της ναυτιλίας, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

Παράλληλα, κύρια θέματα της συζήτησης αποτέλεσαν η υποστήριξη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, στο πλαίσιο του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού και των γεωπολιτικών προκλήσεων, αλλά και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της ναυτιλίας με μέτρα διεθνούς εφαρμογής ως απάντηση στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Οι τρεις Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας τους στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).

Συζήτησαν επίσης και για τα νομοθετικά πακέτα ναυτιλιακού ενδιαφέροντος «Προσαρμογή στον στόχο του 55%» (Fit for 55) και «Εκσυγχρονισμός των κανόνων της Ε.Ε. για την ασφάλεια στη θάλασσα και την πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων» (Maritime Safety Package).

Οι ομόλογοι Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας είχαν παράλληλα την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν την πάγια πολιτική τους, σχετικά με την εφαρμογή διεθνών κανόνων για την ποιοτική ναυτιλία, μέσω του ΙΜΟ, του μοναδικού, δηλαδή, διεθνούς οργανισμού που διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία.

Τέλος, οι τρεις Υπουργοί εξέφρασαν και την έμπρακτη υποστήριξή τους στον Οργανισμό σε όλα τα ζητήματα, τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη για συγκερασμό αφενός της προστασίας του περιβάλλοντος και αφετέρου της βιώσιμης ανάπτυξης των θαλασσίων μεταφορών.

Δειτε Επισης

Lidl Κύπρου: Στηρίζει για ακόμα μια χρονιά το έργο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου
Ενεργή παρουσία της Alpha Bank Cyprus Ltd στο 11ο Banking Forum & FinTech Expo
Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών ενώνουν δυνάμεις
EIMF: Παρουσιάζει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master in Governance, Risk and Compliance
Στην υπηρεσία των πολιτών ο Κόμβος Αστικής Αειφορίας NOUS
ΠΔΣ: Ανάληψη ουσιαστικών μέτρων για πάταξη της διαφθοράς-Υπονομεύει το κράτος δικαίου
Η ετοιμότητα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου
Το κληρονομικό δίκαιο στην Κύπρο... Η διαθήκη, τα καταπιστεύματα και η σειρά των κληρονόμων
Cyprus Public Transport: Όλες οι σχολικές διαδρομές κανονικά από τη Δευτέρα
ΕΜΕΛ: Κανονικά από Δευτέρα τα μαθητικά δρομολόγια