Γιώργος Παπαναστασίου: Ύψιστος στόχος η στήριξη επιχειρήσεων για πράσινες επενδύσεις

Η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων που θα τους επιτρέψουν να έχουν ουσιαστική μείωση στο ενεργειακό τους κόστος, να εκσυγχρονιστούν, να καινοτομήσουν, να ψηφιοποιηθούν και να υλοποιήσουν πράσινες επενδύσεις, αποτελεί ύψιστο στόχο του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου στον χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Αμμοχώστου.

Τον χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μάριος Παναγίδης.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Παπαναστασίου, ανέφερε ότι, η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της «αλλά και ανταποκρινόμενη στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, με περισσότερη ευαισθησία προς την κοινωνία, το περιβάλλον και τον άνθρωπο».

Η στήριξη των επιχειρήσεων, όλων των κατηγοριών, μέσω προγραμμάτων που θα τους επιτρέψουν να έχουν ουσιαστική μείωση στο ενεργειακό τους κόστος, να εκσυγχρονιστούν, να καινοτομήσουν, να ψηφιοποιηθούν και να υλοποιήσουν πράσινες επενδύσεις, «αποτελεί ύψιστο στόχο» του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, πρόσθεσε.

«Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε για διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων τους και ενίσχυση των εξαγωγών εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών, μεταξύ άλλων, αξιοποιώντας την εξειδίκευση του Export Helpdesk και των Εμπορικών μας Κέντρων στο εξωτερικό, αλλά και υλοποιώντας σειρά προωθητικών δράσεων, όπως είναι οι επιχορηγήσεις για συμμετοχή σε εκθέσεις στην Κύπρο και διεθνώς και διοργάνωση, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ, στοχευμένων επιχειρηματικών αποστολών», σημείωσε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι, βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων αποτελούν τα Σχέδια Χορηγιών που εφαρμόζουν, «δεδομένου ότι η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και η βελτίωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι κύριοι παράγοντες ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Συγκεκριμένα, επεσήμανε, το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει συνολικά 245 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021 έως 2027, τα οποία θα διατεθούν στις επιχειρήσεις μέσω Σχεδίων που συγχρηματοδοτούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «στο πλαίσιο δύο εμβληματικών προγραμμάτων στήριξης επενδύσεων», του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι, τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουν με την προκήρυξη δύο νέων σχεδίων, για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Παράλληλα, είπε, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας εφαρμόζει προγράμματα που απευθύνονται σε φυσικά πρόσωπα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι «είναι ιδιαίτερα δημοφιλή».

Σε αυτά, πρόσθεσε, περιλαμβάνεται το Σχέδιο Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες, με συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι μέχρι το 2027 θα παράσχει χορηγίες ενεργειακής αναβάθμισης σε περίπου 5.500 υφιστάμενες ενεργοβόρες κατοικίες.

Αντίστοιχα, σημείωσε, τα Σχέδια Χορηγιών που εφαρμόζονται μέσω του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞ.Ε) , με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2022-2023, περιλαμβάνουν χορηγίες για επενδύσεις σε θερμομόνωση οροφής και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες, αντικατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού, φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων από ΑΠΕ, καθώς και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και υποδομών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Παπαναστασίου διαβεβαίωσε ότι, το Υπουργείο του είναι έτοιμο να στηρίξει έμπρακτα την επιχειρηματική κοινότητα της Αμμοχώστου αναφέροντας ότι εργάζονται επίσης για υλοποίηση της εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορά τροποποίηση του πλαισίου για παραγωγή από επιχειρήσεις ηλεκτρισμού από ΑΠΕ για ιδία χρήση.

Σημείωσε ότι, το Υπουργείο του προχωρά με την τροποποίηση της Κατηγορίας Ε που προνοεί για τον Εικονικό Συμψηφισμό Λογαριασμών, ώστε να επιτραπεί η αύξηση της ισχύος των φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα εγκατασταθούν, από τα 150 kW στα 400 kW χωρίς εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης και από 500 kW σε 1.000 kW για συστήματα που θα συνδυαστούν με αποθήκευση.

Ανάφερε ακόμη, ότι, αναγνωρίζοντας ότι το επιχειρείν στην Αμμόχωστο δεν περιορίζεται στον τομέα του τουρισμού, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προκηρυχθεί και διατεθεί επτά βιομηχανικά οικόπεδα σε επιχειρήσεις για δημιουργία εγκαταστάσεων και λειτουργία νέων μονάδων στο πλαίσιο προσπαθειών της Κυβέρνησης για περαιτέρω ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής Φρενάρους. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, στην περιοχή, η οποία αποτελείται από 64 βιομηχανικά οικόπεδα, είναι σήμερα εγκατεστημένες 58 επιχειρήσεις.

Δειτε Επισης

Γιώργος Παπαναστασίου: Θα πρέπει να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με την Chevron
Ο οδικός χάρτης της ΕΥΚ για ένα υπεράκτιο ενεργειακό οικοσύστημα στην Κύπρο
Πυρά ΣΑΗ κατά Κ.Δ.-«Ενεργεί κατά της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και του ιδιωτικού τομέα»
ΡΑΕΚ: Περίπου 8% το μερίδιο των ανεξάρτητων παραγωγών και προμηθευτών στην αγορά ηλεκτρισμού
Αινιγματικός ο επικεφαλής της Chevron για την Κύπρο-Σφίγγα για το «Αφροδίτη», μίλησε για συνέργειες
Γιώργος Παπαναστασίου: Παράλληλες διαβουλεύσεις και θετικότητα με Chevron για το «Αφροδίτη»
Αναζητεί win-win λύση για το «Αφροδίτη» η Chevron-Παράταση μέχρι 1η Δεκεμβρίου
Γιώργος Παπαναστασίου: Στόχος η ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου-Η στρατηγική της Κυβέρνησης
Αισιοδοξία για σχέδιο κοινής αποδοχής με Chevron για το «Αφροδίτη»-Προχωρά με τον «Κρόνο 2» η ENI
Νίκος Χριστοδουλίδης: Πιο κοντά στη δημιουργία του αγωγού EastMed με τις ανακαλύψεις της Eni