Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Αυξημένες κατά 60% οι ροές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο

Οι ροές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο αυξήθηκαν έως και 60% αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται άτομο που έχει γνώση των αιγυπτιακών εισαγωγών, καθώς οι ανησυχίες για την ασφάλεια λόγω του πολέμου μειώνονται και ένα σημαντικό πεδίο φυσικού αερίου συνεχίζει την παραγωγή

Οι προμήθειες έχουν αυξηθεί σε 350-400 εκατ. κυβικά πόδια την ημέρα από περίπου 250 εκατ. νωρίτερα τον Νοέμβριο, δήλωσε η πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Παρόλα αυτά, αυτό είναι σχεδόν το ήμισυ των κανονικών ροών πριν από τον πόλεμο.

Η Chevron έχει αρχίσει τις προμήθειες σε τοπικούς πελάτες στο Ισραήλ και την περιοχή από το κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ, ανακοίνωσε η εταιρεία τη Δευτέρα. Το σημείο είχε κλείσει τον περασμένο μήνα για λόγους ασφαλείας μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι συνολικές αποστολές από το Ισραήλ αυξάνονται σταδιακά, αφού η Αίγυπτος ανέφερε την πλήρη διακοπή τους στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο αγωγός φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου που εκτείνεται από την Ασκελόν του Ισραήλ, ακριβώς βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, προς το Αρίς της Αιγύπτου είναι επίσης πιθανό να λειτουργήσει εκ νέου αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τρεις πηγές του πρακτορείου.

Η Αίγυπτος χρησιμοποιεί μέρος του ισραηλινού φυσικού αερίου για να καλύψει τη δική της ζήτηση και εξάγει το πλεόνασμα ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), κυρίως στην Ευρώπη. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η υψηλότερη διαθεσιμότητα θα έχει ως αποτέλεσμα η βορειοαφρικανική χώρα να ενισχύσει τις μεταφορές LNG, δεδομένου ότι η τοπική κατανάλωση παραμένει υψηλή.

Οι θερμότερες από το συνηθισμένο θερμοκρασίες έχουν ενισχύσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Αίγυπτο και οι διακοπές ρεύματος εξακολουθούν να είναι συχνές. Το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν να επαναλάβει τις εξαγωγές LNG προς την Ευρώπη τον Οκτώβριο, αλλά ο πόλεμος έκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου και το θερμό κλίμα έχει επεκταθεί έως και τον Νοέμβριο.

Οι εξαγωγές LNG της Αιγύπτου θα μπορούσαν να είναι 40% χαμηλότερες κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα από ό,τι προβλεπόταν ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Bloomberg. Η χώρα απέστειλε το 80% του LNG της στην Ευρώπη πέρυσι, καθώς η ήπειρος προσπαθούσε να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Μειώθηκε στο 3,7% η ανεργία, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή
Κρίση προϋπολογισμού στη Γερμανία- Αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών ο Όλαφ Σολτς
Πρώτες σε αγορές χρυσού τον Οκτώβριο οι Κεντρικές Τράπεζες Κίνας, Τουρκίας, Πολωνίας
Ο Πρόεδρος της Κίνας συναντά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%
Πέραν των 5 χιλ. ατόμων με αναπηρία ξεκίνησαν δουλειά στη Βουλγαρία εντός 2023