Νέες προειδοποιήσεις από SSM για το πλαίσιο εκποιήσεων-Επιφυλάξεις για νομοθετικές προτάσεις

Επιφυλάξεις για νομοθετικές προτάσεις που θα δυσχεράνουν την ικανότητα των κυπριακών τραπεζών να μειώσουν τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) και να ανακτήσουν την αξία των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους, εξέφρασε το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ελίζαμπεθ Μακόλ.

Σε συνέντευξή της, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του SSM, η κ. Μακόλ είπε πως παρά τη μείωση των ΜΕΧ στην Κύπρο, «πρέπει να γίνουν περισσότερα καθώς τα κόκκινα δάνεια στην Κύπρο εξακολουθούν να υπερβαίνουν τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ».

Σημείωσε δε πως αν και οι περισσότερες τράπεζες έχουν καταφέρει να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τα κόκκινα δάνεια, κάποιες εξακολουθούν να υστερούν στη διάθεση σημαντικών αποθεμάτων κατασχεμένων στοιχείων ενεργητικού, η ηλικία των οποίων αυξάνεται.

Η κ. Μακόλ υπογράμμισε ακόμη πως οι πρωτοβουλίες πολιτικής διαδραματίζουν κομβικό ρόλο βοηθώντας τις τράπεζες να σημειώσουν πρόοδο ως προς τη μείωση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού του παρελθόντος.

«Σε αυτές περιλαμβάνεται ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τις κατασχέσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και παραμένουμε ανήσυχοι ως προς ορισμένες νομοθετικές προτάσεις σε εθνικό επίπεδο που ενδέχεται να δυσχεράνουν την ικανότητα των τραπεζών να ανακτήσουν την αξία των ακινήτων που παραμένουν στην κατοχή τους και των κόκκινων δανείων».

Να σημειωθεί ότι παρόμοιες επισημάνσεις έγιναν πρόσφατα και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, του μεγαλύτερου μεμονωμένου πιστωτή της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, ο Βιμ φαν Άκεν, εκπρόσωπος του ΕSM στο πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης για την Κύπρο, επεσήμανε ότι η επίλυση των κόκκινων δανείων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα του πλαισίου εκποιήσεων.

«Είναι ανησυχητικές οι πολυάριθμες νομοθετικές προτάσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του πλαισίου εκποιήσεων και τη μη εφαρμογή του», είπε.

Δειτε Επισης

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: Έκλεισε μια ανοιχτή πληγή δέκα ετών για τις εκποιήσεις
H αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Tο ψηφιακό τοπίο των τραπεζών: Τα μυστικά των πρωταγωνιστών για επιτυχή μετασχηματισμό
Προχωρά με τον διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ο Πρόεδρος-«Δύο-τρία πρόσωπα στο μυαλό μου»
Μειώθηκε στο 17% από 30% ο συντελεστής έκτακτης εισφοράς για άμυνα επί τόκων
Ν. Χριστοδουλίδης: Σταθμός για τη δημοσιονομική σταθερότητα η έγκριση της δέσμης μέτρων για τα ΜΕΔ
Όσα ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις και οι τοποθετήσεις κομμάτων και βουλευτών
Πέρασε το κυβερνητικό πακέτο για τις εκποιήσεις-Σε νέα βάση το νομοθετικό πλαίσιο
Εκποιήσεις: Εκτός συζήτησης η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, κανονικά τα τέσσερα νομοθετήματα
Eλεύθεριος Βλαχογιάννης: Ανοδική πορεία στις συνέργειες τραπεζών