Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Ξεπέρασαν τα €438 εκατ. οι μεταβιβάσεις ακινήτων το τρίτο τρίμηνο

Διατηρεί την ανθεκτικότητά του και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 ο τομέας των ακινήτων στην Κύπρο παρά τις συσσωρευμένες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος. Σύμφωνα με τις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τις οποίες επεξεργάζεται και παρουσιάζει στο τριμηνιαίο του «Ενημερωτικό Δελτίο για την αγορά Ακινήτων» το Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, το τρίτο τρίμηνο του έτους ολοκληρώθηκαν 2910 μεταβιβάσεις αξίας €438,2 εκατ.

Η εικόνα ανά επαρχία

Στην επαρχία Λευκωσίας, καταγράφηκαν συνολικά 944 μεταβιβάσεις, συνολικής αξίας €126,1 εκατ. Ο μεγαλύτερος όγκος των πράξεων αφορούσε σε χωράφια (382) σε διαμερίσματα (218) και σε οικόπεδα (213). Στην επαρχία Λεμεσού οι συνολικές πωλήσεις έφτασαν στις 801 και η αξία τους ανήλθε σε €130,5 εκατ. ξεπερνώντας κάθε άλλη επαρχία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφηκε για χωράφια (440).

Στην επαρχία Πάφου, οι πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο έφτασαν τις 315 και η συνολική τους αξία τα €48,2 εκατ. Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταβιβάσεων αφορούσε χωράφια (125). Στη Λάρνακα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 677 και η συνολική τους αξία στα €101 εκατ. Οι περισσότερες αφορούσαν χωράφια (290). Τέλος, στην επαρχία Αμμοχώστου πραγματοποιήθηκαν 173 πράξεις συνολικής αξίας €32,4 εκατ. με το ενδιαφέρον να είναι έντονο για χωράφια (81) και διαμερίσματα (51).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, σχολίασε ότι o τομέας συνεχίζει να επιδεικνύει την ανθεκτικότητά του σε όλες τις πόλεις και επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

«Παρά την εμφανή πλέον επίδραση του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των πολιτών σε συνδυασμό και με τα υψηλά δανειστικά επιτόκια των στεγαστικών δανείων παρατηρούμε ότι η κτηματαγορά αντέχει. Αναμένουμε τους επόμενους μήνες να δούμε και τον αντίκτυπο του πολέμου στο Ισραήλ».

Το τρίτο τρίμηνο του έτους έχουν κατατεθεί Παγκύπρια 2983 πωλητήρια έγγραφα συνολικής αξίας €1 δισ.

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών εξασφάλισε πρόσβαση στις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας σε όλους τους αδειούχους κτηματομεσίτες στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς του για αύξηση της διαφάνειας και της πληροφόρησης τόσο των επαγγελματιών όσο και του κοινού.

Το Συμβούλιο παρουσιάζει τα δεδομένα του τομέα όπως προκύπτουν μέσα από τα στοιχεία, ανά τρίμηνο, ώστε να υπάρχει μία διαρκής ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για την πορεία της Κτηματαγοράς στην Κύπρο.

Capture

Δειτε Επισης

BRIX: Το έξυπνο εργαλείο της Ask Wire για τον κλάδο των ακινήτων
GoIndustrial… Ακίνητα επιχειρηματικής ανάπτυξης από τη Gordian
Η μεγάλη ανάπτυξη της Μητρόπολης Λεμεσού με στόχο την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας
Νόμος για απεγκλωβισμό των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων-Τι προνοεί και τι αλλάζει
GoIndustrial… Εγκαταστάσεις αποθηκών και βιομηχανικά τεμάχια από τη Gordian
Altamira Real Estate: Δύο μεγάλες εκστρατείες με πέραν των 800 ακινήτων σε νέες μειωμένες τιμές
AstroBank: Οικιστικά και αγροτικά τεμάχια προς πώληση
Quality Group: Νέα γραφεία στο κέντρο της Λάρνακας
Eλκυστικές κατοικίες από την Altia στη Λευκωσία
Δημόσια Διαβούλευση για ενοποιημένη ανάπτυξη στο Δήμο Αγίου Αθανασίου