Χορηγία Κατηγορίας Εμπόριο

Γιώργος Παπαναστασίου: Τεράστιες προοπτικές για τον οινοποιητικό τομέα της Κύπρου

Έχουν δημιουργηθεί τεράστιες προοπτικές για τον οινοποιητικό τομέα του τόπου, ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, εγκαινιάζοντας την 62η Γιορτή του Κρασιού της Λεμεσού, διαβεβαιώνοντας για τη συνεχή στήριξη του κράτους.

Σε χαιρετισμό του, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως η μακρά οινοποιητική παράδοση του τόπου μας, η οποία ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν, σε συνδυασμό με τη χρήση της σύγχρονης τεχνογνωσίας στην οινοποιητική διαδικασία, καθώς και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των κυπριακών οινοποιείων, έχουν δημιουργήσει τεράστιες προοπτικές για τον τομέα.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια είναι αξιοθαύμαστη, είπε και πρόσθεσε ότι αυτό αποτυπώνεται στις παγκόσμιες διακρίσεις που λαμβάνουν τα κυπριακά κρασιά κάθε χρόνο, αλλά και στο κύρος που έχουν αποκτήσει, τόσο στην Κύπρο όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Το 2022, υπέδειξε, οι εξαγωγές κυπριακών κρασιών έφτασαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ περίπου, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 42% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ αναφερόμενος στο έργο των Κύπριων αμπελουργών και οινοποιών, ο Υπουργός εξέφρασε την απεριόριστη εκτίμηση του για τις «ακούραστες προσπάθειες που καταβάλλουν για βελτίωση της ποιότητας και ενίσχυση της εξωστρέφειας του κυπριακού οίνου».

Επιπρόσθετα, συνεχάρη τους συνδέσμους και τα οργανωμένα σύνολα που ασχολούνται με το κυπριακό κρασί, για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις τους, οι οποίες συμβάλλουν ουσιαστικά, όπως είπε, στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αναγνωρίζοντας ακριβώς τις προοπτικές του κυπριακού κρασιού θα συνεχίσει να στηρίζει τον οινοποιητικό τομέα, στο πλαίσιο της σύγχρονης στρατηγικής που εφαρμόζει» συμπλήρωσε ο κ. Παπαναστασίου.

Υπογράμμισε δε την υλοποίηση των προνοιών του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Κυπριακό Οίνο και τη λήψη σειράς μέτρων στήριξης «που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των κυπριακών οινοποιείων και οινοβιομηχανιών και γενικά, στη βελτίωση της συνολικής απόδοσης των οινοποιητικών επιχειρήσεων, την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της αγοράς καθώς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους».

Τέλος, συνεχάρη το Δήμο Λεμεσού και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση «μιας από τις μεγαλύτερες και πιο αγαπημένες γιορτές του τόπου μας, που ως κύριο στόχο έχει την ανάδειξη του κυπριακού οίνου».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι «για ακόμα μια χρονιά, η Λεμεσός, η κοιτίδα της αμπελουργίας και της οινοποιίας από τους αρχαίους χρόνους, γιορτάζει και τιμά το κυπριακό κρασί και τους κύπριους οινοπαραγωγούς».

Μέσα από τη Γιορτή του Κρασιού, πρόσθεσε, «προβάλλεται η πολύ-χιλιόχρονη παράδοση της κυπριακής οινοποιείας, η οποία  έχει σήμερα πανάξιους συνεχιστές και το κυπριακό κρασί, φημισμένο από τα πανάρχαια χρόνια, βρίσκεται σήμερα στα πιο ψηλά σκαλοπάτια της παγκόσμιας οινοπαραγωγής».

«Η Γιορτή του Κρασιού, παραμένει για 62 χρόνια στα αχνάρια της ιστορικής της παράδοσης, και ταυτόχρονα αναβαθμίζεται και ανανεώνεται συνεχώς, ώστε να συμβαδίζει με τη σύγχρονη εποχή», είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού, ενώ αναφερόμενος στις φετινές καινοτομίες υπενθύμισε την παραγωγή και διάθεση ειδικής έκδοσης εμφιαλωμένου «Κρασιού της Γιορτής του Κρασιού» και τη λειτουργία περιπτέρων street food.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν στο δημοτικό κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα να περιλαμβάνει χορούς από τα συγκροτήματα που συμμετείχαν στο 16ο Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, τη Φιλαρμονική Λεμεσού και την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής Λεμεσού ΤΡΑΚΑΡΤ.

Δειτε Επισης

Mallouppas & Papacostas: Στις οικογένειες Μαλλούππα και Παπακώστα σχεδόν το 100% της εταιρείας
Η ΑΛΑΜΠΡΑ κρατά τις παραδόσεις και μοιράζει δώρα... Φέρνει τον «Γαλατά των Χριστουγέννων»
«Να ενισχύσουμε τις ήδη θετικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας»
CTC: Αύξηση τζίρου, αλλά και ζημιών
Επίσκεψη Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Mitsides Point Σερβίας
Μειώθηκαν οι πωλήσεις πετρελαιοειδών τον Οκτώβριο
Το Hyundai IONIQ 5-N αυτοκίνητο της χρονιάς από το TopGear.com
Πιο λαμπερή από ποτέ η φωταγώγηση χριστουγεννιάτικων δέντρων των Υπεραγορών Αλφαμέγα (pics)
Black Friday: Κάθε πέρσι και καλύτερα-Οι λόγοι του μουδιάσματος
Mall of Limassol: Το τοπίο της Λεμεσού επαναπροσδιορίζεται με το σύγχρονο εμπορικό κέντρο