Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Συμμετοχή Γενικού Διευθυντή ΙδΕΚ στο STS Forum στο Κυότο της Ιαπωνίας

Σημαίνοντα ζητήματα αναφορικά στον ρόλο της επιστήμης, της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος είχε την ευκαιρία να συζητήσει στην Ετήσια Συνέλευση του STS Forum που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), κ. Θεόδωρος Λουκαΐδης.

Από το 2004, το Φόρουμ συγκεντρώνει επιστήμονες και φορείς από το παγκόσμιο πολιτικό, επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό γίγνεσθαι, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για ενίσχυση των κλάδων της επιστήμης και της τεχνολογίας και του αντικτύπου τους στην παγκόσμια οικονομία και κοινωνία.

pic1

Εκπροσωπώντας τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο κ. Λουκαΐδης συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με Υπουργούς Επιστήμης και Τεχνολογίας από διάφορες χώρες. Βασικά θέματα συζήτησης αποτέλεσαν η διεθνής κινητικότητα των επιστημόνων και η σημασία της Ανοικτής Επιστήμης στην επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, καθώς και η ανάγκη για εντατικοποίηση της διεθνούς συνεργασίας στους τομείς αυτούς.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙδΕΚ συμμετείχε, επίσης, σε συνάντηση με αξιωματούχους από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς έρευνας και καινοτομίας από όλο τον κόσμο, όπου συζητήθηκε ο ρόλος των φορέων αυτών για την ενίσχυση της γνώσης και την προώθηση της κινητικότητας του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού και της ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων Ε&Κ στη νέα γενιά. Στόχος, να συμβάλουν με καταλυτικό τρόπο στην ανάπτυξη, τη διάδοση και την αξιοποίηση εξειδικευμένης και πολύτιμης γνώσης σε αναδυόμενους τομείς που έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.

pic3

Στο περιθώριο της επίσκεψής του, ο κ. Λουκαΐδης είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας, Takashi Kiyoura, το εκτελεστικό μέλος του Συμβουλίου Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της χώρας, Takahiro Ueyama και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας και Σύμβουλο του Ιαπωνικού Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας, Kazuhito Hashimoto. Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε η περαιτέρω εμβάθυνση και η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιαπωνίας σε θέματα επιστήμης, έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας.

Προτού αναχωρήσει από την Ιαπωνία ο κ. Λουκαΐδης επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Κιότο και το Venture Incubation Center, που παρέχει πολυδιάστατη στήριξη σε νέα καινοτόμα εγχειρήματα που αξιοποιούν επιστημονική γνώση του πανεπιστημίου.

Δειτε Επισης

Ask Wire's BRIX: Μάθε τις επιδόσεις των άλλων developers και κέρδισέ τους στα σημεία
Τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό - Ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Πέντε ξεχωριστά εστιατόρια σε πύργους (photos)
Το InBusinessNews στο Re:Invent της AWS-Συμμαχίες τιτάνων με επίκεντρο το Al
Κρις Θεοφιλίδης: Η αναπτυξιακή πορεία της Celestyal και οι προοπτικές του τομέα της κρουαζιέρας
Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ
Τζούλι Φίσερ: Ελκυστική αγορά για αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας η Κύπρος-Τι διαβεβαίωσε τον Χριστοδουλίδη
Μηδενική ανοχή σε πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο και δράσεις αποκατάστασης της φήμης της χώρας
Προϋπολογισμός 2024: Πρόσθετες πιστώσεις, μειώσεις και μεταφορές προτεινόμενων πιστώσεων
Συστάσεις και εισηγήσεις Δημοσιονομικού Συμβουλίου στην Κυβέρνηση-Οι κίνδυνοι και η ανησυχία