Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Μονόδρομος για την Ευρωπή η ενεργειακή αυτονομία-Ο στόχος του Net Zero και πόσο είναι εφικτός

Στο συμπέρασμα ότι η αυτονομία σε ενεργειακό επίπεδο για την Ευρώπη είναι σημαντική, κατέληξε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διεξήχθη στο πλαίσιο του 14ου Limassol Economic Forum.

Με κεντρικό θέμα το κατά πόσο είναι ή όχι το Net Zero ένας εφικτός στόχος, οι συμμετέχοντες στο πάνελ ανέλυσαν τις πολιτικές, την ατζέντα τον οδικό χάρτη και τις προκλήσεις στον δρόμο προς την υλοποίησή του.

Η Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. και το μέλλον της πράσινης ενέργειας, καθώς και το τι σημαίνει για επιχειρήσεις και καταναλωτές ήταν επίσης μερικά από τα ζητήματα που έθιξαν οι Dr. Yolanda Garcia Mezquita, Head of the Unit TF 2, Directorate-General for Energy, της Κομισιόν, Dr. Alex Papalexopoulos, Founder και CEO της ECCO International, Inc,CEO και Chairman of the Board of ZOME Energy Networks, Inc,USA, Irina Kustova, Research Fellow του CEPS και Gianpaolo Giuseppe Giuliani, Chief Commercial Officer της Sunlight Group Energy Storage Systems

H κ. Kustova είπε πως οι στόχοι αφορούν σε όλα τα μέλη, αλλά θα χρειαστεί να ληφθεί υπόψη ότι η εφαρμογή των στρατηγικών θα προσαρμόζεται αναλόγως. Η υλοποίηση των στρατηγικών για την ενέργεια είναι διαφοροποιημένη, εξήγησε περαιτέρω, για να προσθέσει πως το νομοθετικό σκέλος αποτελεί μία πρόκληση. Η ίδια σχολίασε πως το ζήτημα αυτό που συχνά γίνεται μείζον θέμα ακαδημαϊκών συζητήσεων.

Ο Δρ. Παπαλεξόπουλος παρέθεσε βασικούς κανόνες του χώρου, μεταξύ των οποίων ότι το ενεργειακό μοντέλο θα πρέπει να είναι το ίδιο για όλες τις διαδοχικές αγορές και πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην καλύτερη ενσωμάτωση των PPAs, FMs και CfDs στις spot αγορές.

«Απαιτείται εκ των προτέρων μετριασμός της ισχύος της αγοράς», είπε, προσθέτοντας ότι «η αρχιτεκτονική της αγοράς Nodal Pricing που περιλαμβάνει στην εκκαθάριση της αγοράς την υποδομή του δικτύου παραμένει το χρυσό πρότυπο». Οι αγορές ενέργειας πρέπει να υποστηρίζονται από τον σχεδιασμό υποδομών, σχολίασε.

Η Yolanda Garcia Mezquita είπε ότι προτεραιότητα στην Εύρωπη είναι η ενεργειακή επάρκεια, ιδιαίτερα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αφού παρέθεσε βασικούς στόχους που γίνονται υποχρεωτικοί προς την επίτευξή τους, τόνισε τη σημασία της αποφασιστικότητας από τους ηγέτες για να γίνει επιτυχώς η ενεργειακή μετάβαση. Σχολίασε τις τιμές στην ενέργεια και την ανάγκη ύπαρξης πλάνου το οποίο τέθηκε από πέρσι για αποτελεσματικότητα και ενεργειακή απεξάρτηση.

Ο Gianpaolo Giuseppe Giuliani είπε πως χρειάζεται να υπάρξει ο αναγκαίος χώρος αποθήκευσης της ενέργειας. Ο καλύτερος έλεγχος των μελών από την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των στρατηγικών είναι κρίσιμος, τόνισε. O Giuliani, κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της συζήτησης, τόνισε επίσης την ανάγκη ύπαρξης κινήτρων, καθώς αυτά μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στους πανευρωπαϊκούς στόχους.

Τη συζήτηση συντόνισε η Νατάσα Πηλείδου, τέως Υπουργός Ενέργειας.

Δειτε Επισης

Πέρασε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΧΑΚ-Ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών για ιδιωτικοποίηση
Άνοιξε τον δρόμο για προσέλκυση ταλέντων η Βουλή-Αλλάζει το πλαίσιο για τις πολιτογραφήσεις
Με ημερήσια κέρδη και μηνιαία άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Άνοδος δείκτη κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο 2023
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τους χαμηλόμισθους του δημοσίου-Το μοναδικό θέμα διαφωνίας
Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 3,1% του ΑΕΠ στο δεκάμηνο 2023
Αυξάνεται το επίδομα ενοικίου για εκτοπισθέντες και παθόντες
Πότε καταβάλλονται μισθός, σύνταξη και 13ος στους δημοσίους υπαλλήλους
Τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό - Ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ