Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Η ευρωπαϊκή οικονομία, η σημερινή κατάσταση και το ζήτημα της απο-παγκοσμιοποίησης

Σημαντικός είναι ο αντίκτυπος των γεωπολοτικών γεγονότων στην ευρωπαική οικονομία. Μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται ενώπιον του ατόμων στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας στην Ευρώπη μίλησαν αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια του 14ου Limassol Economic Forum.

Με συντονιστή των τέως Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, τις απόψεις τους αντάλλαξαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης οι Michiel Hoogeveen, Vice-Chair of the Committee on Economic and Monetary Affairs του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Kevin Featherstone, Professorial Research Fellow και Director του Hellenic Observatory European Institute, LSE.

Ο Kevin Featherstone μίλησε για ένα σύνθετο παγκόσμιο περιβάλλον, ενώ δεν δίστασε να πει πως η Δημοκρατία βρίσκεται σε μια περίοδο κρίσης. Έκανε, δε, λόγο για απειλή κατά της δημοκρατίας εξαιτίας της ανόδου άλλων στοιχείων.

Προέβη σε μια ανασκόπηση των εξελίξεων στις ΗΠΑ, εκφράζοντας τους προβληματισμούς του απέναντι στις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ. «Ζούμε σε μια ασταθή και απρόβλεπτη περίοδο», σχολίασε σχετικά.

Η ενότητα της Ε.Ε είναι ένα δύσκολο ζήτημα, είπε. Μίλησε στη συνέχεια και για τον παράγοντα «Ρωσία» και τον συσχετισμό της με την Ε.Ε σε συνάρτηση με τον ιμπεριαλισμό που κάνει την επανεμφάνισή του.

Συνοψίζοντας, ο Featherstone έκανε λόγο για ένα πολύπλοκο σύστημα και πώς στους στόχους της Ε.Ε. είναι το πώς σταθεροποιούμε τη συνεργασία σε μια εποχή που η αποπαγκοσμιοποίηση έχει αντίκτυπο στο εσωτερικό των χωρών.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Vice-Chair of the Committee on Economic and Monetary Affairs του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Michiel Hoogeveen έθεσε το εξής ερώτημα: "Πώς ενσωματωνόμαστε στην στρατηγική της αυτονομίας;"

Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να έρθουν πιο κοντά οι χώρες-μέλη, καθώς βρίσκονται σε μια μοναδική θέση, χρονικά. Κάλεσε επίσης τις χώρες μέλη να βρουν το σθένος να παραδεχτούν τις αδυναμίες που μπορεί να υπάρχουν σε σχέση με τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί η πολιτική της «περισσότερης κυβέρνησης», όπως ο ίδιος είπε, ούτε και «περισσότερης Ευρώπης». Το επιχείρημά του στηρίχτηκε στην υφιστάμενη μεγάλη γραφειοκρατία προτείνοντας, τέλος, την αξιοποίηση Οργανισμών «που μπορούν να μας εξυπηρετήσουν» με θετικό αντίκτυπο.

Δειτε Επισης

Οι συντεχνίες αξιολογούν τα δεδομένα για θέμα χαμηλόμισθων-Καθορίζουν συνάντηση
Έπιασαν δουλειά οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες-Βλέπουν αρμόδιες αρχές και αρμόδιους φορείς
Προκήρυξη για πρόγραμμα στήριξης αμπελοοινικού τομέα
«Παγωμένη» με τον ΔΗΣΥ για την αποπαγοποίηση θέσεων η Κυβέρνηση
Τύμπανα πολέμου από τις συντεχνίες στην ΑΗΚ-Δεν αποκλείουν απεργιακά μέτρα
Ο Γιάννης Παναγιώτου στο InBusinessNews: Τι φέρνει το 2024 για τα εργασιακά (vid)
Ο πακτωλός των ρωσικών δισεκατομμυρίων στη Δύση και μια σταγόνα στον ωκεανό
Τέσσερις εταιρείες με έδρα την Κύπρο στη νέα λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ
Υπ. Οικονομικών: Δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες πιστώσεις για την αποπαγοποίηση θέσεων στο δημόσιο
Σ. Κυριακίδου: Ανθεκτικότητα, καρκίνος, ψηφιακή υγεία στα κονδύλια Ε.Ε. για 2024