Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Υπό έρευνα οι υπηρεσίες cloud της Amazon και της Microsoft στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι υπηρεσίες cloud της Amazon και της Microsoft είναι υπό έρευνα από την αντιμονοπωλιακή αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω ανησυχιών ότι οι αμερικανικές εταιρείες μπορεί να κάνουν κατάχρηση της ισχύος τους στην αγορά.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανοίγει έρευνα αγοράς για την προμήθεια υποδομής cloud στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα ακολουθεί μια ετήσια μελέτη από τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Ofcom, η οποία βρήκε στοιχεία ότι σημαντικοί παίκτες όπως η Amazon και η Microsoft δυσκόλευαν τους πελάτες να χρησιμοποιούν πολλαπλούς προμηθευτές ή να αλλάζουν. Οι δύο εταιρείες παρέχουν ολοένα και πιο ουσιαστική απομακρυσμένη αποθήκευση και υπολογιστική, η οποία γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη σε όλες τις επιχειρήσεις.

"Ορισμένες επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μας είπαν ότι ανησυχούν για το ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν ή να συνδυάσουν τον πάροχο cloud και δεν είναι σαφές ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί καλά", δήλωσε ο Φέργκαλ Φάραχερ, διευθυντής της Ofcom που είναι αρμόδια για τη μελέτη. Η Ofcom τόνισε τις χρεώσεις που καταβάλλονται κατά τη μεταφορά δεδομένων από το cloud, την έλλειψη διαλειτουργικότητας και τις εκπτώσεις που μπορεί να ενθαρρύνουν την παραμονή σε έναν μόνο πάροχο.

Οι έρευνες αγοράς της CMA διαρκούν συνήθως περίπου 18 μήνες και ο οργανισμός έχει την εξουσία να επιβάλλει διαρθρωτικά διορθωτικά μέτρα, ξεπουλώντας μέρος της επιχείρησής του για να βελτιώσει τον ανταγωνισμό, εάν εντοπιστούν σημαντικά ζητήματα.

Πρόκειται για μια αγορά 7,5 δισεκατομμυρίων λιρών (9,1 δισεκατομμύρια δολάρια) "που στηρίζει μια ολόκληρη σειρά διαδικτυακών υπηρεσιών – από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως τα μοντέλα ιδρυμάτων τεχνητής νοημοσύνης", δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της CMA, Σαραχ Καρντελ, σε ξεχωριστή δήλωση. "Πολλές επιχειρήσεις πλέον βασίζονται πλήρως στις υπηρεσίες cloud, καθιστώντας τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό σε αυτήν την αγορά απαραίτητο".

Εκπρόσωποι της Microsoft και της Amazon δήλωσαν ότι οι εταιρείες θα συνεργαστούν με την CMA, η οποία πρόκειται να επανέλθει με έκθεση έως τον Απρίλιο του 2025. Η AWS αντέκρουσε επίσης τα συμπεράσματα της Ofcom: "Διαφωνούμε με τα ευρήματα της Ofcom και πιστεύουμε ότι βασίζονται σε μια θεμελιώδη παρανόηση για το πώς λειτουργεί ο τομέας της πληροφορικής και τις υπηρεσίες και τις εκπτώσεις που προσφέρονται", δήλωσε η AWS μέσω email. "Οποιαδήποτε αδικαιολόγητη παρέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακούσια βλάβη στους πελάτες πληροφορικής και στον ανταγωνισμό".

Η AWS είπε ότι πάνω από το 90% των πελατών της δεν πληρώνουν τίποτα για μεταφορές δεδομένων, επειδή τους παρέχονται δωρεάν 100 gigabyte το μήνα. Ωστόσο, ενώ μπορεί να αποτελούν μειοψηφία του καταλόγου πελατών της, οι μεγαλύτεροι και πιο προσοδοφόροι χρήστες cloud θα μπορούσαν τακτικά να υπερβαίνουν αυτό το όριο.

Η AWS και η Microsoft μπορεί να μην είναι πάντα πλήρως διαφανείς σχετικά με τη συμβατότητα των υποδομών τους με τους ανταγωνιστές τους, τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας τους και η σταδιακή αύξηση της συγκέντρωσης στην αγορά υποδηλώνουν όρια στον ανταγωνισμό και οι υπερκλιμακωτές μπορούν να χρεώνουν τέλη για τη μεταφορά δεδομένων πέντε έως δέκα φορές υψηλότερα από μικρότερους αντιπάλους, ανέφερε η μελέτη της Ofcom. Η ρυθμιστική αρχή ανέφερε επίσης ανησυχίες σχετικά με την αδειοδότηση λογισμικού της Microsoft.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης εξετάσει καταγγελίες σχετικά με τη βιομηχανία cloud. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ της Γερμανίας ανέφερε την "ισχυρή αύξηση της σημασίας" των υπηρεσιών cloud της Microsoft όταν ανακοίνωσε τη δική της έρευνα για την ισχύ της εταιρείας στην αγορά νωρίτερα αυτό το έτος.

Δειτε Επισης

Η κλιματική αλλαγή «έκοψε» 3 δισ. δολάρια από την παγκόσμια οικονομία
Η Greenpeace κάνει λόγο για «πράσινο ξέπλυμα» μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Νέο δίκτυο κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση ομάδων κατά του Ισραήλ
Κίνα: Ετήσια αύξηση 6,9% κατέγραψαν τα μεικτά έσοδα της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών
Διευρύνουν τις απώλειες οι τιμές πετρελαίου μετά την αναβολή της συνεδρίας ΟΠΕΚ
Ολοταχώς για νέα συρρίκνωση και στο δ΄ τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης
Αμετάβλητα στο 4% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδία
American Express: Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί με την ταχύτερη ανάπτυξη το 2023
Το Ευρωκοινοβούλιο άναψε πράσινο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Κίνα: Εδραίωση του ρόλου της Mastercard στις χρηματοοικονομικές τραπεζικές συναλλαγές