Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Παραδίδει στην Αννίτα τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 ο Κεραυνός

Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός θα παραδώσει στις 12:30 στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, τον πρώτο που καταθέτει η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί και επίσημως κατά την συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη.

Ο προϋπολογισμός για το 2024 είναι πλεονασματικός. Προνοεί πλεόνασμα €659 εκατομμυρίων, που αντιστοιχεί στο 2,2% του ΑΕΠ.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση 12% σε ετήσια βάση, οι κοινωνικές παροχές είναι αυξημένες κατά 15% σε σχέση με το 2023 και ανέρχονται στα €2 δισ., ενώ υπάρχει και συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου.

Όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών μετά την έγκρισή του προϋπολογισμού στο Υπουργικό Συμβούλιο, στον καταρτισμό του προϋπολογισμού σταθμίστηκαν η σημαντική αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την οικονομική συγκυρία, οι μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία, όπως οι άμεσες επιπτώσεις από την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, ο υψηλός πληθωρισμός, που διαβρώνει τα πραγματικά εισοδήματα και τα έσοδα του κράτους από τη μείωση της κατανάλωσης, τα υψηλά επιτόκια, που επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και οι επιπτώσεις από τις μεταναστευτικές ροές.

«Στόχος του προϋπολογισμού του 2024 και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2024 – 2026 είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων και η σταθεροποίηση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας», είπε ο κ. Κεραυνός.

Για το 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται γύρω στο 2,9%, ενώ το 2023 εκτιμάται ότι η κυπριακή οικονομία θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,5%.

Σύμφωνα με τις παραδοχές του προϋπολογισμού, ο ρυθμός της ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει το 2024 στο 5,8% από 6,5% το 2023. Ο προϋπολογισμός προνοεί συνολικά έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης €13,2 δισ και έξοδα €11,8 δισ, δημιουργώντας δημοσιονομικό πλεόνασμα €659 εκατ. ή 2,2% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) είναι στα €1,09 δισ ή 3,6% του ΑΕΠ.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2023 είναι αυξημένες κατά €135 εκ.. Ως μεσοπρόθεσμος στόχος τίθεται η μείωση του δημόσιου χρέους στο 60% ως το 2026.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Μέτρα και δράσεις για ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Ακάμα
ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»
Πράσινο Βουλής σε συμπληρωματικές πιστώσεις άνω των €390 εκατ. στον προϋπολογισμό
Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στο ΧΑΚ
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 η ανεργία στην Κύπρο-Υποχώρησε στο 5,8%
Νόμιμος ο διορισμός της Λουκίας Χριστοδούλου ως προέδρου της ΕΠΑ για 2η θητεία
Οι τρεις πιο σοβαροί κίνδυνοι για την οικονομία... Έρευνα του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας