Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Βιώσιμη ανάπτυξη: Γνωστοί επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί αναλύουν

Με κεντρικό ζήτημα τη βιώσιμη ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα σπουδαία ονόματα του επιχειρείν αντάλλαξαν απόψεις και εξέφρασαν εκτιμήσεις. Η συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο του Φόρουμ Οικονομίας που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ, υπό τον τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον».

Στο πάνελ συμμετείχε ο Βαλεντίνος Πολυκάρπου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Techisland, ο Φίλιππος Σώσειλος, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου, ο Πανίκος Πουτζιουρής, Καθηγητής Επιχειρηματικότητας, European Institute for Management and Finance και Fellow, Judge Business School, University of Cambridge και η Αλίκη Δράκου, Επικεφαλής Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υπεύθυνη Ποικιλομορφίας, Ισότητας και Ενσωμάτωσης, Cyta.

Ο Βαλεντίνος Πολυκάρπου είπε πως η τεχνολογική ανάπτυξη έδωσε εργαλεία ανάπτυξης. «Σήμερα η τεχνολογία είναι η οικονομία», δήλωσε. Ταυτόχρονα παρατήρησε την έντονη κινητοποίηση κεφαλαίων που επενδύθηκαν σε νέες τεχνολογίες και σε συγχωνεύσεις κάτι που δημιουργεί προϋποθέσεις για κατάταξη των τεχνολογικών εταιρειών, μέρος της πραγματικής οικονομίας. Σημαντική παράμετρος είναι η βιωσιμότητα της εν λόγω ανάπτυξης, είπε.

Ο Φίλιππος Σώσειλος μίλησε για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα. Σε ό,τι αφορά το μοντέλο ανάπτυξης έδωσε σημασία στην ανάγκη ύπαρξης προστιθέμενης αξίας και αποφυγής της εσωστρέφειας. Η έμφαση μας πρέπει να αναλώνεται στα πρακτικά ζητήματα και όχι στις θεωρίες, είπε, τονίζοντας ότι οι ξένες επιχειρήσεις πιστεύουν στην Κύπρος ως μια ιδανική χώρα για να ζήσει και να εργαστεί κανείς.

Ο Πανίκος Πουτζιουρής είπε πως η επιχειρηματικότητα είναι ποικιλόμορφή. Επικεντρώθηκε στις ΜμΕ, για τις οποίες υπάρχει καθολική αναγνώριση του σημαντικού τους ρόλου, σχολίασε. Στα κύρια προβλήματα είναι η διάβρωση της παραγωγικής τους αγοράς, η εισβολή των μεγάλων στις τοπικές αγορές η δυσμενή πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η γραφειοκρατία. Η προβληματική εξασφάλιση στελεχών (τεχνιτών) επίσης τους ταλανίζει.

Η Αλίκη Δράκου είπε πως η βιώσιμη ανάπτυξη αφορά σε υιοθέτηση προγραμμάτων που διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων στο μέλλον. Αναφερόμενη στη CYTA είπε πως προωθούνται σύγχρονες μορφές συνδεσιμότητας για τον απαραίτητο ψηφιακό μετασχηματισμό του τόπου και άλλες ενέργεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα.

Συντονίστρια του πάνελ είναι η Μιράντα Λυσάνδρου, Δημοσιογράφος, Alpha TV Κύπρου.

Δειτε Επισης

Βελτιώθηκε τον Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα
Μαρίνα Χατζημανώλη: Η Κύπρος προάγει ισότητα στη ναυτιλία
Επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων
Μέχρι 1η Δεκεμβρίου οι αιτήσεις στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Στις 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωση Ελεγκτικής για ωφελήματα ΠτΔ την περίοδο 2014-2018
Μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη-Ποιες οι αντιλήψεις των Κυπρίων
Αυτό είναι το προτεινόμενο νέο πλαίσιο για υπηκοότητα σε επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης
Με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ο προϋπολογισμός του Υπ. Εσωτερικών για το 2024
Καταβολή συντάξεων και επιδομάτων πριν από τα Χριστούγεννα
Στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. ο Μάκης Κεραυνός