Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Στέφανος Στεφάνου: Αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που εισηγείται το ΑΚΕΛ

Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο εισηγείται το ΑΚΕΛ για την περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, «το αναπτυξιακό μας όραμα για το μέλλον θα πρέπει να συμπυκνώνει δυο βασικά συστατικά, την οικονομική μεγέθυνση με ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του εισοδήματος της κοινωνίας.

Κατά το άνοιγμα εργασιών του Φόρουμ Οικονομίας με τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον», ο Γ.Γ. του κόμματος είπε πως οι πληθωριστικές πιέσεις, τα ψηλά επιτόκια σε συνδυασμό με τις συνέπειες πολεμικών συγκρούσεων, όπως αυτής στην Ουκρανία και τώρα στη Μέση Ανατολή, «διαλύουν την κοινωνική συνοχή και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς όπως είναι το πολιτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί».

Το ΑΚΕΛ, κατά τον Γενικό Γραμματέα του, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εστιάζει σε μια οικονομία με δύο πνεύμονες: το υγιές επιχειρείν που συνδράμει στη δυναμική ανάπτυξη και τα κοινωνικά αντανακλαστικά που οδηγούν στην ευημερία των πολιτών.

Συνέχισε εκφράζοντας την θέση ότι το αναπτυξιακό όραμα για το μέλλον θα πρέπει να συμπυκνώνει δυο βασικά συστατικά, την οικονομική μεγέθυνση με ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του εισοδήματος της κοινωνίας.

Για την υλοποίηση αυτών των στόχων το ΑΚΕΛ προτείνει:

  • Επανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας για τη διασφάλιση ανάπτυξης που να έχει βάθος και να χαρακτηρίζεται από βιωσιμότητα.
  • Αντιμετώπιση των αυξανόμενων εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων που μπορεί να επιτευχθεί με τον καταμερισμό των οικονομικών βαρών ανάλογα με το εισόδημα και το οικονομικό εκτόπισμα του καθενός και τη διασφάλιση ποιοτικών θέσεων εργασίας με δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
  • Στήριξη του επιχειρείν και, κυρίως, της μικρομεσαίας επιχείρησης που αποτελεί τον βασικό άξονα της κυπριακής οικονομίας.
  • Φορολογική μεταρρύθμιση που να υπηρετεί τόσο τον στόχο για δικαιότερη κατανομή των βαρών όσο και τον στόχο για στήριξη του επιχειρείν με παροχή κινήτρων.
  • Προστασία του περιβάλλοντος από την άναρχη ανάπτυξη.
  • Ύπαρξη ισονομίας και δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.

«Σε αυτούς τους άξονες στηρίζουμε τη δράση μας και σε αυτούς επιχειρούμε να στηρίξουμε τις συμμαχίες που έχει ανάγκη η οικονομία του τόπου μας», διεμήνυσε ο κ. Στεφάνου.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα πρέπει μεγεθύνει την οικονομία μέσα από παραγωγικές επενδύσεις. Επίσης, σύμφωνα με τον Γ.Γ., στηρίζει την κοινωνία και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος το οποίο να παρέχει τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες στους πολίτες.

Είναι επίσης πρωτοβουλία, είπε, για τη διασφάλιση επαρκών πόρων για το Κράτος έτσι ώστε να υπάρχει σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά και την ίδια ώρα, το κράτος να στηρίζει την κοινωνία και να λειτουργεί ως φορέας της ανάπτυξης.

Ακόμη, συνδράμει είπε στην ανάπτυξη ενός Κράτους πρότυπο το οποίο να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας. «Μακριά από λογικές και πολιτικές «λιγότερου Κράτους» που στη δύσκολη ώρα αφήνει τους πολίτες απροστάτευτους», συμπλήρωσε.

«Εξασφαλίζει αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας διασφαλίζοντας βασικά εργασιακά δικαιώματα, αποκαθιστώντας την αγοραστική δύναμη των μισθών, δίνοντας κίνητρα στους εργοδότες για να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Τέλος εστίασε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, λέγοντας ότι πρέπει να λειτουργεί προς όφελος και όχι σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Τόνισε τέλος, την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, καθώς, «η μη λύση δεν συντηρεί μόνο τις συνθήκες ανασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα, περιορίζει ή και αποστερεί από δυνατότητες για ανάπτυξη της οικονομίας».

Δειτε Επισης

Βελτιώθηκε τον Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα
Μαρίνα Χατζημανώλη: Η Κύπρος προάγει ισότητα στη ναυτιλία
Επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων
Μέχρι 1η Δεκεμβρίου οι αιτήσεις στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Στις 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωση Ελεγκτικής για ωφελήματα ΠτΔ την περίοδο 2014-2018
Μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη-Ποιες οι αντιλήψεις των Κυπρίων
Αυτό είναι το προτεινόμενο νέο πλαίσιο για υπηκοότητα σε επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης
Με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ο προϋπολογισμός του Υπ. Εσωτερικών για το 2024
Καταβολή συντάξεων και επιδομάτων πριν από τα Χριστούγεννα
Στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. ο Μάκης Κεραυνός