Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Άνοδος 3% στον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο

Ανοδικά συνεχίζει να κινείται ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής που αυξήθηκε τον Αύγουστο το 2023 κατά 3% στις 121,8 μονάδες (βάση 2015=100), σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου την Δευτέρα.

Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο παρατηρείται αύξηση στον Δείκτη, ενώ από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Αύγουστο, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 2,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022. Επιπλέον, οι τομείς των μεταλλείων και λατομείων (+5,7%), της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (+4,6%) και της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών (+4,5%) επίσης κατέγραψαν αυξήσεις.

Στον μεταποιητικό τομέα, οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022 παρουσιάστηκαν στις εξής οικονομικές δραστηριότητες: κατασκευή ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (+20,7%), κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, μηχανοκίνητων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (+17,7%), βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα (+15,9%), παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (+13,7%), παραγωγή βασικών μετάλλων και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (+11,4%) και βιομηχανία τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού (+2,4%).

Αρνητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στις δραστηριότητες κατασκευής επίπλων και επισκευής/εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (-6,8%) και κατασκευής χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεων (-4,3%).

Συγκρίνοντας τους ρυθμούς μεταβολής για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρούνται στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (+14,6%), στην κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, μηχανοκίνητων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (+14,2%), στην κατασκευή ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (+13,1%) και στην παραγωγή βασικών μετάλλων και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (+12,3%).

Οι μόνες δραστηριότητες στις οποίες παρατηρούνται μειώσεις στην παραγωγή συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 ήταν αυτές της κατασκευής επίπλων και επισκευής/εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (-11,1%) και της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (-8,0%).

Δειτε Επισης

Πέρασε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΧΑΚ-Ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών για ιδιωτικοποίηση
Άνοιξε τον δρόμο για προσέλκυση ταλέντων η Βουλή-Αλλάζει το πλαίσιο για τις πολιτογραφήσεις
Με ημερήσια κέρδη και μηνιαία άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Άνοδος δείκτη κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο 2023
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τους χαμηλόμισθους του δημοσίου-Το μοναδικό θέμα διαφωνίας
Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 3,1% του ΑΕΠ στο δεκάμηνο 2023
Αυξάνεται το επίδομα ενοικίου για εκτοπισθέντες και παθόντες
Πότε καταβάλλονται μισθός, σύνταξη και 13ος στους δημοσίους υπαλλήλους
Τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό - Ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ