Χορηγία Κατηγορίας Εμπόριο

Κρίσιμη σύσκεψη το απόγευμα για το χαλλούμι-Ψάχνει κοινό έδαφος ο Ξενοφώντος

Ο Υπουργός Γεωργία Πέτρος Ξενοφώντος συναντάται τη Δευτέρα με οργανώσεις παραγωγών, για το θέμα του διατάγματος που εκδόθηκε και προνοεί την αύξησης της ποσόστωσης του αιγινού και πρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από 10% σε 19%, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί κοινό έδαφος αναφορικά με το θέμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Η συνάντηση θα γίνει στις 18:00 στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και σε αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των τυροκόμων, των αγελαδοτρόφων και των αιγοπροβατοτρόφων.

Οι σύνδεσμοι των τυροκόμων και των αγελαδοτρόφων έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στην αύξηση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος που περιλαμβάνεται σε διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Εμπορίου στις 20 Οκτωβρίου.

Οι τυροκόμοι θεωρούν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην παραγωγή χαλλουμιού στη βάση αυτής της ποσόστωσης, ενώ οι αγελαδοτρόφοι κάνουν λόγο για καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο τους. Και οι δύο κλάδοι έχουν προειδοποιήσει με δυναμικά μέτρα σε περίπτωση που κατά τη σημερινή σύσκεψη δεν εξευρεθεί αποδεκτή λύση.

Από την άλλη οι αιγοπροβατοτρόφοι κάνουν λόγο για ανάγκη αύξησης του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μείγμα του χαλλουμιού, ενώ είχαν καταγγείλει στο παρελθόν ότι η νομοθεσία του ΠΟΠ δεν τηρείται από παραγωγούς και δεν γίνονται οι ανάλογοι έλεγχοι.

Σύμφωνα με το πρότυπο του χαλλουμιού ΠΟΠ που έχει εγγραφεί στην ΕΕ, η συμμετοχή του αιγοπρόβείου γάλακτος κατά τα επόμενα χρόνια θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι η συμμετοχή του αιγοπρόβειου να φθάσει στο ποσοστό του 50%.

Πάντως ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ την Παρασκευή ότι το διάταγμα μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών και του δοθούν οι ανάλογες οδηγίες από τον Υπουργό Γεωργίας.  

Δειτε Επισης

Be Xmas! Game On: Στα CELIO αυτές τις γιορτές, παίζεις μεγάλο παιχνίδι
Defender Luxury Off-Road Experience από τον Όμιλο Πηλακούτα
VE Very Exclusive Accessories Ltd: Τρεις νέο-ανακαινισμένες μπουτίκ Swarovski στην Κύπρο
Αφαιρείται το βάρος συσκευασίας κατά την πώληση προϊοντων-Τι προνοεί το υπουργικό διάταγμα
Τόλμησε, καινοτόμησε και δίδαξε τις e-αγορές το Skroutz -Πώς καταφέρνει να διατηρεί την πρωτιά
Στην Κύπρο ο Φάνης Λαμπρόπουλος για την Mangas-Η νέα digital εκστρατεία της εταιρείας από την Orb
Άλλες ισορροπίες στο λιανικό εμπόριο με πιθανό deal Σκλαβενίτη-Παπαντωνίου
Mallouppas & Papacostas: Στις οικογένειες Μαλλούππα και Παπακώστα σχεδόν το 100% της εταιρείας
Η ΑΛΑΜΠΡΑ κρατά τις παραδόσεις και μοιράζει δώρα... Φέρνει τον «Γαλατά των Χριστουγέννων»
«Να ενισχύσουμε τις ήδη θετικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας»