Χορηγία Κατηγορίας Εμπόριο

Ενοχλημένοι με Γιώργο Παπαναστασίου οι αιγοπροβατοτρόφοι-Ζητούν εξηγήσεις

H Συντονιστική Επιτροπή Αιγοπροβατοτρόφων καλεί τον Υπουργό Εμπορίου να τοποθετηθεί δημόσια και να διευκρινίσει αν υποσχέθηκε τροποποίηση της νομοθεσίας του χαλούμι ΠΟΠ, ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των αγελαδοτρόφων, ενώ θεωρεί πως αν δεν τοποθετηθεί τότε «θα είναι συμμέτοχος στον πόλεμο των τυροκόμων και αγελαδοτρόφων εναντίον του χαλουμιού και της πατρίδας».

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή το δημοσίευμα του ΚΥΠΕ, που μεταδόθηκε νωρίτερα και το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, ο οποίος αναφέρει ότι «αν σήμερα το χαλούμι ΠΟΠ είναι ακριβό και δεν είναι ανταγωνιστικό, θα πρέπει να γίνει διαφορετικά, για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος», η Συντονιστική Επιτροπή Αιγοπροβατοτρόφων διερωτάται αν «έχει αντιληφθεί ο Υπουργός ότι μιλάμε για ένα ΠΟΠ προϊόν με συγκεκριμένες προδιάγραφες».

«Έχει αντιληφθεί ο Υπουργός ότι η μόνη προστασία του χαλουμιού είναι το ΠΟΠ, διότι αλλιώς δεν θα μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε κόστος παρόμοια προϊόντα από άλλες χώρες όπως π.χ. λευκό τυρί σχάρας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες;», διερωτάται.

Εκφράζει έκπληξη γιατί όπως αναφέρει «τα λεγόμενα του Υπουργού Εμπορίου είναι αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Γεωργίας ότι το ΠΟΠ θα εφαρμοστεί ως ορίζει η νομοθεσία, δηλαδή 50+%» και προσθέτει ότι «δεν συνεννοούνται μεταξύ τους».

H Συντονιστική Επιτροπή Αιγοπροβατοτρόφων υποστηρίζει πως ο Υπουργός Εμπορίου «έπεσε θύμα της παραπληροφόρησης των αγελαδοτρόφων» και επισημαίνει ότι το χαλούμι  ΠΟΠ είναι ακριβό, διότι το αγελαδινό γάλα είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη.

«Αρκεί να ανατρέξει στα επίσημα στατιστικά της ΕΛΓΟ και να διαβάσει ότι το αγελαδινό στην Ελλάδα είναι σήμερα 0.48 σεντ και στην Κύπρο 0.70 σεντ σε αντίθεση με το αιγοπρόβειο, το οποίο είναι στην Ελλάδα 1.56 σεντ και στην Κύπρο 1.45 σεντ», αναφέρει.

Επίσης, σημειώνει ότι οι αγελαδοτρόφοι, στους οποίους παρέστη στην εκδήλωση τους, "διασύρουν" την Κύπρο στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και "πολεμούν το χαλούμι", ενώ προσθέτει πως «έχουν υπογράψει την συμφωνία του Ιουλίου 2022 και πριν στεγνώσει το μελανι της υπογραφής, κατέθεσαν τις τροποποιήσεις που απορρέουν από την συμφωνία σαν τεκμήριο στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για να ρίξουν το χαλούμι».

«Δημόσια τόσο ο Πρόεδρος των Τυροκόμων, όσο και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΑ έχουν παραδεχθεί ότι τα τυροκομεία δεν ακολουθούσαν ποτέ την ποσόστωση στο αιγοπρόβειο γάλα, λόγω ανεπαρκών ελέγχων από το Υπουργείο. Με απλά λόγια, υπήρχε τεχνητή καταπάτηση της ζήτησης του αιγοπροβειου γάλακτος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δίκαιη τιμή και ο κλάδος αντί να ευημερεί και να αναπτύσσεται να είναι εξαθλιωμένος. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα, με βάση την παραγωγή νωπού γάλακτος, η παραγωγή του χαλουμιού θα έπρεπε να είναι 38.000 τόνοι και όχι 45.000 τόνοι, αλλά λόγω χρήσης της γαλακτοσκονης είμαστε στους 45,000 τόνους», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή Αιγοπροβατοτρόφων «ο Υπουργός Εμπορίου μας ζητά να επιβραβεύσουμε την παρανομία και να δεχτούμε το αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας και της παρανομίας των προηγουμένων ετών ως προ τετελεσμένα και να πορευθούμε με αυτά», τονίζοντας ότι το χαλούμι δεν θα το χαρίσουν σε κανέναν και δεν θα λυγίσουν σε κανενός τα συμφέροντα.

Δειτε Επισης

Χαιρετίζει για το «e-kalathi» το Υπ. Εμπορίου-«H ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη»
Στα χέρια των καταναλωτών το e-kalathi με ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή-Τι προβλέπει ο νόμος
Αυξήσεις σε 41 προϊόντα/υπηρεσίες, άλμα 36% στην τιμή της πατάτας
Ανέβασε ταχύτητα η αγορά οχημάτων... Εκτοξεύθηκαν οι εγγραφές
Mallouppas & Papacostas: Η Baker Tilly ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για απόκτηση έως και του 100%
Mall Gift Card: Το ιδανικό επιχειρηματικό δώρο από το Mall of Cyprus και το Mall of Engomi
Στη ζυγαριά της Βουλής το e-kalathi-Η ώρα της αλήθειας στην Ολομέλεια
Be Xmas! Game On: Στα CELIO αυτές τις γιορτές, παίζεις μεγάλο παιχνίδι
Defender Luxury Off-Road Experience από τον Όμιλο Πηλακούτα
VE Very Exclusive Accessories Ltd: Τρεις νέο-ανακαινισμένες μπουτίκ Swarovski στην Κύπρο