Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Wall: Μεικτή εικόνα με «διελκυστίνδα» Amazon-Chevron

Μεικτή εικόνα με τάσεις ανάκάμψης παρουσιάζουν οι κύριοι δείκτες της Wall στο τέλος μιας δύσκολης εβδομάδας για το αμερικανικό χρηματιστήριο, που αναζητά στήριγμα στα ισχυρά αποτελέσματα της Amazon.com και στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δομικό πληθωρισμό και τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Σεπτέβριο.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,3% ή 100 μονάδες στις 32.680, ο ευρύτερος S&P 500 κινείται με οριακά κέρδη στις 4.140 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq προσθέτει 0,78% στις 12.700 μονάδες.

Στην εβδομάδα, και οι τρεις δείκτες παραμένουν "στο κόκκινο". Ο S&P 500 υποχωρεί έως τώρα κατά 2%, με τη UBS να επισημαίνει πως τα δύο τρίτα των τίτλων που απαρτίζουν τον δείκτη σημειώνουν απώλειες από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Αυτή θα είναι 6η πτωτική εβδομάδα στις 8 τελευταίες για τον ευρύτερο δείκτη.

Στο πεδίο των αποτελεσμάτων η Amazon έσπασε το "φράγμα" των προβλέψεων για έσοδα και κέρδη στο γ' τρίμηνο, καθώς τα υψηλά επιτόκια απέτυχαν να αποτρέψουν τους καταναλωτές από το να ξοδέψουν στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της για τα πάντα, από είδη παντοπωλείου έως ηλεκτρονικά. Η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου και cloud σημειώνει "άλμα" άνω του 6% στις σημερινές συναλλαγές.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα το τελευταίο 24ωρο, η Intel ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη γ' τριμήνου, ενώ οι εκτιμήσεις της είναι αισιόδοξες για το δ' τρίμηνο. Από την άλλη απογοήτευσε η κερδοφορία της Chevron στο γ' τρίμηνο, με το αναμενόμενο πλήγμα σε σύγκριση με τα περυσινά υπερκέρδη λόγω εξομάλυνσης των τιμών του πετρελαίου που είναι είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προέβλεπε η αγορά.

Μεγάλη πτώση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε η Exxon Mobil Corp. για το γ΄ τρίμηνο, με τον πετρελαϊκό κολοσσό να χάνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. Στο ταμπλό o τίτλος της Intel κάνει ράλι 10%, ενώ της Chevron χάνει περίπου 5,5% (συμπαρασύροντας πτωτικά και τον Dow) και της Exxon λιγότερο από 1%

Τα αποτελέσματα της Amazon ήταν ξεχώρισαν μεταξύ των επιδόσεων των λεγόμενων "Magnificient 7", ιδίως μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Tesla και της Alphabet και την αδύναμη έκθεση της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta. "Τα κέρδη που σημείωσαν οι Αmazon - Intel στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, έδωσαν ώθηση για ανάκαμψη στην αμερικανική αγορά, συμβάλλοντας στο να ξεκινήσουν θετικά οι αγορές σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές σήμερα" σχολίασε η Krupa Patel, επικεφαλής της διεθνούς αγοράς πληροφοριών στην JPMorgan.

Οι επενδυτές σταθμίζουν επίσης τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος επιβράδυνε περαιτέρω στο 3,7% τον Σεπτέμβριο από 3,8% τον προηγούμενο μήνα διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 0,3%, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των αναλυτών.

Οι καταναλωτικές δαπάνες –οι οποίες καταλαμβάνουν πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας– σημείωσαν άλμα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ειδικότερα, αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για 0,5% σε δημοσκόπηση του Reuters. Την ίδια στιγμή, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3%.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ταυτόχρονα ότι ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης – ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό έμεινε αμετάβλητος στο 3,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,4%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται λίγο πριν την συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, με τους περισσότερους αναλυτές να περιμένουν η κεντρική τράπεζα να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της. Από τον Μάρτιο του 2020, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 525 μονάδες βάσης στο 5,25%-5,50%.

Mετά τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό, το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ παραμένει σχεδόν αμετάβλητο στο 4,849%.

Δειτε Επισης

Στα $113 αυξάνει τον κατώτατο μηνιαίο μισθό η Αίγυπτος
Θετικά πρόσημα στην Ασία, εν αναμονή... κεντρικών τραπεζών και πληθωρισμού
ΗΠΑ: Μειώθηκε στο 3,7% η ανεργία, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή
Κρίση προϋπολογισμού στη Γερμανία- Αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών ο Όλαφ Σολτς
Πρώτες σε αγορές χρυσού τον Οκτώβριο οι Κεντρικές Τράπεζες Κίνας, Τουρκίας, Πολωνίας
Ο Πρόεδρος της Κίνας συναντά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία