Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα οικονομιών ευρωζώνης, ανησυχία για τον πληθωρισμό

Οι οικονομίες της Ευρώπης έχουν δείξει «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα» απέναντι σε μια σειρά από εξωτερικά σοκ και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αν και με μειωμένη δυναμική, με τον πληθωρισμό να παραμένει βασική ανησυχία, αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, που πραγματοποιήθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, κακ του Προέδρου του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

Κατά την δεύτερη ημέρα της συνόδου, οι 27 ηγέτες των κρατών μελών έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν την στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, ενώ θα έχουν στρατηγική συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση της μετανάστευσης σε συνέχεια της άτυπης συζήτησης τους στη Γρανάδα στις 6 Οκτωβρίου. Επίσης στη σημερινή ατζέντα βρίσκονται και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, και ειδικότερα σε σχέση με το Σαχέλ, τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου, και τις σχέσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.

Στην παράγραφο για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, οι ηγέτες αναφέρουν πως οι οικονομίες της ευρωζώνης «επέδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι σε πολυάριθμα οικονομικά σοκ και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αν και με μειωμένη δυναμική. Ο πληθωρισμός παραμένει βασική ανησυχία και είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διαδικασία αποπληθωρισμού. Παραμένουμε ενωμένοι στην ακλόνητη αποφασιστικότητά μας να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας».

Οι ηγέτες καλούν το Eurogroup να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις, καθώς «παραμένει ουσιαστικής σημασίας ο συνεχιζόμενος στενός συντονισμός των οικονομικών μας πολιτικών, με στόχο τη σταθερή εδραίωση μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».

Υπογραμμίζουν ακόμα πως οι κανόνες για συντονισμό των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών είναι ουσιώδης σημασίας για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, και τη στήριξη της ανθεκτικότητας και της σταθερότητας της ευρωζώνης και της ΕΕ στο σύνολό της.

Επίσης, στα συμπεράσματα αναφέρεται πως οι ηγέτες θα επανέλθουν τον Μάρτιο του 2024 για να εξετάσουν την πρόοδο των εργασιών του Eurogroup σε διευρυμένη μορφή, σχετικά με το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και χρηματοπιστωτικών αγορών, την ανανέωση και ενίσχυση των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το ξεκλείδωμα χρηματοδότησης για τις κοινές προκλήσεις και την ανάληψη ηγετικού ρόλου από την ΕΕ στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Όσον αφορά την Τραπεζική Ένωση, οι ηγέτες ζητούν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της, και πως έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα της ΕΕ, ο οποίος «είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα».

Για το ψηφιακό ευρώ, οι ηγέτες σημειώνουν «τη δέσμη μέτρων για το ενιαίο νόμισμα που παρουσίασε η Επιτροπή και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 18ης Οκτωβρίου 2023 να προχωρήσει στην επόμενη φάση των διερευνητικών εργασιών», και αναφέρουν πως θα παρακολουθούν τακτικά την πρόοδο που επιτελείται.

Δειτε Επισης

Χωρίς κανένα έλεγχο οι ΑΞΕ στην Κύπρο-Οι διαπιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
Παρουσιάζει το πρόγραμμα της Κυβέρνησης για το 2024 ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Οι συντεχνίες αξιολογούν τα δεδομένα για θέμα χαμηλόμισθων-Καθορίζουν συνάντηση
Έπιασαν δουλειά οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες-Βλέπουν αρμόδιες αρχές και αρμόδιους φορείς
Προκήρυξη για πρόγραμμα στήριξης αμπελοοινικού τομέα
Τα νέα γραφεία της EY Κύπρου-Σημείο αναφοράς για το μέλλον της εργασίας (pics)
Μηνύματα στη Βουλή από το Προεδρικό για τις εκποιήσεις- «Ευελπιστούμε ότι…»
Λιγότερες, αλλά με μεγαλύτερη αξία οι άδειες οικοδομής το πρώτο ενιάμηνο
Ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία κρατών της περιοχής για τον Euroasia
Πολλαπλά οφέλη για τη γεωργία από την εγκατάσταση αγροφωτοβολταϊκών