Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης: Σταθερή ανάπτυξη τον Σεπτέμβριο

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, που εκπονείται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατέγραψε ετήσια αύξηση 2.6% τον Σεπτέμβριο του 2023, ακολουθώντας τις ετήσιες αυξήσεις 2.6% και 3.0% των μηνών Αυγούστου και Ιουλίου 2023, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ΣΠΟΔ παρέμεινε σταθερός τον Σεπτέμβριο του 2023. Αυτή η σταθερότητα οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του προσαρμοσμένου ως προς τη θερμοκρασία όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος κατέγραψε ετήσια μείωση από τον Μάιο του 2023. Επιπλέον, η θετική πορεία του ΣΠΟΔ μετριάζεται από το Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στη ζώνη του ευρώ, που καταγράφει αρνητικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο του 2023, σε αντίθεση με το θετικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΔΟΚ στην Κύπρο.

Η επιδείνωση του ΔΟΚ καθ' όλη τη διάρκεια του έτους 2023 στη ζώνη του ευρώ αντανακλά το εξαιρετικά αβέβαιο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον που απορρέει, μεταξύ άλλων, από γεωπολιτικές συγκρούσεις και την κλιματική κρίση. Σε αντίθεση, η κυπριακή οικονομία έχει επωφεληθεί από την ανάπτυξη διάφορων εγχώριων τομέων, συμπεριλαμβανομένων του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έχουν θετική επίδραση στον ΣΠΟΔ του Σεπτεμβρίου.

Συνοψίζοντας, το ΚΟΕ αναφέρει ότι ο θετικός ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ΣΠΟΔ διατηρείται τον Σεπτέμβριο του 2023. Ωστόσο, σημειώνεται, η διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε συγκρίσιμα επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα αντικατοπτρίζει το ανεπαρκώς σταθερό οικονομικό πλαίσιο που επικρατεί, ειδικότερα στην Ευρώπη, που αναπόφευκτα επηρεάζει τις προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Δεδομένου του εκτιμώμενου περιορισμένου ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο, αναμένεται ότι οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στο Ισραήλ, που επιβαρύνουν περαιτέρω το διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο, καταλήγει.

Δειτε Επισης

Το έκτακτο προσωπικό στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία αύξησε την απασχόληση στο δημόσιο
Γνωστοί Αφγανοί με κυπριακή υπηκοότητα σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ-Κατηγορούνται για διαφθορά
Μ. Κεραυνός: Η αναβάθμιση από Fitch, το νέο πλαίσιο για τις εκποιήσεις και το κρατικό μισθολόγιο
Ετοιμάζονται για να υπογράψουν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρος και Ιράκ
Νέα εποχή στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας με νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας
Απεργία ταχυδρομικών διανομέων μελών της «Ισότητας» μέχρι την Παρασκευή
Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν σύμβαση εξάλειψης διπλής φορολογίας
«Στις πρωταρχικές μας έγνοιες η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Μέτρα και δράσεις για ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Ακάμα
ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό