Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Οι νικητές του Βραβείου Μηχανικής ΕΤΕΚ 2023

Σε μια σεμνή τελετή, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Απολογισμού Δράσης για την τριετία 2020-2023, το ΕΤΕΚ προχώρησε στην απονομή του Βραβείου Μηχανικής 2023. Το Βραβείο, που αποτελεί σημαντική διάκριση για τους νικητές και θεσμό από το 2015, έχει ως στόχο την προβολή του ρόλου του Μηχανικού και την ανάδειξη των σύγχρονων εξελίξεων και επιτευγμάτων της μηχανικής επιστήμης, με βασικό γνώμονα τον θετικό αντίκτυπο που έχει η εφαρμογή τους στην κοινωνία και την οικονομία του τόπου.

Το Βραβείο Μηχανικής 2023 απονεμήθηκε φέτος, εξ ημισείας, στους Άγγελο Φ. Σαββίδη αρχιτέκτονα, για το έργο «CYPRUS PLANETARIUM» και Δρα. Λύσανδρο Τζιοβάνη, για το έργο «Λογισμικό Εργαλείο Βέλτιστης Δέσμευσης Μονάδων και Οικονομικής Κατανομής Φορτίου για το Ηλεκτρικό Σύστημα της Κύπρου». Οι δύο νικητές, πέραν του βραβείου, μοιράστηκαν και το χρηματικό έπαθλο των 10 χιλιάδων ευρώ.

Το έργο «CYPRUS PLANETARIUM» αποτελεί το πρώτο Πλανητάριο στην Κύπρο και περιλαμβάνεται στα δέκα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα της Ευρώπης. Το Πλανητάριο συγκεντρώνει σωρεία καινοτομιών, αυθεντικού σχεδιασμού και πρωτότυπων κατασκευών και εφαρμογών, τόσο σε ό,τι αφορά την Αρχιτεκτονική, όσο και τη Μηχανική Επιστήμη, αλλά και άλλων συναφών κλάδων της Μηχανικής (οπτικοακουστική, σύστημα διασύνδεσης Παρατηρητηρίου/Τηλεσκοπίου, Dome Screen). Το κτίριο είναι φιλικό στο περιβάλλον, βιοκλιματικό και τεχνολογικά προηγμένο – έξυπνο, καθώς η κατασκευή του έγινε με υλικά, τεχνολογίες και τεχνικές που ελαχιστοποιούν τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.

Το έργο «Λογισμικό Εργαλείο Βέλτιστης Δέσμευσης Μονάδων και Οικονομικής Κατανομής Φορτίου για το Ηλεκτρικό Σύστημα της Κύπρου» αποτελεί ένα έργο εφαρμοσμένης μηχανικής που ενσωματώνει καινοτόμους αλγορίθμους βελτιστοποίησης, με απώτερο σκοπό την εύρεση της βέλτιστης οικονομικής λύσης για τον προγραμματισμό παραγωγής των συμβατικών μονάδων και ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου. Το εν λόγω λογισμικό χρησιμοποιείται ήδη από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για τη διεκπεραίωση ενός μεγάλου μέρους των εργασιών τους, αποτελώντας ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη των εθνικών στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας στους τομείς της κλιματικής ουδετερότητας, της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το βραβείο απένειμε στους νικητές ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης.

Σε τρεις ακόμη συμμετοχές δόθηκε εύφημος μνεία:

  • Στην InoMob LTD (Δρ. Σωτήρης Πετρακίδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος) για το έργο «Μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου φυσικού αερίου και εικονικός αγωγός μεταφοράς». Το έργο έχει αναγνωρισθεί από το κράτος ως μια εξαίρετη ιδιωτική πρωτοβουλία καταλυτικής σημασίας προς την απανθρακοποίηση των βαρέων μεταφορών, μετατρέποντας τη διαχρονική πρόκληση διαχείρισης οργανικών αποβλήτων σε ένα ενεργειακό προϊόν προστιθέμενης αξίας.
  • Στους Σπύρο Θεοχαρίδη, Μιχάλη Φλωρίδη, Χαράλαμπο Αναστασίου, Ανδρέα Λιβέρα για το έργο «Προηγμένη πλατφόρμα iQ-THREE για την προληπτική και προγνωστική συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων». Πρόκειται για αναπτυγμένη πλατφόρμα η οποία επικεντρώνεται στην αυτόματη αναγνώριση σφαλμάτων, στην παροχή ακριβών προβλέψεων ΦΒ παραγωγής και στην παροχή αυτοματοποιημένων εισηγήσεων στους διαχειριστές ΦΒ πάρκων για προληπτικές και διορθωτικές ενέργειες.
  • Στο Γραφείο Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης Πανεπιστημίου Κύπρου για το έργο «Η Δημιουργία μίας Βιώσιμης και Έξυπνης Πανεπιστημιούπολης». Το Γραφείο Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης πέραν της προώθησης των έργων της Πανεπιστημιούπολης σύμφωνα με τις αρχές των δημοσίων συμβάσεων και στο πλαίσιο της εφαρμογής των προνοιών του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου, ενισχύει και ενδυναμώνει τις απαιτήσεις του ενσωματώνοντας νέες προσεγγίσεις που συνάδουν με τις διεθνείς τάσεις σε ότι αφορά την πράσινη, βιώσιμη και έξυπνη ανάπτυξη.

Δειτε Επισης

Τρία χρόνια Capacitor Partners: Επέκταση σε νέες αγορές και υπηρεσίες
Ο όμιλος Υπεραγορών MAS φέρνει στους μικρούς αγωνιστές τη χαρά, με χρώματα αγάπης
Η Harman Kardon παρουσίασε στο κοινό των Αρχιτεκτονικών Βραβείων τα νέα της ηχεία
Πνευματικά Δικαιώματα: Τα κριτήρια που καθορίζουν τις αμοιβές
DHD Insurance: Ενημερωτική ημερίδα για την αξιολόγηση κινδύνων για τις σύγχρονες επιχειρήσεις
Αμοιβές καλλιτεχνών: Έτοιμα τα μαγαζιά να συνεργαστούν-Ποιες οι κόκκινες γραμμές
Όλα όσα έγιναν στα 2α Κυπριακά Βραβεία Αρχιτεκτονικής (photos)
Πνευματικά δικαιωμάτα: Oι συμφωνίες, οι διαφωνίες και ο κομβικός ρόλος μιας απούσας Βουλής
Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου: Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων βασικό κομμάτι της βιομηχανίας
Μ. Παναγίδης: Η Πνευματική Ιδιοκτησία είναι συνυφασμένη με το επιχειρείν