Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

ΕΚΚ: Στόχος η ενδυνάμωση των επενδυτών μέσω της χρηματοοικονομικής παιδείας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή η Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή όπου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) ένωσε δυνάμεις με τις Εποπτικές Αρχές ανά το παγκόσμιο, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τη σημασία της χρηματοοικονομικής παιδείας.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν γύρω στις εκατό χώρες, οι οποίες εκπροσωπήθηκαν από τις εποπτικές Αρχές τους, καθώς και δώδεκα περιφερειακοί ή διεθνείς οργανισμοί.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, μεταξύ 2 και 8 Οκτωβρίου από τον Διεθνή Οργανισμό Επιτροπών Κινητών Αξιών (International Organization of Securities Commissions - IOSCO), η EKK πραγματοποίησε μια σειρά ενεργειών διαδικτυακά καθώς και με φυσική παρουσία.

Στόχος των ενεργειών ήταν η ενημέρωση και επιμόρφωση των επενδυτών για τις βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες, τους κινδύνους που ενέχουν οι επενδύσεις, τις σωστές επενδυτικές συμπεριφορές και τη λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων.

Οι δραστηριότητες της φετινής εκστρατείας επικεντρώθηκαν σε τρεις βασικές θεματικές ενότητες: την Ανθεκτικότητα των Επενδυτών, τα Κρυπτο-Περιουσιακά Στοιχεία και τις Βιώσιμες Επενδύσεις, οι οποίες αναγνωρίστηκαν από το Συμβούλιο του IOSCO ως ιδιαίτερα σημαντικές σε σχέση με τις τρέχουσες και αναμενόμενες τάσεις στις διεθνείς αγορές. Άλλες εξίσου σημαντικές ενότητες που επισημάνθηκαν ήταν η Πρόληψη της Απάτης, οι Βασικές Επενδυτικές Αρχές, πληροφορίες για τις επενδύσεις, η Τεχνολογία και τα Ψηφιακά Χρηματοοικονομικά.

Κατά τη φετινή εκστρατεία, η ΕΚΚ συμμετείχε ενεργά με μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών με στόχο την προώθηση της χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης, την αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού και την προστασία των επενδυτών. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των πρωτοβουλιών ήταν η χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να διασφαλιστεί ότι τα βασικά μηνύματα της εκστρατείας θα φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΚ δημοσίευσε δελτία Τύπου για την ενημέρωση του κοινού αναφορικά για την εκστρατεία, τα μηνύματά της τη συμμετοχή της ΕΚΚ και τις δράσεις που αναληφθήκαν μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), του διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), διασφαλίζοντας διασφάλισε ότι τα κεντρικά μηνύματα της εκστρατείας έφτασαν επιτυχώς στο ευρύ κοινό.

Επιπρόσθετα, η κυρία Έλενα Καρκώτη, Λειτουργός Α' της ΕΚΚ, με παρεμβάσεις της σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, αναφέρθηκε στα κεντρικά μηνύματα της εκστρατείας και μίλησε για τις δράσεις της ΕΚΚ για την επιμόρφωση των επενδυτών. Η κα Καρκώτη παραχώρησε επίσης συνεντεύξεις στον έντυπο Τύπο, τονίζοντας πως η χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού αποτελεί την πρώτη γραμμή προστασίας του.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, η ΕΚΚ ανάρτησε το λογότυπο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επενδυτή 2023 με ενεργό σύνδεσμο σε περίοπτη θέση στην ιστοσελίδα της, όπου το κοινό μπορούσε να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνταν διεθνώς. Επιπλέον, η ΕΚΚ ενημέρωσε και ενθάρρυνε τις οντότητες υπό την εποπτεία της, καθώς και άλλους φορείς και ενδιαφερόμενους του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου να συμβάλλουν στη διάδοση των κεντρικών μηνυμάτων της εκστρατείας με τον δικό τους τρόπο.

Εντός του πλαισίου της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επενδυτή 2023, η ΕΚΚ δημιούργησε και ανάρτησε στην Πύλη Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης το Εγχειρίδιο του Έξυπνου Επενδυτή, ένα ευχάριστο εγχειρίδιο με πρακτικές συμβουλές βασισμένες στα κεντρικά μηνύματα της εκστρατείας.

Επίσης, η ΕΚΚ δημοσίευσε νέο Οδηγό Επενδυτών με θέμα τις Βιώσιμες Επενδύσεις με στόχο την ενημέρωση και επιμόρφωση του κοινού για τις νέες τάσεις και εξελίξεις των βιώσιμων επενδύσεων περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) και σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της ψευδοοικολογικης ταυτότητας, γνωστής ως «greenwashing.»

Επιπλέον, καθ΄ όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας, η ΕΚΚ πραγματοποίησε μια σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μορφή σύντομων συμβουλών στα ΜΚΔ για χρηματοοικονομικά θέματα. Τα μηνύματα στόχευαν στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση, στοχεύοντας κυρίως στη νέα γενιά και στους επενδυτές που επιλέγουν τα ΜΚΔ για να ενημερώνονται για τις επενδύσεις.

Σε αυτό το πνεύμα, η ΕΚΚ δημιούργησε νέο επίσημο λογαριασμό στο Instagram, που είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ψηφιακές πλατφόρμες ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Μέσω του πρόσθετου αυτού καναλιού επικοινωνίας, η ΕΚΚ στοχεύει στην περαιτέρω διάχυση των μηνυμάτων της, τα οποία έχουν σχεδιαστεί να περιέχουν έξυπνο και δημιουργικό περιεχόμενο με σημαντικές πληροφορίες και χρήσιμες γνώσεις για τα οφέλη της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης.

Πέραν του Instagram, η ΕΚΚ διατηρεί ενεργά προφίλ σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, το X (πρώην Twitter) και το LinkedIn, όπου προωθεί τα μηνύματα των εκστρατειών ευαισθητοποίησης και χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης, κοινοποιεί χρηματοοικονομικό υλικό και δημοσιεύει προειδοποιήσεις που αφορούν στο επενδυτικό κοινό.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την προώθηση της χρηματοοικονομικής παιδείας, η ΕΚΚ έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και εκδηλώσεις για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού καθώς και νέες διαδικτυακές εκστρατείες ευαισθητοποίησης, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Δειτε Επισης

Όλα όσα έγιναν στα 2α Κυπριακά Βραβεία Αρχιτεκτονικής (photos)
Πνευματικά δικαιωμάτα: Oι συμφωνίες, οι διαφωνίες και ο κομβικός ρόλος μιας απούσας Βουλής
Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου: Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων βασικό κομμάτι της βιομηχανίας
Μ. Παναγίδης: Η Πνευματική Ιδιοκτησία είναι συνυφασμένη με το επιχειρείν
Ε. Σταματούδη: Σημαντικές οι αμοιβαίες υποχωρήσεις στο ζήτημα πνευματικής ιδιοκτησίας
Η DP World προωθεί έμπρακτα την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών
Π. Λευτέρη: Πνευματικά Δικαιώματα-Win win μέσα από ειλικρινή συζήτηση
Μεγάλη συζήτηση για τραπεζικό τομέα και ψηφιακό μετασχηματισμό
Άθως Δίκαιος: Η μεγαλύτερη πρόκληση, το όραμα και η σύγχρονη αρχιτεκτονική
Οι βραβευθέντες των 2ων Κυπριακών Βραβείων Αρχιτεκτονικής