Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Αμφισβητώντας το status quo: Για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο

Του Σταύρου Δρακουλαράκου*

Σ' ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον οι μάρκες (brands) που πραγματικά ξεχωρίζουν είναι αυτές που είναι έτοιμες να ανατρέψουν τον «παραδοσιακό» τρόπο σκέψης και δράσης. Οι επιχειρήσεις που τολμούν να σκεφτούν διαφορετικά, ακόμη και αυτές που έχουν μια μακρά ιστορία και εμπειρία, αλλά λειτουργούν ως start-ups προτείνοντας αλλαγές, ανοίγοντας νέους δρόμους, διαμορφώνουν τη θέση τους σήμερα. Οι επιχειρήσεις που τολμούν να πρωτοπορήσουν και να ανανεώσουν τον εαυτό τους, βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση όχι μόνο στο να προσελκύσουν και να διατηρήσουν πελάτες, αλλά και να ενσωματώσουν νέο, ενθουσιώδες και ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό. Ο βαθμός καινοτομίας, δημιουργικότητας, αλλά και ευελιξίας μιας εταιρείας, η ικανότητά της να αφουγκράζεται και να συμβαδίζει με τις τάσεις και απαιτήσεις της κοινωνίας είναι κρίσιμες ιδιότητες στη σύγχρονη εποχή.

Ένα ανατρεπτικό insider brand story
Σε έναν κόσμο όπου εταιρείες όπως το Netflix, που από εταιρεία ενοικίασης DVD μεταμόρφωσε τον τρόπο ψυχαγωγίας και η Tesla, που έφερε επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία, έχοντας ως πυξίδα τις βιώσιμες και περιβαλλοντικές μεταφορές, συντελείται ακόμη μια ριζική αλλαγή από τη Philip Morris Ιnternational (PMI): η στροφή προς εναλλακτικές λύσεις για τους ενήλικους καπνιστές για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. Η PMI, ένα όνομα που συχνά συνδέεται με τα συμβατικά τσιγάρα και την βλάβη που προκαλούν, ηγείται ενός μοναδικού μετασχηματισμού στον τομέα των επιχειρήσεων, αλλά και τον κόσμο.

Μέχρι το 2025, παρά τις προειδοποιήσεις για την υγεία, τις εκστρατείες διακοπής του καπνίσματος, τις νομοθεσίες απαγόρευσης και τα πρόσθετα μέτρα ελέγχου, εκτιμάται ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα συνεχίσουν να καπνίζουν. Είναι σε αυτό το σημείο που η PMI παρεμβαίνει με ένα απλό αλλά ισχυρό μήνυμα: να παρέχει στους ενήλικους καπνιστές που δεν διακόπτουν το κάπνισμα εναλλακτικές λύσεις χωρίς καπνό τσιγάρου.

pmidrak

Ένα ταξίδι μεταμόρφωσης
To 2014 η PMI ξεκίνησε ένα ταξίδι μεταμόρφωσης, με το λανσάρισμα καινοτόμων προϊόντων στην Ιαπωνία και την Ιταλία. Συνδυάζοντας τα «καλύτερα των δύο κόσμων», χρησιμοποιώντας την εμπειρία και βαθιά γνώση της αγοράς, αλλά και ενεργώντας ως μια start-up, η PMI πραγματοποίησε την πιο σημαντική της στροφή, επιλέγοντας να προωθήσει εναλλακτικά προϊόντα χωρίς καπνό τσιγάρου. Από το 2008 μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει επενδύσει στο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης εναλλακτικών προϊόντων ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη συμμετοχή 1200 επιστημόνων και άλλων τεχνικών. Το όραμα της PMI είναι σαφές: να δημιουργήσει ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. Έκτοτε, έχει καταγράψει μια εκπληκτική πορεία μεταμόρφωσης, από τις διαδικασίες παραγωγής μέχρι τα ίδια τα προϊόντα της. Η μεταμόρφωση αυτή όμως πραγματοποιήθηκε και στην εργασιακή κουλτούρα και το εταιρικό ήθος. Αφού χωρίς τους ανθρώπους της, η PΜΙ δεν μπορεί να υλοποιήσει τον στόχο της.

Η πρόοδος της Philip Morris Ιnternational δεν είναι απλώς ένα όραμα αλλά μια πραγματικότητα. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα προϊόντα χωρίς καπνό τσιγάρου αποτελούσαν το 35% των προσαρμοσμένων καθαρών της εσόδων.[1] Τα προϊόντα αυτά είναι διαθέσιμα σε 80 αγορές και 27,2 εκατομμύρια χρήστες έχουν ήδη κάνει τη στροφή, με το 72% εξ αυτών να έχει διακόψει επιτυχώς το κάπνισμα.

Ομαδική εργασία, ταλέντο, οραματιστές επαγγελματίες
Η δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των μελών μιας ομάδας που συμμετέχει σε ένα κοινό όραμα αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας. Αυτή η ομάδα δεν μπορεί παρά να αποτελείται από ανθρώπους έτοιμους να αναλάβουν άμεση δράση για την υλοποίηση της αλλαγής. Οι άνθρωποι μιας ομάδας, μιας επιχείρησης, είναι αυτοί που με την κριτική τους σκέψη και τον οραματισμό τους επηρεάζουν την εταιρική κουλτούρα και δημιουργούν μια πνοή start-up στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Έτσι, η εταιρεία καταφέρνει να παραμένει ευέλικτη και προσαρμόσιμη στις αλλαγές του περιβάλλοντος, διατηρώντας την ικανότητά της να προσφέρει λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών.

Οδηγώντας την αλλαγή στην Κύπρο
Το 2021, η Philip Morris Cyprus δημιουργήθηκε για να επιταχύνει την αλλαγή προς ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. Μέσα σε μόλις σχεδόν δύο χρόνια λειτουργίας, η εταιρεία έχει καταγράψει σημαντικά βήματα προόδου. Εργοδοτώντας 100 υπαλλήλους άμεσα και έμμεσα , εκ των οποίων το 70% είναι Κύπριοι και το 50% γυναίκες και σε διευθυντικές θέσεις, η Philip Morris Cyprus έχει ήδη πιστοποιηθεί ως Great Place to Work. Η Philip Morris στην Κύπρο έχει επιτύχει σημαντικό μερίδιο αγοράς, με το 55% των συνολικών πωλήσεων να προέρχεται από εναλλακτικές λύσεις χωρίς καπνό τσιγάρου και περισσότερους από 55.000 να είναι χρήστες του IQOS.

To ταξίδι συνεχίζεται
Ο μετασχηματισμός είναι μια συνεχής διαδικασία και δεν υπάρχει μαγικό κουμπί. Ξεκινάει από μέσα, με γνώμονα την κοινή δέσμευση για αλλαγή. Απαιτεί ακλόνητη αφοσίωση, πλήρη επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη και το θάρρος να πείσει τους ανθρώπους ότι το status quo δεν πρέπει πλέον να είναι αποδεκτό. Είναι ένα δύσκολο ταξίδι, αλλά απαραίτητο. Το μέλλον χωρίς τσιγάρο δεν είναι απλώς ένα όραμα- είναι μια πραγματικότητα, και απαιτεί από όλους μας συμβολή για να το πραγματοποιήσουμε.

Η κατεύθυνσή μας ως Philip Morris Cyprus είναι ξεκάθαρη: ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. Ξέρουμε ότι για να το πετύχουμε πρέπει να αξιοποιήσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία. Οι άνθρωποι της Philip Morris Cyprus είναι αυτοί που θα υλοποιήσουν το όραμά μας. Αυτό που απομένει είναι να θέσουμε ένα τολμηρό στόχο, ένα στόχο που θα μας κάνει να σκεφτούμε αρχικά πως είναι αδύνατο, αλλά να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτό τον στόχο μέχρι να γίνει εφικτός. Για εμάς ο στόχος αυτός είναι η απαλλαγή της Κύπρου από το τσιγάρο μέχρι το 2030.

* Ο Σταύρος Δρακουλαράκος, είναι ο Γενικός Διευθυντής της Philip Morris Κύπρου και Μάλτας.

[1] Source: PMI Q2 Earnings Results

Δειτε Επισης

Το κληρονομικό δίκαιο στην Κύπρο... Η διαθήκη, τα καταπιστεύματα και η σειρά των κληρονόμων
ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Cyprus Public Transport: Όλες οι σχολικές διαδρομές κανονικά από τη Δευτέρα
Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»
Πράσινο Βουλής σε συμπληρωματικές πιστώσεις άνω των €390 εκατ. στον προϋπολογισμό
Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στο ΧΑΚ
ΕΜΕΛ: Κανονικά από Δευτέρα τα μαθητικά δρομολόγια
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 η ανεργία στην Κύπρο-Υποχώρησε στο 5,8%