Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Νευρικότητα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη γεωπολιτική ένταση

Μικρές διακυμάνσεις και διαφορετικά πρόσημα εμφανίζουν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στο ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους επενδυτές να δείχνουν επιφυλακτικοί με φόντο στην εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στις 449,6 μονάδες με οριακή άνοδο 0,09%, λαμβάνοντας ώθηση από τον κλάδο των εξορύξεων που ενισχύεται κατά 1,3% ενώ οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας υποχωρούν κατά 0,5%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX παραμένει πέριξ του αμετάβλητου στις 15.185 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,07% στις 7.008 μονάδες όπως και ο FTSE 100 στη Βρετανία που βρίσκεται στις 7.610 μονάδες με +0,15%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται οριακά κατά 0,04% στις 28.247 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,08% και κινείται στις 9.224 μονάδες.

Στις κινήσεις επιμέρους μεμονωμένων τίτλων, η SSAB σημειώνει άνοδο έως 4% μετά την αναβάθμισή της σε overweight από neutral από την JP Morgan.

Αντίθετα, η BioNTech πραγματοποιεί βουτιά σχεδόν 5% στην Φρανκφούρτη, στον απόηχο του υποβαθμισμένου outlook που παρουσίασε η συνεργάτιδά της Pfizer, περικόπτοντας τις προβλέψεις για τις πωλήσεις εμβολίων και θεραπειών για την COVID-19.

Κατά τα άλλα, όπως προαναφέρθηκε το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένο στη Γάζα, όπου το Ισραήλ αναμένεται να ξεκινήσει τη χερσαία του επίθεση μετά τη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα με το παλαιστινιακό έδαφος την περασμένη εβδομάδα.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιχείρησαν να διαφύγουν από την βόρεια Γάζα αλλά το ταξίδι είναι δύσκολο, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή έχουν επιδεινωθεί ραγδαία με τα αποθέματα νερού, τροφίμων, ρεύματος και φαρμάκων να εξαντλούνται.

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%
Πέραν των 5 χιλ. ατόμων με αναπηρία ξεκίνησαν δουλειά στη Βουλγαρία εντός 2023
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ για φορτία ρωσικού πετρελαίου-Στο στόχαστρο τρεις οντότητες και τρία πετρελαιοφόρα
Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑ» της Γαλλίας, με αρνητικές προοπτικές
ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα
Παράταση τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην Ιταλία για γονείς
Αργεντινή: Η νέα ΥΠΕΞ λέει πως η χώρα της δεν θα ενταχθεί στην ομάδα BRICS